Madingiausias pasaulyje vaiko vardas susuko galvą ir lietuviams

Ar žinote, koks vardas šiuo metu madingiausias pasaulyje? Pasirodo, jis madingas ir Lietuvoje. Statistika rodo, kad daugelyje pasaulio šalių stulbinamai populiarėja graikų kilmės mergaitiškas vardas, reiškiantis išmintį – Sofija.

Sofijos vardo populiarumas peržengia valstybių sienas.<br>„123rf.com“ nuotr.
Sofijos vardo populiarumas peržengia valstybių sienas.<br>„123rf.com“ nuotr.
Sofijos vardo populiarumas sparčiais šuoliais augti pradėjo maždaug nuo 2004-2005 metų ir iki šiol tebeauga.<br>VLKK duomenys
Sofijos vardo populiarumas sparčiais šuoliais augti pradėjo maždaug nuo 2004-2005 metų ir iki šiol tebeauga.<br>VLKK duomenys
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Nov 10, 2015, 9:22 PM, atnaujinta Oct 4, 2017, 10:52 PM

Amerikietė vardų ekspertė Laura Wattenberg atliko tyrimą ir nustatė, kad vardas Sofija (kartu su savo variantais) yra pats populiariausias vaiko vardas devyniose šalyse – tarp jų Meksikoje, Italijoje ir Rusijoje.

Dar 20-yje šalių vardas Sofija yra antras ar trečias pagal populiarumą. JAV tarp mergaitėms suteikiamų vardų Sofija yra trečioje vietoje.

Į populiariausiųjų 25-uką Sofijos (įskaitant kiekvienai šaliai būdingus šio vardo variantus) vardas patenka dviejuose trečdaliuose pasaulio šalių – daugiausia Europoje ir Amerikoje.

Sofijos vardo populiarumas peržengia valstybių sienas. Tas pats vardo skambesys tuo pat metu užbūrė jaunus tėvus, gyvenančius įvairiose kultūrose ir kalbančius įvairiomis kalbomis.

Mįslė tyrinėtojams

Kaip paaiškinti tokį populiarumą? Šiuo metu nėra jokios konkrečios garsenybės ar filmo, knygos herojės, kuriai būtų galima priskirti laurus už vardo Sofija išpopuliarėjimą.

Tyrėjams tai – mįslė. L.Wattenberg manymu, Sofijos vardas turi tam tikrus bruožus, kurie lemia jo galimybes tapti populiariu tarptautiniu vardu. Pirmiausia patraukli vardo reikšmė – „išmintis“. Vardas lengvai ir panašiai ištariamas įvairiausiomis kalbomis.

Nepaisant to, ankstesnėms kartoms šis vardas neatrodė vertas dėmesio. Prieš du dešimtmečius ir anksčiau nė vienoje šalyje jis ar jo variantai nebuvo tarp pačių populiariausių. Kodėl Sofijos vardas anksčiau neatrodė tėvams patrauklus, L.Wattenberg sunku pasakyti.

Šiuo metu pasaulyje vardai parenkami vis labiau individualistiškai. Anksčiau populiarūs tarptautiniai, daugeliui kultūrų priimtini vardai Marija, Jonas (kartu su savo regioniniais variantais, tokiais kaip Mary, Ivanas ir pan.) buvo suteikiami religiniu pagrindu. Religiniu pagrindu suteikiamas ir šiuo metu pasaulyje populiariausias berniukų vardas – Mohamedas.

Šiandien tėvai vardo nelinkę sieti su religija, o labiau su stiliumi. Jie ieško vaikams šviežių, unikaliai skambančių vardų – tačiau jų skonis gana panašus ir galima stebėti aiškias mados tendencijas. Peržengę šeimos ir religinių tradicijų ribas, jie linksta prie panašaus skambesio.

Kadangi Sofijos vardo skambesys šiuo metu daugeliui atrodo gražiausias, gali būti, kad netrukus jis pradės daug kam rodytis nuobodus. Žmonės vengia duoti pačius populiariausius vardus, nes mano, kad jie pernelyg paprasti. Nors kol kas Sofijų vis dar sparčiai daugėja, ateis momentas, kai vardo populiarumas pasieks viršūnę ir ims kristi.

Tarp populiariausių – ir Lietuvoje

Gyventojų registro tarnybos duomenimis, tarp 2015 m. mergaitėms duotų vardų Sofija yra 14 vietoje – tai viena vieta aukščiau, nei buvo 2014 m. 2013 m. Sofija buvo 18 vietoje pagal populiarumą (tais metais Lietuvoje užregistruotos 175 Sofijos).

Pats populiariausias ir statistinio lietuvio ausiai gražiausiai skambantis mergaitiškas vardas jau gerą dešimtmetį yra Emilija – tiesa, populiarumo viršūnė buvo pasiekta 2009 metais (VLKK duomenimis – 584 Emilijos per metus), o nuo tada populiarumas krinta.

Sofijos vardo populiarumas sparčiais šuoliais  pradėjo augti maždaug nuo 2004–2005 metų ir iki šiol tebeauga. Šioks toks Sofijos vardo bumas (iki maždaug 60 per metus) buvo stebimas ir tarpukario Lietuvoje, Antrojo pasaulinio karo metais bei pokariu.

„Kalbos komisijos turimais duomenimis, įskaitant kelianarius vardus, kai vienas iš kelių asmeniui suteiktų vardų yra Sofija, šį vardą turi 3580 moterys. Jis buvo gana populiarus 4-ajame dešimtmetyje ir vis populiarėja pastarąjį dešimtmetį“, – sakė Valstybinės lietuvių kalbos komisijos vyr. specialistė Aistė Pangonytė.

Tarpukario Lietuvoje ir Antrojo pasaulinio karo metais gana populiarus buvo ir Sofijos vardo variantas Zosė (duodamas iki 50 mergaičių per metus). Tačiau nuo 1983 m. iki šių dienų nė viena mergaitė nebuvo pavadinta šiuo staiga tapusiu nemaloniu daugumos ausiai vardo vediniu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.