Pirmąkart išpildytos visos surinktos skurstančių vaikų svajonės

Vargingose šeimose augančių vaikų svajonės – labai žemiškos. Šilti drabužiai ar batai, lovos ar čiužiniai, dviračiai bei žaislai – tai tokios dovanos, kurios palengvina buitį ar nuskaidrina kasdienybę, tačiau sunkiai besiverčiantys tėvai neišgali jų nupirkti. Geros valios žmonių dėka, šįmet Kalėdų senelis aplankys net 10 994 Lietuvos vaikus, o norintieji padėti jau laukia kitų metų.

Svajonės renkamos iš socialinės rizikos šeimose augančių vaikų.<br>123rf nuotr.
Svajonės renkamos iš socialinės rizikos šeimose augančių vaikų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 22, 2015, 10:30 AM, atnaujinta Sep 28, 2017, 12:26 AM

Statistikos departamento duomenimis, socialinės rizikos šeimose Lietuvoje auga apie 18 tūkst. vaikų. Prieš penkerius metus užgimęs projektas „Vaikų svajonės“ buvo pradėtas kaip savanoriška veikla, siekiant įgyvendinti sudėtingomis socialinėmis sąlygomis gyvenančių vaikų norus bei padrąsinti tikėti savo svajonėmis. Geradarių dėka, 2-14 m. vaikų svajonės, kurias pavyko surinkti, šįmet įgyvendintos net 100 proc., o klausimai, ar nėra užsilikusių norų, kuriuos dar būtų galima išpildyti, nesiliauja. Nuo ko prasidėjo šis milžiniško visuomenės palaikymo susilaukęs projektas?

„Kadangi kartu su pusbroliu dirbome IT sektoriuje, supratome, jog technologijos padėtų geros valios žmonėms pasiekti vaikus, kuriems reikalinga pagalba. Tuo tarpu išsamesnis projekto planas susidėliojo bekopiant į aukščiausią Europos viršukalnę – Monblaną. Pasitaikė blogi orai, todėl turėjome galybę laiko pasitarti – tuo metu ir susiformavo projekto pamatai“, – pasakojo „Vaikų svajonių“ sumanytojas Julius Gregorauskas.

Svajonės renkamos iš socialinės rizikos šeimose augančių vaikų. Pagal įstatymus, į šią grupę patenka problemų su smurtu, priklausomybėmis ar finansais turinčios šeimos. Pastarosios oficialiai įtraukiamos į savivaldybių socialinės rizikos šeimų sąrašus, todėl socialiniai darbuotojai periodiškai aplanko net ir pačius tolimiausius vienkiemius – tokiu būdu visų vaikų norai būna išgirsti.

„Socialiniai darbuotojai stengiasi padėti, pagerinti esamą situaciją ir, bendraudami, sužino, apie ką svajoja vaikai. Pastarųjų svajonės perduodamos mums, o mes, su savanorių pagalba, jas suvedame į savo puslapį, kur jas gali pamatyti visi norintieji, – sakė J. Gregorauskas. – Tiesa, esame priklausomi nuo to, kiek svajonių socialiniams darbuotojams pavyksta surinkti ir kiek savivaldybių sutinka bendradarbiauti, nes tiesiogiai bendrauti su nepilnamečiais neturime teisės. Džiaugiamės, kad šio projekto dėka yra ne tik įgyvendinamos svajonės, bet dauguma šeimų ima bendrauti su savo geradariais ir matytis kur kas dažniau: ilgainiui mūsų tarpininkavimo nebereikia ir tai yra puiku.“

Pirmaisiais metais įgyvendintų vaikų svajonių kiekis nesiekė nė pusės šimto (354 svajonės), o šįmet išpildytos net 10 994 jų. Trečius metus iš eilės prie vaikų svajonių išsipildymo prisideda LR Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Kasmet daugėja ir į projektą įsitraukiančių, svajones įgyvendinančių įmonių.

„Jei pirmus kelis metus prie projekto prisidedančių įmonių praktiškai nebuvo, tai pernai metais įmonės įgyvendino net 5 proc. – virš 500 – vaikų svajonių. Vieni pirmųjų, parodžiusių pavyzdį, buvo farmacijos įmonė „Actavis“, kurie šįmet išpildė daugiausiai svajonių iš visų. Gal tai nėra įmonėms įprastas variantas, nes dauguma pratusios paaukoti pinigus, o šiuo atveju pati įmonė išrenka, nuperka ir įteikia dovanėles“, – svarstė J. Gregorauskas.

„Vaikų svajonių“ projekte dalyvaujame jau antrą kartą, tai tampa tarsi įmonės tradicija, – teigė „Actavis“ vadovė Baltijos šalims Giedrė Bieliauskaitė. – Šįmet pasirinkome nedovanoti įmonėms-partneriams bei darbuotojams įmantrių dovanų, o dovanoms skirtas lėšas panaudojome vaikų svajonių išpildymui: darbuotojai drauge važiavo, rinko, pirko ir teikė dovanėles vaikams. Bendromis jėgomis daromas gražus darbas ne tik suteikė didesnę prasmę kalėdiniam periodui, bet ir dar labiau suartino komandą.“

Daugybė žmonių teiraujasi, ar dar likę neįgyvendintų svajonių, tačiau šįmet išpildytos jau visos. „Laukiame sugrįžtant į projekto puslapį kitais metais arba prisijungiant prie projekto kaip savanoriams“, – sakė J. Grigarauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.