Vilnietės siaubas: privačiame darželyje vaikai laikomi alkani

Kaip neapsigauti renkant darželį vaikui? Štai privataus vaikų darželio „Giriniukas“ interneto svetainėje nurodyta, kad jame didelis dėmesys skiriamas vaiko adaptacijos procesui, o daugiausia žaidimų žaidžiama lauke, siekiant visavertiškai ugdyti vaikus. „Giriniuko“ filialų šiuo metu yra visame Vilniaus mieste: Fabijoniškėse, Justiniškėse, Viršuliškėse, Pilaitėje, Žvėryne, Šnipiškėse.

Mama slapta užfiksavo, kad vaikai darželyje maitinami vienu šaukštu nesilaikant higienos normų.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Mama slapta užfiksavo, kad vaikai darželyje maitinami vienu šaukštu nesilaikant higienos normų.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Ne visuose vaikų darželiuose vaikai gali jaustis saugūs ir sotūs.<br>123rf nuotr.
Ne visuose vaikų darželiuose vaikai gali jaustis saugūs ir sotūs.<br>123rf nuotr.
Ryškiomis spalvomis pasipuošęs privataus vaikų darželio tinklalapis.
Ryškiomis spalvomis pasipuošęs privataus vaikų darželio tinklalapis.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 14, 2016, 2:58 PM, atnaujinta Jun 11, 2017, 3:22 AM

Tačiau į šio darželio filialą, įsikūrusį Justiniškėse, Rygos gatvėje, dvimetę dukrą vedusios mamos Uršulės Chomiakovos patirtis – visiškai kitokia: „Per kelis mėnesius vaikai lauke buvo tik du kartus. Jie šiame darželyje buvo laikomi alkani – maistas būdavo tiekiamas vos kartą per savaitę. Dėl šių ir kitų priežasčių šiuo metu vaikų darželis paduotas į teismą“, – sakė vilnietė.

Alkani dvimečiai rodydavo į burnytę

Mama, į privatų darželį leidusi savo dvimetę, nė pagalvoti negalėjo, kad jos vaikas visą dieną laikomas alkanas. „Į šį darželį dukrytę leidau nuo 2015 metų rugsėjo mėnesio iki lapkričio. Man niekada nebūtų kilęs įtarimas, kad kažkas negerai, nes tai  privatus darželis. Tiesa, kai vakare pasiimdavau dvimetę, ji būdavo labai alkana, tačiau man buvo tvirtinama, kad ji nevalgo dėl streso, nes darželį lanko pirmus metus.

Tačiau kai direktorė atleido su vaikais dirbusią auklėtoją, ji nusprendė netylėti – surengė susirinkimą ir tėvams viską papasakojo iki smulkmenų.

Ji teigė pati nešusi maistą iš namų vaikams, kad juos pamaitintų. O direktorė į darželį maistą atveždavo kartą, daugiausia du per savaitę. Auklėtoja pasakojo, kad vaikai vaikščiodavo ir rodydavo pirštukais į burnytę „am am“.

„Susirinkimą auklėtoja surengė vieną lapkričio sekmadienį ir sakė, kad pastarąjį kartą maistas buvo atvežtas ketvirtadienį – mažas gabaliukas apkepo, kurį įdėjo į šaldiklį. Jį mes radome pirmadienį tame pačiame šaldiklyje.

Taip pat pirmadienį su vaikais dirbo visiškai nauja auklėtoja. Tėvams net nebuvo pranešta apie pokyčius. O blogiausia, kad ji net nekalbėjo lietuviškai. Kai atėjau paimti vaiko, ji man pasakė: „Kamilia labai giarai pieštukas.“ Man buvo šokas. Kai paklausiau, ar bent oficialiai ji ten dirba, vieną dieną sakė, kad taip, vėliau paneigė“, – piktinosi mama.

Maistą nešė santechnikas

Labiausiai mamytėms neramu dėl to, kad, gali būti, jų vaikai buvo laikomi alkani. U.Chomiakova tvirtino, kad tvarkos dėl maisto nebuvo bene nuo pirmosios darželio lankymo dienos. „Pirmąjį mėnesį darželyje kabėjo valgiaraščiai, kuriuos rašė dar tada dirbusi auklėtoja Gintarė, kurią vėliau direktorė ir atleido. Ji teigė, kad iš pradžių direktorė pati atveždavo maistą, o vėliau jokių valgiaraščių nebematėme.

Kai sužinojome apie susiklosčiusią situaciją, ėmėme skambinti į maistą tiekiančią įmonę „Namų dvasia“. Direktorės prašėme kelis kartus parodyti valgiaraščius, tačiau jie visiškai neatitiko – tiesiog buvo vežami seni valgiaraščiai ir ant senų datų pribraukyta naujų, kad atrodytų, jog valgiaraštis būtent šios dienos.

Kelis kartus buvo visai neaišku, iš kur atvežamas maistas. Kažkas yra sakęs, kad kartą maistą atvežė santechnikas, direktorės pažįstamas. Pati direktorė mums patvirtino, kad važtaraščių mums pateikti negali“, – kalbėjo vilnietė.

Vaikų daiktus išmetė ant žemės

Vilnietė mama pasakojo, kad net ir po to, kai aktyvios vaikų mamos ėmė kalbėtis su direktore, melas, apgaulė ir vaikų nepriežiūra tęsėsi. „Ėmėme viską tikrinti. Manėme, kad direktorė susiprotės, bet kai tik vieną dieną nepaskambinome į maisto tiekėjų įmonę, kitą dieną vėl buvo tas pats – direktorė į darželį paėmė vos vieną maisto porciją.

Kai direktorė suprato, kad nenurimsime, paskambino tėveliams, kurie „pakėlė bangas“, ir pasakė, kad darželis savaitei uždaromas dėl veterinarinio patikrinimo. Kai susiskambinome su inspekcija, sužinojome, kad patikrinimas seniai baigtas ir šiuo metu nieko nevykdoma.

Būtent tada kelios mamos nuvažiavome į darželį atsiimti savo vaikų daiktų, tačiau mūsų niekas neįleido, nors už durų buvo girdėti vaikų ir auklėtojos balsai. Tada iškvietėme policiją.

Nuo to laiko direktorė niekam iš mūsų nekelia ragelio, tik parašė, kad nurodytu laiku galime atvažiuoti pasiimti daiktus ir pinigus, nes buvome sumokėję už kelis mėnesius į priekį. Kai atvažiavome, atėjo kažkoks vaikinukas, išmetė visus vaikų daiktus kieme ant žemės ir pabėgo.

Tada dar kartelį iškvietėme policiją ir su keturiomis mamomis parašėme pareiškimus. Tiesa, pinigų taip ir neatgavome, o policija niekuo nepadėjo. Tiesiog direktorė pasakė, kad esame patys kalti, jog nevedėme vaikų į darželį ir taip nesilaikėme sutarties. Nors ji mums pati sakė neiti“, – dėstė moteris.

Darželis vilioja mažomis kainomis

Ji tikino, kad privataus darželio „Giriniukas“ direktorei D.Karčiauskienei svarbiausia pinigai. „Kai bandėme kalbėtis su direktore, ji viską neigė, melavo, kiekvienai mamai kalbėjo skirtingus dalykus.

Be to, kai suradome vietą valstybiniame darželyje, sužinojome, kad esame neišregistruoti iš „Giriniuko“, todėl direktorė vis dar gauna 100 eurų kompensaciją. Aš kartu su dar keturiomis aktyviausiomis mamomis parašėme pareiškimus į visas įmanomas instancijas. Direktorei uždrausta vykdyti bet kokią veiklą, susijusią su maistu, o Darbo inspekcija paėmė mamų parodymus ir teisme kvies mus liudyti“, – aiškino U.Chomiakova.

Mamas labiausiai piktina tai, kad direktorė ir tęsia veiklą. „Maisto tiekėjai labai noriai su mumis bendradarbiauja, žadėjo liudyti teisme ir pateiks visus reikiamus dokumentus. Pasak jų, D.Karčiauskienė kas pusę metų keičia darželio pavadinimus ir vietas. Yra vaikų, kurie šiuo metu lanko darželį „Giriniukas“, o pati direktorė internetinėje darželio svetainėje tėvelius vilioja mažomis kainomis ir akcijomis. Tie, kurie taupo, renkasi būtent šį darželį. Puslapyje rašoma, kad daugelis žaidimų žaidžiami lauke, tačiau iš tiesų per kelis mėnesius vaikai lauke buvo vos du kartus“, – pasipiktinimo neslėpė dvimetės mama.

Maistą tiekusi įmonė: „Būdavo užsakoma ir viena porcija“

Privačiam vaikų darželiui „Giriniukas“ maistą tiekusios įmonės „Namų dvasia“ direktorė Eurika Turonienė portalui lrytas.lt papasakojo apie santykius, kurie jos įmonę sieja su šiuo vaikų darželiu. „Mes gaminame maistą vaikų darželiams. Taip pat esame sudarę sutartį su šiuo vaikų darželiu. Pagal sutartį kiekvieną rytą vaikų darželis paskambina ir pasako porcijų skaičių, kurį turime pristatyti. Kiek pasako, tiek pristatome.

Kiek būna darželyje vaikų, mes netikriname. Man yra skambinusi ne viena mama ir klausė, kiek porcijų užsakyta. Ne vieną kartą girdėjau nusistebėjimų, kad, jų skaičiavimu, vaikų buvo daugiau, nei užsakyta porcijų, bet to patvirtinti negaliu.

Būdavo, kad užsakoma ir viena porcija, tačiau mūsų santykis su vaikų darželiu labai formalus. Visa kita yra emocija. Kiek užsakoma, tiek porcijų ir pristatome. Šiuo metu maistą tiekiame į kitus šio vaikų darželio filialus. Į minėtąjį (Justiniškėse – aut. past.) maistas iš mūsų įmonės nėra tiekiamas“, – komentavo įmonės direktorė E.Turonienė.

Vaikų darželio direktorė: „Mamos švaistėsi špygomis“

Mamos įsitikinusios, kad vaikai buvo nemaitinami ir alkani vaikščiojo po darželio grupę. Šiuo klausimu visiškai kitokią poziciją išdėstė privataus vaikų darželio „Giriniukas“ direktorė D.Karčiauskienė.

– Susiklostė tokia situacija, kad mamos skundžiasi jūsų vadovaujamo vaikų darželio tvarka. Jos tikina, kad vaikai nemaitinami, alkani. Kaip galėtumėte tai pakomentuoti?

– Jeigu atidaromas darželis ir norima dirbti bei prižiūrėti vaikus, tai ar vaikai gali būti nemaitinti? Nėra loginės sekos.

– Gal ir nėra loginės sekos, bet vaikų tėveliai turi įrodymų, kad maistas į darželį buvo tiekiamas tik kartą per savaitę.

– Kokie ten įrodymai...

– Įrodymų yra. Bet kaip iš tiesų? Kiek kartų vaikai būdavo maitinami?

– Labai pykstant ir esant kuo nors nepatenkintam ar norint lengvatų, įrodymus galima sufabrikuoti. Vaikai nebuvo nė vienas alkanas ar nemaitinamas, nė vienam nenukrito svoris ir nė vienas nebuvo patekęs į infekcinę ligoninę ar apsinuodijęs. Tokių faktų nėra užfiksuota.

– Tai gal nelabai ir galėtų apsinuodyti, jei buvo nemaitinami?

– Na, pagalvokit, kas gali nemaitinti vaikų?

– Bet jei sakoma, kad vaikai prašė valgyti dienos metu...

– Galima sakyti ką tik nori. Jeigu žmogus pyksta, atėjęs į darželį rodo špygas į akis, vartoja necenzūrinius žodžius, nežinau, ar galima tikėti tokiais žmogaus žodžiais.

Atėjo žmonės pasiimti vaikų daiktų, tačiau ėmė reikšti pretenzijas, kvietė policiją. Tai užfiksuotas dalykas. Prašė išeiti iš patalpų. Jei žmonės taip elgiasi, tai ar galima jais tikėti, kad jie sako teisybę? Tai šmeižtas. Kalbėti galima ką tik nori, mūsų šalyje demokratija. – Dėl kokių priežasčių buvo atleista auklėtoja, kurią pakeitė lietuvių kalbos nemokanti moteris?

– Jei žmogus išlaikęs egzaminą, tai kaip jis gali nemokėti? O pirmoji buvo atleista dėl šiurkščių elgesio normų pažeidimų su vaikais.

– Ta pati auklėtoja tvirtino, kad vaikai buvo nemaitinti – juk ji kiekvieną dieną dirbo su vaikais ir geriausiai matė situaciją. Tai gal čia jūsų asmeninės nesuvestos sąskaitos?

– Jei atleidi žmogų už didelius pažeidimus, tai jis gali prikalbėti visko, ko tik nori. Žmogus gali pykti, kad buvo atleistas iš darbo, ir elgtis, kaip jam leidžia sąžinė.

– Žodžiu, mamos išsigalvoja, kad jų vaikai buvo nemaitinti?

– Suprantate, mamos nei matė, nei girdėjo.

– Bet mamos turi įrodymų, kad maistas nebuvo tiekiamas porcijomis, kaip priklauso.

– Visų pirma maistas tiekiamas tada, jei ryte iki 9 val. paskambinama ir pasakoma, kad vaikas ateis. Jei nėra pasakoma, porcija neužsakoma.

– Kitaip tariant, kas rytą mama turi paskambinti ir pasakyti, kad vaikas ateis į darželį?

– Ne. Jeigu lanko, tai ne. Bet po nelankymo turi pasakyti, kad ateis ir kad mes užsakytume porciją. Tuo labiau kad tėveliai nemokėjo už maistą pinigų, nuolat buvo problemų. Juk ir tai įmonei reikėjo mokėti už maistą. Tai jeigu tėveliai nepasako, kad vaikas ateis, o ateina 11 valandą, tai kaip tam vaikui bus porcija? Mes gi vietoje nekepame ir neverdame.

– Tai vis dėlto buvo problemų dėl maistu? Jis buvo užsakomas?

– Problemų buvo su tėveliais ir aiškinantis dėl tvarkos. Mamytės, kurios skundėsi, reikalaudavo, kad maistas būtų užsakomas bet kokiu atveju, o mes užsakydavome realiomis porcijomis, kiek yra vaikų. Tad jei vaikas ateidavo neįspėjęs, tai kaip jam gali būti porcija?

– Tai vis dėlto, jei ateidavo neįspėjęs, vaikas likdavo alkanas?

– Nelikdavo alkanas, bet tada reikia pasidalyti su kitais vaikais... Išeina, kad kiti skriaudžiami. Arba reikia išprašyti, jei mama prašo paimti vaiką ir duoda sausainiukų... Labai negražu iš jų pusės.

– Auklėtoja teigė pati nešusi maistą iš namų vaikams, kad juos pamaitintų, nes vaikai maistą gaudavo tik kartą per savaitę.

– Kartą per savaitę? Čia absurdas. Iš piršto laužti kaltinimai. Niekas taip nedaro. Kiek darželių yra, visur maistas užsakomas ir niekur nekyla problemų dėl to.

– O pati turite įrodymų, kad maistas kasdien buvo imamas iš įmonės?

– Yra važtaraščiai, pagal kuriuos vežamas maistas, yra valgiaraščiai. Tai kokių dar įrodymų reikia? Maistas tiekiamas pagal važtaraštį.

– Vadinasi, mamos išsigalvojo, kad vaikai buvo alkani ir į burnytes rodydavo, kad nori valgyti?

– Ką reiškia – rodo į burnytę, kad nori valgyti? Vaikas visada nori valgyti.

– Jei vaikas sotus, tai jis valgyti nenori.

– Mamos pasiimti vaikų ateina apie 18 valandą, o vaikai valgo 16 valandą. Pagal valgiaraštį duodamas kiaušinis, žirniai ir sumuštinis, o vaikas nenori, tai per prievartą jam nesukiši. Dar jei prieš tai pietus valgė 12 valandą, vakarienės nenori, tai 18 valandą, atėjus mamai, žinoma, bus alkanas.

Pasitaikydavo atvejų, kai vaikai nenori valgyti. Nebuvo specialiai nieko daroma, kad vaikai būtų alkani.

– Mamoms užkliuvo dar vienas faktas – jos teigė, kad vaikai nebuvo vedami į lauką arba tai buvo daroma vos kelis kartus per kelis mėnesius.

– Kadangi prie pat darželio už 10 metrų yra aikštelė, nereikia pereiti gatvelės ar šaligatvio, tai mes į lauką einame geru oru, žiūrime į tinklalapį, stebime vėjo greitį. Jei sąlygos nepalankios, į lauką vaikų nevedame arba atsižvelgdami į oro sąlygas vedame tik ryte arba vakare.

– Kaip suprantu, darželio veikla šiuo metu vykdoma ir yra vaikų, lankančių jūsų darželį?

– (Tyla – aut. past.). O kodėl turėtų būti nevykdoma veikla?

– Dėl mamų išvardytų pažeidimų, konkrečių įrodymų ir todėl, kad šiuo metu jūsų vadovaujamas darželis  paduotas į teismą dėl konkrečių pažeidimų.

– Pažeidimų nebuvo rasta. Nesuprantu, kodėl turėtume nedirbti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.