6 dalykai, kurių jokiu būdu negalima drausti savo vaikams

Visi tėvai svajoja, kad jų vaikas užaugtų laiminga, harmoninga ir visapusiškai išsivysčiusia asmenybe. Tačiau dažnai lūkesčiai neatitinka tikrovės. Suaugusieji tada pirmiausia ima kaltinti vaiką – nesugebėjo, nepasistengė, nespėjo.

Eilinę filmuko seriją galima sulyginti su žinių laida suaugusiesiems.<br>123rf nuotr.
Eilinę filmuko seriją galima sulyginti su žinių laida suaugusiesiems.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 27, 2016, 8:18 PM, atnaujinta Jun 10, 2017, 1:19 AM

Ir mažai kas susimąsto, kad dėl vaikų nepasitikėjimo savimi dažniausiai kalti būna tėvai. Jie jį įdiegia savo draudimais. Tad pateikiame 6 dalykus, kurių jokiu būdu negalima drausti savo vaikams, jeigu linkite jiems gero.

1. Pačiam valgyti

Jeigu vaikas mažas – jūs suprantate, jog jis fiziškai nesugebės pavalgyti nesusitepęs.

Kaip ir kiekvienas žmogus, branginantis savo laiką, jūs manote, kad nėra prasmės jo švaistyti skalbiant, pakeičiant, perskalbiant išteptus drabužius, šluostant pridrabstytą stalą ar net plaunant grindis. Kur kas paprasčiau paimti į ranką šaukštelį ir pradėti energingai maitinti savo mažylį.

Žinoma, taip kur kas greičiau ir paprasčiau. Bet drausdami vaikui savarankiškai valgyti jūs sunaikinate jo siekį būti „suaugusiam, kaip mama ir tėtė“, atimate pirmąsias susikaupimo, išsėdėjimo vietoje, pasitikėjimo savo jėgomis ir sugebėjimais pamokas.

2. Padėti jums

Tikriausiai ne kartą yra tekę girdėti frazes: „pastatyk, nes išpilsi“, „išmesi“, „netrukdyk“, „padarysiu be tavęs“.

Kaip taisyklė, po keleto metų tėvai, kurie nuolat atstumdavo vaiko siekį padėti, skundžiasi: „Jis toks nevalyvas“, „Jis nieko nenori daryti“, „Niekaip negaliu jo priversti“. Nereikia bijoti, kad mažylis savo noru padėti pridarys jums daug rūpesčių.

Jam taip pat svarbu jaustis naudingam, išgirsti pagyrimą, iš suaugusiųjų mokytis tvarkingumo ir organizuotumo. Jeigu jūsų pagalbininkas dar visai mažas, paveskite jam paprastas užduotis, kurias jis tikriausiai įveiks – palaistyti gėlę, išimti skalbinius iš skalbyklės, sudėti žaislus į lentyną.

3. Reikšti savo nuomonę

Daugelis tėvų šiandien pripažįsta, kad vaikas – pilnavertė asmenybė su savo mintimis, norais ir poreikiais. Bet vis tiek žemina ir „stato į vietą“ vaiką frazėmis „Tu nieko nesupranti“, „Aš už tave geriau žinau, ką reikia daryti“, „Todėl, kad aš taip nusprendžiau“.

Panaudoti jėgą kur kas lengviau, nei pakalbėti su vaiku kaip su lygiu ir šimtąjį kartą paaiškinti, įsiklausyti, susitarti. Tačiau tie dalykai ne tik suartina, bet ir moko vaiką, kaip elgtis panašiose situacijose. Juk jūs negalėsite visada būti šalia.

4. Aktyviai reikšti emocijas namuose (bėgioti, rėkauti, šokinėti)

Tai, kas suaugusiajam atrodo neadekvatu, vaikui yra natūralus būdas atsipalaiduoti ir išlieti susikaupusią energiją. Elgtis išauklėtai reikia viešumoje – ligoninėje, darželyje, gatvėje, parduotuvėje.

Kur daugiau, jeigu ne namie, žmogus gali sau leisti būti toks, koks yra? Vaikui tai taip pat labai svarbu.

5. Žaisti kiemo žaidimų aikštelėse

Ko gero neįmanoma praeiti pro vaikų žaidimų aikštele, neišgirdus tokių žodžių: „nukrisi“, „užsigausi“, „išsitepsi“, „nelipk“, „nebėk“, „nešok“.

Visų pirma, ir suaugusieji nemėgsta, kai jiems nurodinėja. Antra – kur kas paprasčiau vaiką pamokyti teisingai nučiuožti nuo čiuožyklos ar užlipti kopėčiomis, nei nuolat jį gaudyti. Vaikas siekia pažinti aplinkinį pasaulį – ir jam reikia palaikymo, o ne priekaištų, tai jam be galo svarbu.

6. Žiūrėti animacinius filmukus

Šiuolaikiniai animaciniai filmai – daug diskusijų kelianti tema. Tačiau niekas neginčys, kad vaikui, ypač, jeigu jis lanko darželį, labai svarbu suprasti tai, apie ką kalba jo bendraamžiai.

Eilinę filmuko seriją galima sulyginti su žinių laida suaugusiesiems. Vaikas taip pat nori būti informuotas. Parinkite vaikui tuos filmukus ar atskiras serijas, kurias laikote priimtinomis, ir žiūrėkite kartu. Tai jus dar labiau suartins.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.