Akibrokštas mokykloje: mažametei liepė sportuoti pusnuogei

Sunku patikėti, kad tai – scena ne iš filmo. Ką turėtų jausti aštuonerių mergaitė, kuriai buvo liepta prieš bendraklasius sportuoti vos su apatiniais drabužiais?

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Ši žinutė sujaukė daugybės tėvelių mintis.<br>Socialinių tinklų nuotr.
Ši žinutė sujaukė daugybės tėvelių mintis.<br>Socialinių tinklų nuotr.
Pažemintas vaikas jaučia gėdą, pyktį ir nusivylimą.<br>123rf nuotr.
Pažemintas vaikas jaučia gėdą, pyktį ir nusivylimą.<br>123rf nuotr.
L.Slušnys.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
L.Slušnys.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 1, 2016, 8:35 AM, atnaujinta Jun 9, 2017, 4:05 PM

Socialinio tinklo grupės, kurioje daugiausia tėvelių iš Didžiosios Britanijos, nariai pakraupo, kai pamatė tikros istorijos fragmentą. Jame rašoma:

„Pirmadienį tėtis nuvedė mergaitę į mokyklą ir pamiršo paimti fizinio aprangą. Mergaitei aštuoneri metukai. Mokytoja jai liepė fizinį daryti su „triusikais“.

Mergaitė verkė, niekas nepasikeitė. Ji darė fizinį su apatinėmis kelnaitėmis. Buvo išjuokta kitų vaikų. Tėvai pasiėmė mergaitę net mėlyną nuo verkimo dėl patyčių. Ką daryti“?

Ši žinutė sujaukė mintis daugeliui tėvelių. Vieni piktinosi mokytoja, teigė, jog reikalautų ją atleisti, o kiti įsitikinę, kad po tokio atvejo būtina keisti mokyklą pačiai mergaitei.

Gėda, pyktis ir nusivylimas

Vaikų ir paauglių psichiatras Linas Slušnys įsitikinęs, kad tokios patyčios psichologiškai labai stipriai paveikė mažametę ir kad būtina kuo skubiau imtis tam tikrų sprendimų. „Pirmiausia vaikas patiria gėdą, pyktį ir nusivylimą. Tai esminiai jausmai, kurie užvaldo po tokio įvykio. Taip pat atsiranda nepasitikėjimas suaugusiaisiais“, – sakė jis.

Psichiatras teigė, kad toks elgesys parodo mokytojo empatijos stoką ir nemokėjimą įsijausti į kito asmens emocijas bei jausmus. „Liepimas sportuoti be specialios aprangos buvo tarsi bausmė, mokytojas galvojo, kad tokiu sprendimu pavyks vaikui paaiškinti, kad palikti aprangos namuose negalima.

Belieka pasidžiaugti, kad tai nebuvo fizinė bausmė. Tačiau tyčiojimasis ir vaiko žeminimas kitų akyse gali paveikti dar labiau. Toks archajiškas sprendimas ir nesugebėjimas įsijausti į vaiko padėtį, pasinaudojimas jo silpnesne pozicija tėra galios parodymas prieš tą, kuris negali apsiginti.

„Juk suaugęs žmogus tikrai jam atsikirstų ir nesportuotų be drabužių. Įžvelgiu ir fantazijos trūkumą, nes mokytoja nesugebėjo rasti išeities, kuri padėtų ateityje vaikui išspręsti šią problemą“, – įsitikinęs L.Slušnys.

Jei žmogus kūrybiškas ir turi bent kiek fantazijos, jis tokių dalykų niekada nedarys. Toks mokytojas negerbia nei savęs, nei mokyklos, nei vaiko.

Turi reaguoti tėvai

Ką jaučia aštuonerių mergaitė, kuriai reikėjo sportuoti išsirengus?

 “Tokio amžiaus vaikas viską priima tiesiogiai emocijomis.  Jei mokykloje bus leidžiama ir toliau šaipytis, tai tik parodys, kad mokykla – prasto lygio. Tas pats galioja ir Lietuvoje esančioms mokykloms. Didžiojoje Britanijoje yra didelė takoskyra tarp valstybinių ir privačių mokyklų.

Panašu, kad tai vyko valstybinėje mokykloje, kuri neturi įgūdžių ir specialistų profesionalų, galinčių susidoroti  su tokiomis situacijomis.

Specialistas įsitikinęs, kad po tokio atvejo vaiko tėvai privalo eiti į mokyklą ir aiškintis susidariusią padėtį.

Mokytojai bei mokyklos vadovybė turi suprasti, kad tėvams vaikas yra svarbiausias, jiems yra svarbūs jo interesai. Pedagogai turėtų užtikrinti, kad vaikas galės grįžti į savo klasę ir tęsti užsiėmimus. Tačiau ne visada taip gali būti. Jei didžioji mokyklos bendruomenės dalis nebando keisti situacijos, tai vienintelis būdas – keisti mokyklą. Negalima žaloti vaiko psichikos“, – aiškino pašnekovas.

Jis tvirtino, kad incidentą turi spręsti ne nukentėjęs ir patyčias patyręs vaikas, o šalia esantys suaugę žmonės. Artimiausiu metu jie privalo kreiptis į mokyklos vadovybę, kad būtų užtikrintas vaiko saugumas.

„Sutikite, net jei problemos nepavyks išspręsti, tėvų pasirodymas mokykloje tikrai niekam nebus malonus, o vadovai bet kuriuo atveju turės reaguoti.

Vaikas turi pajusti, kad kažkas juo rūpinasi. Net ir tolimesnes patyčias pavyks atlaikyti lengviau, kai žinos, jog jie nėra likę vieni. Tiek vaikui, tiek mokyklos administracijai svarbu parodyti, kad tėvams vaikas yra labai svarbus“, – patarė L.Slušnys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.