Gimdysite namuose? Pradėkite nuo danties rovimo prieš veidrodį

Gimstantis vaikelis – stebuklas, o akimirka, kai ant krūtinės priglaudi ką tik gimusį kūdikį – ypatinga. Tai patvirtins kiekviena mama, kuriai yra tekę tai patirti.

J.Stacevičiaus nuotr.
J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-02-05 08:38, atnaujinta 2017-06-09 05:13

Bet pasistengsiu nesiseilėti. Tik pabandysiu įsivaizduoti, kas turi darytis suaugusių moterų galvose, kai jos nusprendžia pačią brangiausią būtybę pasaulyje gimdyti namuose be medikų priežiūros ir taip rizikuoja ne tik savo, bet ir vaiko gyvybe?

Kai laukiausi, mane prižiūrėjusi gydytoja klausdavo, kur žadu gimdyti. Visada į tai atsakydavau: „Pasakykite, kurioje ligoninėje man bus suteikta visa reikiama pagalba kritiniu atveju ir kur profesionaliai būsiu prižiūrėta aš ir gimsiantis kūdikis.“

Mano gydytojos atsakymas buvo vienareikšmis: „Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikos. Jei nuspręstumei gimdyti gimdymo namuose ar kitoje pasirinktoje ligoninėje, žinok, kad jei įvyktų vienokios ar kitokios nenumatytos komplikacijos, būsi gabenama tik į Santariškes. Dėl naujausios aparatūros ir profesionalių medikų priežiūros“, – sakė ji man.

Aš nežinau, kiek tame tiesos ir nežinau, kokios aparatūros trūksta kitose ligoninėse, tačiau šis jos patarimas nekėlė abejonių. Logiška, kad besilaukiančiai tik ir tereikia užtikrintumo, kad ateinant naujai gyvybei, viskas eisis sklandžiai.

Tačiau kaip gali kilti mintis rizikuoti savo ir kūdikio gyvybę, pasirenkant gimdymą namuose, savo kambaryje ar vonioje? Neslėpsiu – turime didelį vonios kambarį ir patogią vonią. Ir žvakes aš mėgstu deginti.

Bet kaip susijusi toji romantika su gimdymu? Kaip susijusios liepsnojančios žvakių liepsnelės su naujos gyvybės atėjimu į šį pasaulį?

Savaitgalį per televiziją buvo rodoma laida apie gimties stebuklą. Medikai užtikrintai aiškino, kad gimstančiam kūdikiui ir gimdančiai mamai reikalinga profesionali aparatūra, būtina nuolat matuoti vaisiaus širdies ritmą, stebėti kintančią mamos būklę, kuri bet kada gali pasikeisti dėl netikėčiausių faktorių.

Pasak gydytojos, kraštutiniu atveju, jei gimdymo metu įvyktų komplikacijos, gimdyvei ligoninėje galima atlikti cezario pjūvį ir taip išgelbėti nuo baisiausios baigties.

O dabar Latvijoje dirbančios akušerės nuomonė, kuri priiminėja gimdymus namuose (citata nėra tiksli, nes neturėjau kantrybės peržiūrėti laidos įrašą antrą kartą ir šifruotis, ką ji pasakė): „Planuotą gimdymą pasirenka išmintingi žmonės, jiems svarbi atmosfera, kurioj užgims vaikelis. Yra tokių, kurie gimdymą namuose renkasi iš praktinių sumetimų – niekur nereikia važiuoti, pasilieki tarp savo namų sienų.“

O kai gimdymo metu įvyks netikėta komplikacija, tai gal tos pačiosnamų sienos padės pagimdyti sveiką kūdikį? O jeigu gimdyvei prireiks skubios pagalbos, ar tikrai žvilgsnis į degančias žvakeles padės pasijusti geriau?

O jei kūdikis ims dusti dar negimęs arba placenta atsiskirs anksčiau nei turėtų? Ar tikrai toji dula, kuri dažniausiai neturi medicininio išsilavinimo ir nėra kompetetinga gelbėti gyvybes, padės vaikeliui? Ir ar tikrai gimdanti moteris tokiu atveju suspės nuvažiuoti net ir iki artimiausios ligoninės? Ir ar suspės medikai padėti?

Šiuo klausimu aš esu kategoriška. Nes aš labai branginu savo ir kūdikio gyvybę. O tos, kurios nusprendžia elgtis neapgalvotai ir gimties stebuklą patiki namų sienoms ir degančioms žvakėms, yra savanaudės. Egoistės. Kurios tik ir galvoja kaip sau palengvinti skausmingus sąrėmius.

Bet kas sakė, kad sąrėmiai nėra skausmingi? Kas sakė, kad gimdymas bus malonus kaip naujos batų poros pirkimas? Skausmas, aimanos, noras lipti sienomis – visą tai patiria kiekviena gimdyvė, tačiau kai žinai, jog esi profesionalių medikų rankose, bet kokius skausmus ištverti yra gerokai lengviau.

Ir bendrai, jeigu jau nusprendėte gimdyti namuose, tai velniop odontologus, kardiologus ir traumatologus – tučtuojau uždekite vonioje žvakes ir išsiraukite tą skaudantį dantį! Ir jeigu pajusite, kad jūsų tėčiui gresia infarktas – šiukštu neveškite jo į kardiologinį skyrių. Jūs tiesiog įjunkite jo mėgstamą muziką ir lygintuvu darykite elektros šoką. Arba tiesiog šalia sėdėkite ir glostykite jam krūtinę. Ir kai koja lūš paslydus ant ledo, sugipsuokite ją pati. Nes jeigu drįstate, gerbiamosios, rizikuoti ne tik savo, bet ir naujo žmogeliuko gyvybe, tai pasidaryti operaciją pačiai sau – vieni juokai.

Ir pabaigai. Jei nuspręstumėte gimdyti namuose ir gimdymo metu mirtų jūsų naujagimis arba jūs pati, tikrai nenorėtumėte nusigraužti rankų ir kojų dėl tokio neatsakingo ir lengvabūdiško sprendimo?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.