Lietuvos socialinius tinklus supurtė palikto kūdikio nuotrauka

2016-ieji Lietuvoje prasidėjo tragiškai, kai dėl neatsakingumo ar psichozių tėvai ne tik smurtauja prieš savo vaikus, bet ir bando juos nužudyti. Kadangi ši tema itin jaudina jautresnius tėvus, pastaruoju metu padaugėjo pranešimų apie šeimas, kuriose galimai gyvena neprižiūrimi ar skriaudžiami vaikai.

Išplito nuotrauka, kurioje užfiksuota automobilyje palikta mieganti vos poros metukų mergaitė.<br>Socialinių tinklų nuotr.
Išplito nuotrauka, kurioje užfiksuota automobilyje palikta mieganti vos poros metukų mergaitė.<br>Socialinių tinklų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 12, 2016, 11:47 AM, atnaujinta Nov 25, 2019, 9:05 AM

Užvirė arši diskusija

Kiti linkę istorijomis arba nuotraukomis dalintis socialiniuose tinkluose. Vienas tokių atvejų – neseniai išplitusi nuotrauka, kurioje užfiksuota automobilyje palikta mieganti vos poros metukų mergaitė. Matyti, kad nuotrauka daryta iš greta stovinčio automobilio.

Šis vaizdas sukėlė didžiulę diskusiją. Vienos mamos teigė, kad palikti miegantį vaiką kelias minutes tikrai galima, nes jam per tiek laiko nenutiks arba jis net nespės nubusti. Tokios mamos prisipažino pačios dažnai nubėgančios iki bankomato ar iki kiosko ir paliekančios miegančias atžalas.

Tačiau daugiau mamų buvo linkusių manyti, kad tai – neatsakingas ir neapgalvotas poelgis, galintis sutrikdyti vaiko ramybę ar net sveikatą.

Jos teigė, kad staiga nubudęs ir supratęs, kad yra visiškai vienas, vaikas gali imti isteriškai verkti ar klykti. 

Vis dėlto, kas grėstų mamai, kuri nuspręstų palikti savo vaiką automobilyje? Ar suskubtų reaguoti vaikų teisių apsaugos kontrolieriai ir įtrauktų mamą į rizikingų šeimų grupę?

Svarbiausia – pilietiškumas Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Viešųjų ryšių vyresnioji specialistė Danutė Umbrasienė teigė, kad pranešimų apie automobilyje paliktus vaikus kartais sulaukia, tačiau jų nebūna daug.

Ji tvirtino, kad pastebėjus paliktą neprižiūrimą vaiką automobilyje, svarbiausia pilietiškumas bei galimos žalos vaikui padarymo prevencija.

Jei vaikas paliekamas automobilyje labai trumpai ir netrukus grįžta jo tėvai ar vienas iš tėvų, pirmiausia derėtų atkreipti jų dėmesį į tai, kad galbūt paliktam automobilyje vaikui yra nesaugu ir pavojinga.

Jei matoma, kad palikto vaiko sveikatai ir gyvybei gresia pavojus, nedelsiant pirmiausia turėtų būti informuota policija ar kitos atsakingos tarnybos.

Kas gresia mamai, jei Vaikų teisių apsaugos skyriai sužinotų apie tokį atvejį arba grįžusi prie automobilio, mama pamatytų iškviestą policiją? „Paprastai kompetentingos institucijos, nustačiusios vaiko teisių pažeidimo faktą, sprendžia klausimą dėl vaiko tėvų patraukimo administracinėn atsakomybėn pagal Lietuvos Respublikos administracinių teisės pažeidimų kodekso 181 ir 181-3 str. už vaiko teisių pažeidimą arba tėvų valdžios nepanaudojimą arba panaudojimą priešingai vaiko interesams.

Kiekvienu konkrečiu atveju sprendžiant klausimą dėl vaiko palikimo trumpam ar ilgesniam laikui automobilyje, tėvams reikėtų atsižvelgti į vaiko amžių ir jo brandumą, gebėjimą pasirūpinti savimi, taip pat į tai, ar automobilyje vaikui likus vienam bus sudarytos saugios sąlygos bei jam nekils pavojus“, – sakė D.Umbrasienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.