Supermamos eina iš proto: kur dėti naujagimio bambutės atlieką?

Kai gimsta kūdikis, tėvai turi išmokti daugybę naujų dalykų. Aprengti, nurengti, išmaudyti, pamaitinti naujagimius. Dažnam tėveliui nerimą kelia ir bambutės priežiūra.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2016-02-13 10:17, atnaujinta 2017-06-08 06:08

Bambutės liekana – nelaimių pranašas?

Tačiau kai ji užgyja, tėvams kyla daugiau klausimų – ką gi daryti su tuo likučiu? Kur dėti prie segtuko prispaustą bambutės liekaną? Saugoti atminimų dėžutėje? O gal išmesti?

Kai kyla abejonių, koks sprendimas geriausias, jie ima internete klausinėti kitų tėvelių patarimų, kurie kartais sukelia didžiules diskusijas arba juoko bangas.

Neseniai panaši diskusija, ką daryti su bambutės liekana, iškilo socialiniuose tinkluose. Vienos mamos teigė girdėjusios, kad palikta sudžiūvusi virkštelė neša nelaimes ir jokiu būdu jos negalima laikyti namuose.

Kitos tikino, kad tai puikus prisiminimas augančiam vaikui. Jos sakė į prisiminimų skrynelę dedančios pirmąją plaukų sruogelę, pirmąsias kojinaites, drabužėlius ar net teigiamą nėštumo testą.

Atsirado mamų, kurios tvirtino, jog sudžiūvusi virkštelė skleidžia siaubingą kvapą, todėl nė už ką negalėtų jos laikyti namuose.

Tačiau daugiausiai dėmesio ir diskusijos dalyvių reakcijų sulaukė moteris, kuri, juokais arba rimtai, parašė, jog jos vyras yra kitatautis, ir jo šalyje yra priimta virkštelę kabinti ant šviestuvo. Neva tai į namus neša laimę ir sėkmę.

Gydytoja placentą saugojo šaldytuve

Gydytoja neonatologė Eglė Markūnienė, išgirdusi klausimą apie bambutės atliekos saugojimą, ėmė juoktis. „Kas mėgsta kaupti šiukšles, tegul kaupia. Pasakysiu atvirai – pasitaiko įvairių tradicijų.

Ne vieną kartą susidūriau su situacija, kai tėvai prašė gauti placentą, ją užkasti ir toje vietoje pasodinti medelį. Tai tam tikros lietuvių tradicijos, etnografinės liekanos. Man toks sprendimas atrodo labai gražus“, – sakė gydytoja.

Ji prisiminė ir vieną nuotykį, kai tėveliai paprašė išsaugoti placentą, tačiau pamiršo ją pasiimti iš gimdymo stacionaro. Tada moteris parsivežė ją į namus ir laikė šaldiklyje. Tąkart ji griežtai perspėjo savo vaikus, kad šie nesugalvotų placentos paragauti.

Ar verta tikėti prietarais, kad išsaugota bambutės atlieka neša sėkmę arba, atvirkščiai, traukia nelaimes?

„Gyvenimas bus toks, kokį gyvensi. Jis tikrai nepriklauso nuo to, ką kaupi namuose“, – teigė E.Markūnienė.

Gydytoja priminė, kad virkštelė pati savaime yra itin svarbi, nes per ją vyksta visa vaisiaus mityba, ja teka gyvybė.

E.Markūnienė patikino, kad naujagimio bambutės priežiūra tėveliams neturėtų kelti didelio streso, nes ją reikia prižiūrėti kaip bet kokią kitą žaizdelę, pasitelkiant stebėjimo taktiką, o atsiradus apnašėlėms, išvalyti vandeniu ir nusausinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.