Mamos nerimsta: ar žvakutės nuo skausmo pavers berniuką gėjumi?

Pastarosiomis dienomis internete išplito sūnų auginančios mamos nuogąstavimas dėl vaiko seksualinės orientacijos.

Žaislai turi skatinti vaikų kūrybingumą.<br>Socialinių tinklų nuotr.
Žaislai turi skatinti vaikų kūrybingumą.<br>Socialinių tinklų nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 25, 2016, 9:16 AM, atnaujinta Jun 6, 2017, 3:55 PM

Atviroje žinutėje ji citavo vaiką prižiūrinčią pediatrę, kuri jai pasakė, jog berniukams šiukštu negalima naudoti nuskausminamųjų žvakučių, dedamų į išeinamąją angą.

Ji tvirtino, kad žvakutės gali paliesti G tašką, ir tai turės įtakos, kad berniukas vėliau taps gėjumi.

Ši jos žinutė sukėlė audrą internete. Vienos mamos juokėsi ir į tai reagavo labai pašaipiai sakydamos, kad tai yra visiška nesąmonė. Kitos teigė, kad pati mama, parašiusi tokią žinutę, tyčiojasi iš kitų.

Vis dėlto atsirado tokių, kurios ėmė tvirtinti, kad tame tiesos yra, ir, pasak jų, kūdikystėje besiformuojantys įpročiai gali turėti reikšmės ateityje.

Orientacija nuo žvakučių nepriklauso

Seksologas Viktoras Šapurovas, perskaitęs šią žinutę, nusijuokė ir patvirtino, kad žvakučių naudojimas neturi nė menkiausios įtakos vaiko seksualinei orientacijai. „Tai visiškai nerealu. Vaikams vaistai žvakučių pavidalu praktikoje naudojami 40-50 metų. Per tokį laikotarpį, akivaizdu, neatsirado jokia homoseksualumo epidemija.

Nuo tokio elgesio homoseksualumas nepriklauso. Jei tėvai specialiai pradėtų pirštus kaišioti į išeinamąją angą ir masažuoti ją, sunku pasakyti, kokios būtų pasekmės“, – svarstė seksologas.

Vaikui augant, kiekvienas jų pasirenka mėgstamus žaislus. Kartais mergaites labiau domina mašinėlės, o berniukus – lėlės. Ar tai gali turėti įtakos seksualinės orientacijos susiformavimui?

„Homoseksualumas, pagal šiandieninę mokslininkų nuomonę, priklauso nuo tam tikrų mikroskopinių ir biocheminių sutrikimų nėštumo metu, kurių priežastys kol kas nenustatytos.

Kai naujagimis gimsta, 95 proc. jo asmenybės priklauso nuo to, kaip jis bus auginamas. Įtakos besiformuojančiam vaiko charakteriui turi žaislai, tėvų tarpusavio santykiai, mamos valdingumas. Jei mama viena augina sūnų, tai gali tapti kliūtimi formuotis vaikino vyriškumui.

Tačiau tai tikrai nereiškia, kad nuo to pasikeis žmogaus orientacija. Tai tik gali turėti įtakos tam tikroms asmeninės savybėms – vyras dėl tam tikrų priežasčių taps švelnesniu, o moteris, galimai, bus valdingesnė, vyriškesnė.

Jei moteris turi nuoskaudų buvusiam partneriui, paprastai ji neigiamus jausmus perteikia sūnui. O jei motina jį žemina psichologiškai, emociškai ar net fiziškai, gali būti, kad sūnus išaugs smurtautoju. Tačiau homoseksualumui tai įtakos neturi“, – aiškino V.Šapurovas.

Homoseksualumas nėra liga

Seksologas įsitikinęs, kad net jeigu šeimoje ir kiltų įtarimas, kad vaikas žaidžia su ne savo lyčiai priklausančiais žaislais, tėvai neturėtų nieko daryti ar kažkaip su tuo kovoti. 

V.Šapurovas prisiminė, kad ilgus metus buvo galvojama, jog homoseksualumas yra liga arba atsiranda po vaiko tvirkinimų, tačiau tokia hipotezė ilgainiui buvo atmesta.

Pašnekovas tvirtino, kad kiekvienų tėvų užduotis – nuo pat mažens vaikus auklėti įvairiapusėmis asmenybėmis. Kiekvienas žaislas, pasak jo, turi skatinti vaiką realizuoti save, džiaugtis, mokytis tam tikrų įgūdžių, suvokimo apie gyvenimą.

Tėvų užduotis yra stebėti, ko vaikas nori, siūlyti kuo daugiau įvairių žaislų, kad jis galėtų save atrasti ir mėgautųsi tuo, ką daro.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.