Atvirai apie tai, kas nutylima: seneliai nekenčia savo anūko

Anūkai – vienas daugiausiai džiaugsmo teikiančių dalykų senatvėje. Dauguma senelių tiesiog įsimyli mažylius. Galbūt sužinoję apie netrukus pasaulį išvysiančius anūkus tiesiog nekantraujate ir priperkate – ar primezgate – drabužėlių kūdikiams. Ir žinote, kad įsimylėsite naujagimį. Tačiau kas, jei taip nebus? Kas, jei nepajusite meilės iš pirmo žvilgsnio?

Seneliai gali nemėgti anūkų dėl įvairių priežasčių.<br>123rf nuotr.
Seneliai gali nemėgti anūkų dėl įvairių priežasčių.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 3, 2016, 12:23 PM, atnaujinta Jun 5, 2017, 5:20 PM

Seneliai gali nemėgti anūkų dėl įvairių priežasčių, rašo „Daily Mail“. Mažieji gali atrodyti ne taip, kaip jie įsivaizdavo – ar net būti bjaurūs pažiūrėti. Naujagimiai gali pykti, kai seneliai bando juos myluoti.

Antipatija gali kilti ir vėliau – kai anūkai tampa piktais vaikais, suktais mokyklinukais ar nemandagiais paaugliais.

Jei nemėgstate savo anūkų, didelė tikimybė, kad dėl to jaučiatės kalti. Tačiau šis reiškinys – ne toks, retas, kaip gali atrodyti.

„Nesijaučiu esanti senelė, – „Gransne“, tinklalapyje vyresnio amžiaus žmonėms, rašė viena moteris. – Nieko nejaučiau, kai pirmą kartą pamačiau savo anūką – tik buvau nusivylusi dėl jo didžiulių ausų. Jis išrausdavo ir imdavo rėkti kiekvieną kartą, kai prie jo prieidavau. Mes nepajutom jokio ryšio.“

Be to, dauguma senelių turi savo numylėtinius – nors ir apie tai nekalba. Jie negali nieko dėl to padaryti.

Pasak psichologės Rachel Andrew, tai – tabu tema, todėl žmonės to nepripažįsta net sau. Tačiau tiesa ta, kad suaugusieji kitaip reaguoja į gražius vaikus.

Nenorime pripažinti, kad turime tokių iracionalių išankstinių nusistatymų – ypač močiutė, kuri taip laukė kūdikio.

Pernelyg myli kitą anūką

Kai kurie seneliai taip gerai įsivaizduoja, kaip turėtų atrodyti jų anūkas, todėl labai nusivilia, kai jis būna bjauresnė Šreko versija.

Yra ir kitą problemą turinčių senelių – jie taip myli vieną anūką, kad jiems sunku taip pat rūpintis ir kitu.

„Negalėjau būti tokia pat maloni su savo jauniausia anūke – ypač todėl, kad turėjau stiprų ryšį su 5 metais vyresne jos sese,“- sakė viena senelė.

Seneliai gali būti entuziastingi dėl anūko todėl, kad jis primena juos ar jų vaikus – arba atvirkščiai.

Vienas senelis, Ianas, labai myli Samą, vieną savo anūkų, kuris labai mėgo krapštytis jo dirbtuvėse. Tačiau Samo jaunesnysis brolis tuo labai nesidomėjo – jam labiau patiko žaisti kompiuteriu. Berniukai dabar paaugliai, tačiau senelio ryšys dabar daug stipresnis su Samu.

„Nemėgstu to pripažinti, – teigė Ianas. – Tačiau manau, kad berniukai žino, jog Samas yra mano numylėtinis.“

R.Andrew atskleidė, kad ne visi seneliai jaučiasi kalti dėl to, kad savo anūkus mėgsta mažiau, nei tikėjosi.

„Idealizuojame senelio ir anūko ryšį – tačiau yra daugybė dalykų, kurie gali jį apsunkinti, – sakė ji. – Tai gali būti ir didelis atstumas, ir išvaizda ar charakteris.“

Kai kurie seneliai myli visus savo anūkus – nepaisant to, ar juos sieja kraujo ryšiai. Kitiems sunku pamilti poanūkius.

Yra senelių, kurie dėl to nesijaučia nė trupučio kalti – jie norėtų, anot jų, tikrų anūkų.

Svarbiausia – šeimyninė meilė

Pasak R.Andrew, esate drąsūs, jei pripažįstate sau, kad jaučiatės kalti, jog nesate pakankamai artimi savo anūkams ar vienus mylite labiau už kitus. Dauguma žmonių to negali pripažinti.

Idealūs senelių ir anūkų santykiai – tik mitas. Tokia meilė ne visada egzistuoja.

Geriausias patarimas – laikytis. Nežiūrėkite į dideles ausis ir grožėkitės gražiomis akytėmis.

Kai kuriuos senelius atgraso mintis apie besiseilėjančius kūdikius, kuriems reikia keisti sauskelnes, tačiau jie gali puikiai leisti laiką kartu su vaiku, kai jis užaugs.

R.Andrew seneliams siūlo skirti daugiau dėmesio jų pačių vaikams.

„Pagalvokite, ką galėtumėte padaryti, kad padėtumėte jiems kurti šeimą bei užmegzti stipresnį ryšį su vaiku,“- patarė ji.

Be to, reiktų prisiminti, kad meilė ir mėgimas – ne tas pats. Net jei nemėgstate vaiko, tai nereiškia, kad negalite padėti jo prižiūrėti.

Šeimyninė meilė – rūpinimasis vienas kitu. Galbūt vieną dieną suprasite, kad ši meilė jums reiškia daug daugiau, nei antipatija.

Patarė labiau stengtis

Mokytojai taip pat susiduria su problema, kai vieną vaiką mėgsta labiau už kitus. Viena buvusi pradinukų mokytoja puikiai prisimena, ką jai patarė instruktorius, kai ji paklausė, ką reiktų daryti, jei ji labai nemėgtų kurio nors vaiko.

„Jis patarė labiau stengtis, – prisiminė ji. – Maniau, kad iš jo patarimo jokios naudos, tačiau dabar suprantu, kad jis buvo teisus. Tas pats galioja ir seneliams. Vaikas negali prisiimti atsakomybės už santykius. Seneliai yra suaugę, todėl jie turėtų labiau stengtis.“

Problemų kyla tik tada, kai seneliai lepina tik vieną vaiką, bet ne jo brolius ir seseris, ir tik jam atiduoda visus turtus iš palėpės ar vežasi atostogauti kartu.

Nėra blogai vieną vaiką slapta mėgti labiau už kitą, tačiau svarbu apie tai nekalbėti ir su visais elgtis vienodai.

Seneliai ne visada labiau mėgsta tą anūką, kuris yra protingas, talentingas, gražus ir visų mėgstamas.

„Viena mano anūkių yra graži, laiminga, jai puikiai sekasi, – sakė viena močiutė. – Tačiau jaučiuosi daug artimesnė jos sesei, nes ji turi problemų, ir jai reikia kuo daugiau meilės.“

Parengė Dorotėja Noreikaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.