Talentingiems moksleiviams – vienodos tobulėjimo galimybės

Nacionalinė moksleivių akademija (NMA) siekia, kad papildomo ugdymo įstaigoje besimokantiems talentingiems vaikams būtų sudaromos vienodos sąlygos tobulėti. Siekdama surinkti papildomų lėšų šių metų vasaros sesijai, NMA prisijungė prie iniciatyvos aukok.lt.

Paprastai į NMA rengiamą sesiją kviečiama daugiau nei 70 gabių ir gerai nuotoliniu būdu užduotis atlikusių vaikų.<br>123rf nuotr.
Paprastai į NMA rengiamą sesiją kviečiama daugiau nei 70 gabių ir gerai nuotoliniu būdu užduotis atlikusių vaikų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-03-09 10:04, atnaujinta 2017-06-02 06:45

Pastaruoju metu daug kalbama apie tai, kad Lietuvos miesteliuose ir kaimuose besimokantys vaikai turi mažiau galimybių įgyti geresnį vidurinį išsilavinimą ir konkuruoti su didmiesčių mokiniais, stodami į aukštąsias mokyklas. Būtent šiuos socialinius skirtumus ir padeda mažinti Nacionalinė moksleivių akademija, kurioje žinias gilina mokiniai iš įvairių Lietuvos kampelių. Šiuo metu Nacionalinėje moksleivių akademijoje veikia 8 dalykinės sekcijos: biochemijos, chemijos, ekonomikos, informatikos, istorijos, fizikos ir nanotechnologijų, lietuvių filologijos ir matematikos. Sėkmingai įstoję į pasirinktą sekciją, mokiniai pradeda gana intensyvų nuotolinio mokymosi kursą, trunkantį visus mokslo metus. Šiais mokslo metais NMA mokosi apie 350 talentingiausių vaikų iš visos Lietuvos.

„Siekiame, kad talentingi ir gabūs vaikai, nepriklausomai nuo jų socialinės padėties ir gyvenamosios vietos, turėtų vienodas galimybes gauti kokybišką išsilavinimą. Kasmet rengiame žiemos ir vasaros sesijas, per kurias aukštus pasiekimus ir didelę motyvaciją turintiems vaikams sudarome sąlygas gauti pasirinktos mokslo srities žinių bei tobulėti kaip asmenybėms“, – teigia NMA direktorius Leonas Narkevičius.

Paprastai į NMA rengiamą sesiją kviečiama daugiau nei 70 gabių ir gerai nuotoliniu būdu užduotis atlikusių vaikų. Per sesijas mokiniams savo žinias ir patirtį perduoda apie 40 Lietuvos ir užsienio universitetų dėstytojų, verslo, meno ir mokslo pasaulio profesionalų. Pernai per NMA vasaros sesiją savo patirtimi ir žiniomis su mokiniais dalijosi literatūrologas doc. dr. Regimantas Tamošaitis, žurnalistas ir rašytojas Andrius Tapinas, poetas ir kritikas Aidas Marčėnas, operos solistas prof. Vytautas Juozapaitis, buvęs Islandijos užsienio reikalų ministras Jónas Baldvinas Hanibalsonas bei kiti. Planuojama, kad šiemet rugpjūčio 16–26 d. į Nidoje vyksiančią NMA vasaros sesiją taip pat atvyks žinomų rašytojų, žurnalistų, visuomenininkų ir kitų įdomių bei žinomų Lietuvos veikėjų.

NMA vasaros sesija vienam mokiniui kainuoja apie 500 eurų. Šią kainą sudaro mokinio apgyvendinimas, maitinimas, dalykinės ir asmenybės ugdymo paskaitos bei turiningi vakaro renginiai. „Vaikus į sesiją išleisti gali tik vidutines ir dideles pajamas gaunančios šeimos. Dažnai gabūs ir talentingi vaikai iš socialiai remtinų ir mažas pajamas turinčių šeimų negali sudalyvauti šiame renginyje, tad, siekdami panaikinti šią atskirtį, prisijungėme prie aukok.lt iniciatyvos“, – tikina L. Narkevičius.

Visi, norintys prisidėti prie gabių vaikų tobulėjimo, gali padėti surinkti NMA vasaros sesijai reikiamas lėšas svetainėje aukok.lt: https://www.aukok.lt/Projektai/Padekime-gabiems-ir-talentingiems-Lietuvos-vaikams.

Nacionalinę moksleivių akademiją yra baigę daugiau negu 1300 gabių Lietuvos vaikų. Kasmet NMA mokiniai parsiveža medalių iš tarptautinių olimpiadų, iškovoja prizinių vietų respublikinėse olimpiadose ir konkursuose, o absolventai išvyksta studijuoti į garsiausius pasaulio universitetus (Kembridžą, Oksfordą, MIT ir kt.) bei prisideda prie šalies intelektinio potencialo stiprinimo. 2015 metais NMA oficialiai tapo akredituotu Europos talentų centru, sertifikuotu ECHA (European Council Of High Ability). Akademija įsteigta 2004 metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.