Alytiškei šokas: už ką anūką naktį išvežė į vaikų namus?

„Mama, paimk vaiką iš kūdikių namų“, – tokius sūnaus žodžius sekmadienio naktį išgirdusi alytiškė Rina Zubrevičienė iki šiol negali atsitokėti nuo patirto šoko. Ji pasipiktinusi pareigūnais, po tėvų konflikto pustrečių metų vaiką išgabenusiais į globos įstaigą, o policijos atstovai sako, kad tokia praktika – įprasta.

Naktį į kūdikių namus nuvykusi moteris ir negavusi leidimo namo vežtis anūko, apsilankė ir policijoje.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Naktį į kūdikių namus nuvykusi moteris ir negavusi leidimo namo vežtis anūko, apsilankė ir policijoje.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Indrelytė (alytusplius.lt)

May 9, 2016, 4:02 PM, atnaujinta May 26, 2017, 3:27 AM

Sūnaus skambučio R.Zubrevičienė sulaukė apie pusę trijų nakties. Jis skambino iš policijos komisariato, kur abu su žmona atsidūrė po namuose kilusio tarpusavio konflikto, į kurį buvo iškviesta ir policija. Susivaidijusi pora 48 valandoms buvo uždaryta į areštinę. Moteriai nustatytas lengvas girtumas.

Nei savo sūnaus, nei marčios Rina neteisina, priešingai: nusiteikusi duoti jiems pylos už tai, kad susikivirčijo mažamečio sūnaus akivaizdoje, tačiau dar labiau ji pasipiktinusi policijos pareigūnais, kurie jos anūką iš karto išgabeno į Alytaus sutrikusio vystymosi kūdikių namus. Moteris įsitikinusi, kad jie turėjo surasti jo artimuosius, kad vaikas patirtų mažesnį stresą.

„Kodėl mano 2,5 metų anūkas vidury nakties buvo išvežtas į kūdikių namus?“ – negali suprasti R.Zubrevičienė. Sekmadienio naktį ji prisimena su siaubu.

„2 val. 32 min. sulaukiau skambučio iš savo sūnaus: „Mama, paimk vaiką iš Alytaus sutrikusio vystymosi kūdikių namų.“ Iškritau iš lovos, nulėkiau į kūdikių namus ir sužinojau, kad policija kartu su greitosios medicinos pagalbos medikais jau surašiusi dokumentus, vaikas perduotas kūdikių namams. Ten man pasakė, kad anūko neduos“, – kalbėjo susijaudinusi moteris.

Naktį į kūdikių namus nuvykusi moteris ir negavusi leidimo namo vežtis anūko, apsilankė ir policijoje. Rina parašė pareiškimą su prašymu, kad jai būtų grąžintas anūkas, pareikalavo, kad policija suteiktų informaciją apie vaiko teisių apsaugos darbuotojus.

„Tik pradėjus grasinti, kad atvyks žmogus su filmavimo kamera, į mano prašymą buvo atsižvelgta. Galiausiai pavyko prisiskambinti vienai Vaiko teisių apsaugos tarnybos darbuotojai, kuri atsiliepusi telefonu pasakė, kad jiems išeiginės. Kai pakėlėme balsą, sekmadienio rytą ji atvyko į kūdikių namus. Čia parašiau prašymą, kad leistų globoti anūką, kol vaikai yra policijoje. Grįžome namo jau su anūku“, – savaitgalį nutikusią istoriją prisiminė moteris.

Ji įsitikinusi, kad policija stipriai viršijo savo įgaliojimus: „Įvyko taip, kaip įvyko, bet kad su vaiku šitaip pasielgtų? Tai yra baisiau nei Norvegijos „Barnevernet“ tarnybos veiksmai“, – kalbėjo R.Zubrevičienė, patikinusi, kad pareigūnų darbą ji gerbia ir jais pasitiki, bet tokio elgesio, su kokiu susidūrė savaitgalį, negali nei suprasti, nei pateisinti.

Moteris iki šiol negali suprasti, kodėl policija, kurios pareiga saugoti ir ginti, be vaiko teisių apsaugos darbuotojų mažametį išvežė į kūdikių namus. „Jie turėjo vaiką vežtis kartu su tėvais į policijos komisariatą, kur kompiuteryje yra visų mūsų duomenys suvesti, ir skambinti visiems iš eilės klausdami, kas gali paimti vaiką. Jeigu niekas neatsiranda, tik tada vežti vaiką į globos namus“, – įsitikinusi R.Zubrevičienė.

Alytaus policijos komunikacijos grupės vyriausioji specialistė Kristina Janulevičienė, komentuodama skaudžią savaitgalio istoriją, teigė, kad dėl to, kas įvyko, pirmiausia yra kalti patys mažamečio tėvai, kurie kupini emocijų išsikvietė policiją, stvėrėsi rašyti pareiškimus vienas kito atžvilgiu ir tik atsidūrę areštinėje susimąstė, kas laukia jų sūnaus.

Pasak K.Janulevičienės, situacijose, į kurias yra įtraukiamas ir mažametis ar nepilnametis vaikas, paprastai dalyvauja ne tik policija, bet ir Vaiko teisių apsaugos tarnybos darbuotojai.

Vaiko teisių apsaugos tarnybos darbuotoja Viktorija Savickienė, sekmadienį sulaukusi vaiko, kuris naktį buvo pristatytas į kūdikių namus, močiutės skambučio teigė, kad ji kartu su kolege padarė viską, ką galėjo. „Mes savaitgaliais nedirbame, bet iš žmogiškosios pusės nuvykome į kūdikių namus, padėjome išspręsti tą problemą ir vaikas buvo grąžintas senelei“, – sakė V.Savickienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.