Pernelyg mylinti motina – trauma vaikui garantuota?

Daugelis mūsų psichologinių problemų glūdi giliai vaikystėje. Mūsų paslaptys, dirglumas, padidėjęs jautrumas, baimė, blogi įpročiai – visa tai nuo vaikystės.

Norėdami pabėgti nuo motinos meilės, dalis šizofrenogeninių motinų vaikų pradeda maištauti.<br>123rf nuotr.
Norėdami pabėgti nuo motinos meilės, dalis šizofrenogeninių motinų vaikų pradeda maištauti.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 16, 2016, 2:13 PM, atnaujinta May 15, 2017, 7:24 PM

Kartais moteris, nusprendžianti pagimdyti vaiką, netgi nesusimąsto apie tai, kokią atsakomybę užsikrauna ant savęs. Juk jos klaidos elgesyje ir santykiuose su vaiku gali sukelti sunkias ir kartais tragiškas pasekmes kūdikio gyvenime, kuris išaugs, ir motinos įprotis pernelyg rūpintis savo vaiku neigiamai paveiks jo charakterį. Yra motinų, kurių elgesys gali sukelti vaikui šizofreniją, rašo Irina Vlasenko portale „My Jane“. Pernelyg mylinčių motinų bruožai

Tokias motinas psichologai vadina šizofrenogeninėmis motinomis. Žvelgiant iš oficialios medicinos pusės, tokia moteris gali būti visiškai sveika. Be to, ji atrodo kaip rūpestinga ir dėmesinga motina, kuri žino viską apie savo vaiką ir stebi kiekvieną jo žingsnį. Proteguoja, apsaugo, perspėja apie galimus pavojus ir klaidas. Atrodo, kad net pamiršta apie save ir savo ramybę, kad tik jos vaikui būtų gera.

Kai kurie gali pasakyti, kad taip ir turi būti, juk ji mama. Kai jos gyvenime atsiranda kūdikis, ji pamiršta apie save ir stengiasi daryti, kad jam viskas būtų gerai, kad jis būtų laimingas ir patenkintas.

Tokią mamą kai kurie net laiko pavyzdžiu, nesuvokdami, kad ji atima iš savo kūdikio svarbiausią dalyką – galimybę suvokti pasaulį, kurti santykius su žmonėmis, įgyti patirties ir ginti save nuo pavojų. Tokia motina viską prisiima sau, tarsi gyvena už vaiką. Ji mano, kad tai yra normalu. Mama yra pasiruošusi padaryti viską, kad tik apsaugotų savo vaiką nuo daugybės problemų, kurios supa šiame pasaulyje ir ją pačią.

Pagrindinis tokios motinos bruožas – nerimas. Ji visur įsivaizduoja baisias problemas. Tai protinga, viską kruopščiai apgalvojanti moteris, ji skaičiuoja kiekvieną savo vaiko žingsnį. Viską sprendžia neatsižvelgdama į vaiko norus, poreikius, charakterio bruožus, temperamentą ir būklę, tarsi vaikas neegzistuotų.

Kitas tokios mamos požymis – nesugebėjimas pamatyti realų vaizdą. Ji išgalvoja pasaulį, išgalvoja save, bet labiausiai svajoja apie savo vaiką, diktuoja savo išgalvotas elgesio taisykles. Ji kontroliuoja savo vaiką tiek daug, kad jis net eiti į tualetą be jos įsikišimo negali. Esant tokiai situacijai, mažylis neturi galimybės susipažinti su savimi, išsiaiškinti, kas jis iš tikrųjų yra, ko jis nori pasiekti. Mama yra suplanavusi visą jo gyvenimą daugeliui metų į priekį.

Tokia motina su savo meile visiškai ignoruoja savo vaiką. Jis suvokiamas kaip jos turtas. Tiesą sakant, ji myli ne jį, bet jame save. Tarsi kūdikis jai leidžia įgyvendinti jos planus ir siekius. Vaikas tampa jos dalimi tiesiogine ir perkeltine prasme. Jis turi pasakyti jai viską, net apie intymias paslaptis. Jis neturi teisės pasirinkti savo draugų ir priešų, drabužių, maisto, profesijos, pieštuko, kuriuo nori nupiešti paveikslėlį, spalvos, net ir šio paveikslo siužetą pasirenka mama.

Kaip vaikas reaguoja į šizofrenogeninę motiną?

Kartais mylinčios mamos nesuvokia, kad jų elgesys provokuoja vaiką muštynėms, depresijai ir net savižudybei, nes nuolatinis rūpestis, meilė ir nuolatinis stebėjimas tampa vaikams kalėjimu, iš kurio jie bando pabėgti bet kokiomis priemonėmis.

Kažkas tampa chuliganu, antisocialine asmenybe, stebina aplinkinius netinkamu elgesiu. Mokytojai dažnai stebisi: „Toks žiaurus ir nemalonus vaikas ir tokia maloni, išsilavinusi motina. Kaip tai gali būti?“

Taigi, susiformuoja šizofreniška asmenybė, kuri nori vienatvės, suranda ramybę ir patiria malonumą kančiose ir nemalonumuose. Kartais tokie žmonės būna kaip mazochistai, net specialiai ieško problemų, norėdami patvirtinti, įrodyti savo nereikšmingumą, kurį vaikystėje jiems įdiegė mama savo perdėta meile. Tokie žmonės yra linkę į savižudybę, apatiją, depresiją.

Norėdami pabėgti nuo motinos meilės, dalis šizofrenogeninių motinų vaikų pradeda maištauti. Tai gali būti bet kas: kelionė ant požeminių traukinių stogo, parkūras, bėgimas iš namų, šokiruojanti apranga, auskarai ir narkotikai.

Šiuo atveju, vaikas jėga stengiasi priversti motiną, kad paleistų jį į laisvę. Jis kovoja su ja. Ir kuo nuožmiau ji reaguoja į jo elgesį, tuo žiauriau atrodo vaiko gudrybės. Dažnai toks pavojingas žaidimas veda į liūdnas pasekmes, arba, tiksliau, baigiasi „revoliucionieriaus“, kuris išdrįso nuversti savo mylinčią motiną su jos beribe meile, mirtimi.

Galiausiai, pagrindinė šizofrenogeninės motinos elgesio pasekmė vaikui – psichinė liga. Nuo epilepsijos iki šizofrenijos, jau nekalbant apie nuolatinį skausmą. Liga vaikui tampa nepriklausomybe. „Man kažką skauda, vadinasi, egzistuoju. Taigi, aš nesu motinos tęsinys ir esu nepriklausoma, savarankiška būtybė.“ Jis bando bent tokiu būdu pajusti save kaip asmenybę.

Liūdniausia yra tai, kad daugelis mamų net nesuvokia, kad baisus jų vaikų elgesys, vaiko skausmas ar drovėjimasis yra tiesiogiai susiję su jų netikra meile ir netikrais jausmais. Jie galvoja ne apie save, ne apie tai, kaip jie atrodo prieš kitus, taip pat ne apie savo tėvų ambicijas, bet apie tai, kaip jaučiasi mažas žmogelis, kai jam neduoda savarankiškai žengti žingsnį. Juk šiuo metu, deja, jis jaučia, kad jo nemyli ir, kad yra naudojamas kaip žaislas nusiraminimui, sprendžiant savo problemas.

Parengė Evelina Parniavskaja

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.