Matematikos mokytojas: nėra karališko būdo mokytis matematikos

Kauno technologijos universiteto gimnazijos matematikos mokytojas ekspertas Leonas Narkevičius pedagoginį darbą dirba jau trisdešimt ketverius metus. Per visą mokytojavimo laiką jis nuolat sulaukia mokinių ir jų tėvų klausimų, kaip rasti tiesiausią kelią į geresnius mokymosi rezultatus. Ieškantiems lengvo būdo suprasti matematikos mokslą ir juo mėgautis mokytojas pateikia senovės graikų matematiko Euklido žodžiais paremtą tiesą: nėra karališko būdo mokytis matematikos.

Tobulėti labiausiai skatina nauji iššūkiai – norint juos pasiekti, reikia gerokai pasistiebti.<br>123rf nuotr.
Tobulėti labiausiai skatina nauji iššūkiai – norint juos pasiekti, reikia gerokai pasistiebti.<br>123rf nuotr.
Leonas Narkevičius.
Leonas Narkevičius.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 19, 2016, 10:06 AM, atnaujinta May 15, 2017, 12:00 PM

„Mokytis nėra lengva, tačiau taip ir turi būti! Kitaip žmogus greitai prarastų susidomėjimą ir motyvaciją siekti aukštesnių rezultatų. Tobulėti labiausiai skatina nauji iššūkiai – norint juos pasiekti, reikia gerokai pasistiebti. Tada pergalės skonis būna ryškus ir visos pastangos įgauna prasmę,“ – įsitikinęs Leonas Narkevičius.

Matematikos L. Narkevičius moko ne tik gimnazijoje – visą vasarą jis intensyviai ruošiasi jau 18-iems mokslo metams savo įkurtoje papildomo ugdymo jaunųjų matematikų mokykloje „Delta“. Rugsėjį jaunieji matematikai rinksis ne tik Kaune, kaip buvo įprasta iki šiol, bet ir Vilniuje bei Klaipėdoje, kur įsteigti nauji mokyklos „Delta“ padaliniai. Čia besimokantys moksleiviai neieško lengvesnio būdo, priešingai – susirenka tokie, kuriems mokykloje su bendramoksliais darosi nuobodu ir jie nori kelti sau aukštesnius tikslus.

„Kadangi didžiąją savo mokytojo karjeros dalį paskyriau gabių vaikų lavinimui, puikiai žinau, kad tokių vaikų Lietuvoje turime pakankamai daug. Jie noriai mokosi papildomai, dalyvauja ne tik nacionalinėse, bet ir tarptautinėse olimpiadose. Jose moksleiviai susipažįsta su dar gabesniais ir taip nuolat tobulėja dideliais žingsniais. Man nuostabu, o kartu ir labai malonu, kai septintokas olimpiadose spindi devintokų gretose arba kai aštuntokas užsibrėžia tikslą studijuoti Kembridže,“ – apie darbą su gabiais vaikais pasakoja mokytojas ekspertas.

Be mokytojavimo gimnazijoje ir vadovavimo mokyklai „Delta“, Leonas Narkevičius dirba gabius vaikus atrandančioje Nacionalinėje moksleivių akademijoje, kurioje nuo pat įkūrimo organizavo matematikos sekcijos darbą, o nuo 2012 metų šiai Akademijai ir vadovauja. Čia moksleiviai net ir vasarą susitinka proto mankštoms.

„Žmogaus protas – kaip raumuo. Norint, kad jis būtų tvirtas ir galingas, reikia nuolatinių treniruočių, tad vasaros atostogos turi būti ne vien nerūpestingos. Žinoma, nieko negalima daryti be užsidegimo ir didelio noro – pastangos per prievartą gali teikti priešingą efektą. Todėl mokytojo darbas yra ne tik mokyti, bet ir puoselėti meilę mokslui. Šiam tikslui geriausiai tinka pavyzdys ir pagarba. Neįsivaizduoju savo darbo be šių dviejų dalykų,“ – apie mokytojo misiją kalba Leonas Narkevičius.

Artėjant naujiems mokslo metams, matematikos mokytojas pataria dėmesį nukreipti į mėgstamos veiklos paieškas ir nesistengti siekti gerų rezultatų visose srityse. „Tas, kuris moka viską, iš tiesų nemoka nieko. Linkiu į rugsėjį žengti su drąsiais tikslais, pasiryžimu ir tikėjimu savo jėgomis,“ – naujų mokslo metų palinkėjimu dalinasi matematikos mokytojas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.