Coliukė prabudo kraujo klane – medikai neigia elgęsi neteisingai

Santariškių vaikų ligoninės gastroenterologijos skyriuje jau daugiau nei septynis mėnesius gydoma anksčiau laiko gimusi mažoji Smiltė. Mažylės mama Agnė Šumskytė, pasakodama istoriją apie apsigimusią mergytę, netramdė ašarų.

Mažoji Smiltė prabudo kruvinoje lovelėje.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Mažoji Smiltė prabudo kruvinoje lovelėje.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 23, 2016, 8:56 PM, atnaujinta May 15, 2017, 1:59 AM

Smiltė gimė su nesuaugusia pilvo siena. Šiuo metu sienelė jau yra užsiūta. Medikai pašalino dalį žarnų.

Agnę slegia ne tik nesibaigiančios mergytės ligos, bet ir tai, jog ji nemato keliais metais vyresnio sūnelio, turi būti atskirta nuo artimųjų, gyvenančių Pasvalyje.

Šiuo metu didžiausias moters troškimas – tęsti gydymą Kauno klinikose, kad galėtų kuo dažniau matytis su šeima bei artimaisiais.

Coliukė gulėjo kraujo klane

Su tokia beviltiška situacija, regis, Agnė jau susitaikė, tačiau savaitgalis nebuvo džiaugsmingas – moteris, pamačiusi kraujo klane gulinčią coliukę, visiškai palūžo.

Sergančius vaikus ir jų mamas palaikančioje viešoje feisbuko grupėje „Vilties spindulėlis“ administratorė pasidalijo naujienomis apie Agnę ir Smiltę.

„Mažoji kruopelė pabudo visa kraujuose. Nuotraukoje tik čiužinukas, kuris liko po nuvilktos patalynės.

Atėjusi sesutė pakeitė patalynę ir pasakius, kad čia nieko baisaus – išėjo. Neatėjo joks budintis gydytojas, nes jo, turbūt, niekas neinformavo apie šį įvykį.

Tikėtina, kad gal kateteris iškrito ir tiesiog su kraujais išėjo leidžiami antibiotikai“, – rašoma žinutėje.

Sugriuvo vidinis pasaulis

Skaudžiausia Agnei yra dėl seselės abejingumo – Smiltei pakeitusi kruvinus patalus, seselė, esą, apsisuko ir išėjo iš palatos netarusi mamai nė žodžio.

Kai Agnė paklausė, ar ateis budintis gydytojas apžiūrėti mergytės, seselė tepasakė, kad nėra priežasties, dėl ko jis turėtų eiti.

Po tokio sukrečiančio vakaro sergančios mergytės mama palūžo. Su ja iki išnaktų telefonu bendravo ir morališkai palaikė Kaune gyvenanti feisbuko grupės „Vilties spindulėlis“ įkūrėja Rūta Brazauskienė.

„Agnė buvo palūžusi tiek, kad ėmė smerkti save, jog negali apginti vaiko ar nemoka ji prižiūrėti. Ji pyko ant savęs, nes nesuprato seselės, ką reiškia ištartas „nieko baisaus“. Įsivaizduokit, kas turi dėtis viduje, kad apimtų tokios mintys.

Iki antros valandos nakties aš prakalbėjau su Agne. Kelis kartus mūsų pokalbis nutrūko, nes jai buvo per sunku bendrauti, tačiau aš aktyviai jai skambinau ir bandžiau ją gelbėti.

Paprašiau nebedėti ragelio, kad galėtume šnekėtis tol, kol jai pagerės.

Po kelių valandų pokalbio ji prisipažino, kad jaučiasi ramiau. Ji jautėsi stipresnė, nors prieš pokalbį tikino buvusi visiškai sutrypta.

Vakar jos vidinis pasaulis buvo sugriuvęs. Ji neturėjo į ką atsiremti. Visą naktį ir iki vėlaus pirmadienio ryto pas ją nebuvo atėjęs nė vienas gydytojas.

Aš nesu išsilavinusi psichologė, tačiau kiekvienu atveju privalo būti žmogiškumas – na tai kas, kad medikai atbukę skausmui ar nepatenkinti atlyginimais, žmogiškumas visais, o ypač tokiu atveju, privalo būti.

Nejaugi buvo sunku seselei pas Agnę užtrukti viena minute ilgiau ir paguosti verkiančią mamą? Užuot tai padariusi, ji apsisuko ant kulno ir išėjo“, – atsistebėti medikų abejingumu negalėjo „Vilties spindulėlio“ įkūrėja.

Seselė padarė taip, kaip reikėjo

Santariškių vaikų ligoninės atstovų teigimu, slaugytoja tą vakarą, kuomet Smiltė pabudo kruvinoje lovelėje, padarė viską taip, kaip reikėjo: visų pirma, patikrino kateterio praeinamumą, kuris gerai funkcionavo, paskui pasirūpino švaria patalyne.

Medikai nebuvo kviečiami, nes kūdikio būklė buvo stabili, nekito.

Atstovų teigimu, seselė paaiškino mergaitės mamai savo veiksmus ir galimas tokio įvykio priežastis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.