Neįgalaus mažylio vargai: gavai basutes – žiemą vaikščiok basas

Vilnietė Sandra Subotovska, kuri su vyru Miroslavu augina neįgalų ketverių metų sūnelį, nori atkreipti kitų tėvų dėmesį į itin nemalonią situaciją, susijusią su ortopedinės avalynės įsigijimu.

Asmeninio archyvo nuotr.
Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-08-25 11:34, atnaujinta 2017-05-14 23:22

Berniukui, kuriam diagnozuotas cerebrinis paralyžius ir kuris turi judėjimo problemų, nuolat reikalinga speciali avalynė, kuri fiksuotų čiurną. Vasarą jis avi specialias basutes, o žiemai prireikia šiltų specialių batų.

Visą laiką tėvai Milanui užsako batelius ir reikiamas langetes ortopedinę techniką gaminančioje ir prekiaujančioje įmonėje „Pirmas žingsnis“. Sandra niekada neturėjo nusiskundimų – anaiptol, yra dėkinga už profesionalumą ir reikalingus patarimus.

Nori perspėti kitus tėvus

Problema šeimą ištiko tada, kai vos prieš kelias dienas jie ėmė rūpintis žiemine Milano avalyne.

„Vaikams kompensuojamoji avalynė nemokamai priklauso kartą per pusmetį.

Metų pradžioje užsakėme basutes, tačiau jas gavome tik liepos mėnesį. Į sistemą buvo įvesta kaip tik liepos 5-oji, kuomet atsiėmiau avalynę.

Dabar susirūpinau žiemine Milano avalyne, tačiau paaiškėjo, kad ją galėsiu užsakyti tik nuo liepos 5-osios (atsiėmimo datos – aut.) praėjus pusmečiui. Kitaip tariant, tik sausio 5-ąją dieną. O kol dar pagamintų?

Beliktų pirkti patiems, bet mums tai neįkandama. Kiek domėjausi, žieminių batų kaina skirtingose ortopedinių prekių parduotuvėse prasideda nuo 300 eurų. Kitose – nuo 500 eurų.

Esu tikra, kad su tokia problema susidūrėme ne tik mes, todėl noriu perspėti ir kitus tėvus, kad atidžiai sektų batų užsakymo ir pagaminimo laiką, nes nuo to priklauso, kada bus galima užsakyti batelius kitam sezonui“, – dėstė vilnietė.

S.Sabotovskos nerimas – pagrįstas. Ką turėtų žinoti tėvai, kurių vaikams reikalinga ortopedinė avalynė? Kada reikia susirūpinti jų užsakymu, kad vaikui nereikėtų avėti basučių net žiemą?

VLK išaiškino avalynės skyrimo tvarką

Nuo kurios datos skaičiuojamas pusmetis iki kitų batų užsakymo: ar nuo batelių užsakymo datos, ar nuo atsiėmimo?

Valstybinių ligonių kasų (VLK) ryšių su visuomene skyriaus vedėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė išsamiai paaiškino ortopedinių batelių vaikams skyrimo tvarką.

Ji tikino apgailestaujanti dėl patirtų nemalonumų ir nepakankamai aiškiai sutektos informacijos. Suaugusiems ortopedinė avalynė skiriama vieną kartą per metus, (išskyrus sergančius cukriniu diabetu ar reumatoidiniu artritu, jiems ortopedinė avalynė gali būti skiriama kas pusmetį).

Tuo tarpu atsižvelgiant į tai, kad vaiko koja, priešingai nei suaugusiojo, auga ir keičiasi, jiems per metus gali būti skiriamos dvi poros ortopedinių batų, t. y. kas pusę metų. Tad žinodami šią tvarką, tėveliai turėtų pradėti užsakinėti ortopedinę avalynę vaikams iš anksto.

Jeigu šiuo konkrečiu atveju avalynė buvo atsiimta šių metų liepos 5-ąją, pagal bendrą tvarką naują porą galima užsakyti praėjus pusei metų. Pusės metų laikotarpis, kuriam praėjus galima užsakyti naują batų porą, yra skaičiuojamas ne nuo avalynės užsakymo, o nuo jos pagaminimo dienos.

Ortopedinės avalynės gaminimo laikotarpis gali svyruoti nuo kelių savaičių iki kelių mėnesių. Tad ateityje vertėtų pasidomėti skirtingais ortopedinės avalynės gamintojais, bei jų gaminamos ortopedinės avalynės gamybos terminais ir pasirinkti tą gamintoją, kuris ortopedinę avalynę pagamins greičiau.

Geros žinios šeimai

Ortopedine technika prekiaujančios ir gaminančios įmonės „Pirmas žingsnis“ direktorius Algimantas Astrauskas, išgirdęs apie problemą, su kuria susidūrė Milano tėveliai, neliko abejingas.

Jis patikino, kad jeigu šeima kuo skubiau kreipsis į įmonę su prašymu pagaminti berniukui reikalingus žieminius batus, šis klausimas bus išspręstas šeimai teigiama linkme.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.