Iš mirties gniaužtų vaduoja su ašaromis akyse ir skausmu širdyje

Emocinės paramos tarnyba „Vaikų linija“ kviečia savanoriauti – telefonu ir internetu išklausyti sunkumus išgyvenančius vaikus. Naujos žinios ir įgūdžiai, praverčiantys bendraujant, vaikų padėkos ir sugrįžusios šypsenos, pažintys su bendraminčiais, dažniau aplankantis prasmės jausmas – tokiu atlygiu už savanorystę džiaugiasi Vilniuje ir Kaune jau savanoriaujantys „Vaikų linijos“ konsultantai.

123rf.com
123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 8, 2016, 11:54 AM, atnaujinta May 13, 2017, 5:48 PM

Rugsėjo 8 dieną 19-os metų veiklos sukaktį mininti „Vaikų linija“ šiemet turi galimybių atsiliepti į 1 iš 4 vaikų skambučių (palyginimui, 2015 m. „Vaikų linija“ galėjo atsiliepti į 1 iš 9, 2014 m. – į 1 iš 17 skambučių). Išklausyti daugiau vaikų leidžia pastaraisiais metais išaugusi savanorių konsultantų komanda – Vilniuje ir Kaune šiuo metu savanoriauja apie 200 įvairaus amžiaus ir specialybių žmonių. Plėsdama savo veiklą, „Vaikų linija“ siekia apmokyti ir paruošti konsultavimui dar daugiau savanorių, kurie galėtų atsiliepti kiekvienam palaikymo ieškančiam vaikui ar paaugliui.

„Atėjau į „Vaikų liniją“, nes tikėjau, kad vaikui (kaip ir suaugusiam) svarbu būti išgirstam ir suprastam. Dabar tuo tikiu dar labiau. Kai po ilgo pokalbio telefonu su nepažįstamu vaiku, po ilgų tylos pauzių ir nedrąsių pasakojimų apie tai, kas jam tuo metu taip svarbu, pajuntu palengvėjimą jo balse, jaučiuosi, kad diena buvo prasminga, – prisipažįsta „Vaikų linijos“ savanorė Laura. Jai pritaria ir savanoris Egidijus: „Vaikų linijoje“ patyriau, kaip nuoširdus pokalbis, vaiko išklausymas ir pabuvimas su juo suteikia vaikui naują viltį, šviesesnę nuotaiką, didesnį pasitikėjimą savimi. Jaučiuosi gerai, kai galiu padėti kitam.“

„Vaikų linijos“ savanoriais gali tapti visi, pilnametystės sulaukę žmonės, kurie galėtų skirti maždaug 20 valandų per mėnesį vaikų išklausymui.

„Labiausiai prisimenu tuos pokalbius, kurie prasideda ašaromis, baime, nepasitikėjimu „Vaikų linija“, tačiau su viltimi, kad galbūt įvyks kažkas gero. Ir kai tie pokalbiai baigiasi padėka, juoku, pažadu paskambinti vėl – suprantu, kad pavyko pateisinti vaiko viltį ir kažkas gero – įvyko“, – pasakoja „Vaikų linijos“ savanorė, italų kalbos studentė Julija. „Savanoriaudamas suvokiau, kad už agresyvių ir besikeikiančių vaikų slypi didžiulė baimė ir nepasitikėjimas savimi“, – savo atradimais dalijasi menininkas Andrius. Jaudinančią savanorystės patirtį prisimena architektė Kristina: „Negalėjau sulaikyti ašarų, skaitydama vaiko padėką už atsakymą į jo ankstesnį laišką, kuris nuvijo mintis apie savižudybę ir suteikė idėjų, kaip padėti sau nelengvu metu. Tokiomis akimirkomis ypatingai džiaugiuosi būdama „Vaikų linijos“ dalimi.“

Norintys savanoriauti „Vaikų linijoje“ kviečiami registruotis į atrankas Vilniuje ar Kaune. Po grupinės atrankos, per kurią vertinama norinčių savanoriauti motyvacija bei galimybės konsultuoti vaikus, atrinkti savanoriai mokosi maždaug 4 mėnesių trukmės kursuose. Šiuose mokymuose savanoriai išmoksta aktyvaus klausymo, situacijos analizės ir sprendimų ieškojimo, jausmų tyrinėjimo, įsigilina į vaikams ir paaugliams kylančius sunkumus.

„Vertingiausia, ką įgijau mokymuose ir savanoriaudama – kaip klausytis žmogaus, kad iš tiesų jį girdėtum, kaip prakalbinti, kad jis norėtų išsipasakoti. Po mokymų neliko „nejaukių“ temų (pavyzdžiui, savižudybė, lytinis brendimas, artimo žmogaus netektis), kuriomis būtų sudėtinga kalbėtis. Labai prasiplėtė akiratis ir tas procesas tęsiasi“, – pastebi „Vaikų linijos“ savanorė Kristina.

„Savanorystė „Vaikų linijoje“ man suteikė galimybių tobulėti, naujų žinių ir įgūdžių, kuriuos sėkmingai pritaikau savo profesinėje veikloje“, – neslepia vandens sporto meistrė ir trenerė Aušra. „Čia savanoriaudama išmokau klausytis, neskubėti, neraginti priimti sprendimų, nepiršti savų ir tiesiog išbūti su žmogumi, kai jam to reikia. Man tai padeda visur: bendraujant su paaugliu sūnumi, derybose su įnoringais užsakovais ar guodžiant nusiminusią draugę“, – savanorystės dovanomis džiaugiasi dviejų vaikų mama Laura.

„Vaikų linija“ kviečia visus, ieškančius prasmės ir draugiškos bendruomenės, prisijungti prie organizacijos veiklų ir patirti savanoriavimo džiaugsmą patiems.

„Vaikų linijoje“ sutikau žmones, kurie keičia pasaulį savo gerais darbais. Savanorystė įprasmina kasdienybę, kiekvieną kartą primena, koks esi laimingas, ir leidžia pažvelgti į save nauju kampu“, – teigia marketingo specialistė bei mama Edita. „Vaikų linija“ man leido prisiminti tas „vaikiškas“ problemas, kurios dažnai atrodo juokingos ir iš kurių išaugam.

Jausmas neapsakomas, kai žinai, jog padedi augančiam žmogui, kuriam tos problemos vis dar labai tikros“, – prisipažįsta mediciną studijuojantis Marat. Savanorystę brangina ir studentė Viktorija: „Esu be galo dėkinga „Vaikų linijai“ už neįkainojamas gyvenimo pamokas, sutiktus žmones, prasmės jausmą ir visai kitokį pasaulio suvokimą – tikiuosi, kad dar ne vienerius metus tai bus antrieji mano namai...“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.