Sandra Daukšaitė-Petrulienė atskleidė, kokia veikla namuose jai maloniausia

Žinomos aktorės Sandros Daukšaitės-Petrulienės namuose knyga – savaime suprantamas daiktas, be kurio neprabėga laisva popietė ar vakaras. Aktorė gražias skaitymo tradicijas į savo šeimą atsinešė iš tėvų namų, todėl ir jos pirmaklasė dukrelė Elzė skaito su malonumu.

Žinomos aktorės Sandros Daukšaitės-Petrulevičienės namuose knyga – savaime suprantamas daiktas.<br>lrytas.lt nuotr.
Žinomos aktorės Sandros Daukšaitės-Petrulevičienės namuose knyga – savaime suprantamas daiktas.<br>lrytas.lt nuotr.
Kai skaitome su vaiku – jis pradeda kitaip mąstyti, kitaip adaptuojasi socialiai, skaitant vis paklausia apie ką tu skaitai. Tobulėja vaiko kalbos įgūdžiai.<br>123rf nuotr.
Kai skaitome su vaiku – jis pradeda kitaip mąstyti, kitaip adaptuojasi socialiai, skaitant vis paklausia apie ką tu skaitai. Tobulėja vaiko kalbos įgūdžiai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 30, 2016, 12:20 PM, atnaujinta May 11, 2017, 5:42 PM

Pavyzdį atsinešė iš tėvų namų

„Mums nuo vaikystės buvo labai daug skaitoma. Tai darydavo labai nuostabus žmogus – mūsų dedelis. Nebūdavo nei vienos dienos: popietės ar vakaro, kad nebūtų skaitomos pasakos. Tai mums tapo taip savaime suprantama, kad ir suaugusios, būdamos jau studentės, vis tiek grįžusios pas tėvus į namus, eidavome į dedelio kambarį, atsiguldavome ant lovos ir prašydavome skaityti pasaką. O jis sakydavo: „Na, mergaitės, jūs jau didelės, jūs man paskaitykite“.

Jis pasakas skaitydavo gražiu, ramiu balsu. Mes jam priveždavome daugybę įvairiausių knygų. Tiesiog geresnės dovanos už knygą jam nebuvo.

Štai taip ir pripratau skaityti. Tą darau ir dabar – kelias knygas vienu metu. Viena yra popietės knyga, kita – vakaro. Tokių malonumų atrandu! Knygos gi yra žinių šaltinis, jų skaitymas lavina vaizduotę ir kalbą, o aš noriu, kad mano vaikas tai turėtų“, – šiltais atsiminimais dalijosi S.Daukšaitė-Petrulienė.

Su dukrele skaito ir scenarijus

Pasak žinomos moters, dukrelė, matydama ją nuolat beskaitančią, taip pat kitaip neįsivaizduoja savo gyvenimo.

„Skaityti pati ji pradėjo prieš metus. Dabar lanko pirmą klasę. Tai daryti ir domėtis knygomis skatina ir mokytoja: už kiekvieną perskaitytą knygelę vaikai atsiskaito ir gauna giliuką, kurį pasodina ir iš jo augina ąžuolą. Štai vakar, prisiminė, kad nepaskaitė knygų. Greitai pasiėmė dvi ir perskaitė. Žinoma, tai plonytes vaikiškas pasakėles, bet vienos nepakako.

Knygas mums skaito ir mūsų tėtis – mano vyras. Sugulame į lovą ir klausome. Jis taip pat skaito labai gražiai ir juokingai.

Su dukrele kartu skaitome ir scenarijus, man padeda išmokti ir pati išmoksta. Tai labai geras atminties lavinimas.

Tad skaitymas mūsų šeimoje – labai malonus ir įprastas dalykas“, – šypsojosi aktorė.

Paklausta, ar šiuolaikinės technologijos nesikėsina užgožti jos dukrelės laisvalaikio, ji tikino, kad nors pasirinkimas vaikams, ką veikti, platus, tačiau paskirstyti jų laiką yra tėvų pareiga.

Paskirstyti vaikų laiką – tėvų pareiga

„Svarbu stebėti, kad vaikai visą dieną netūnotų prie televizoriaus ar kompiuterio. Jie turi skaityti ir lavėti. Nors technologijos nėra blogai. Štai mano dukra ateina ir pradeda kalbėti angliškai. Tik to neturi būti per daug“, – teigė ji.

Skaityti neįpratusiems tėvams aktorė patarė pagalvoti apie tai, kad skaitymas yra vienas iš šilčiausių ir gražiausių laiko praleidimo būdų kartu su vaiku. „Įsivaizduokite, vakare įsijungi naktinę lempytę, atsiguli ir paskaitai kažką apsikabinusi vaiką. Mums tai atrodo taip natūralu ir gražu. Žinoma, tai nebūna kiekvieną vakarą, tačiau mes labai stengiamės tai daryti. Tad ir tiems tėvams, kurie nelabai mėgsta skaityti, vieną kitą kartą paskaičius, su vaiku – labai patiks.

Kai skaitome su vaiku – jis pradeda kitaip mąstyti, kitaip adaptuojasi socialiai, skaitant vis paklausia apie ką tu skaitai. Tobulėja vaiko kalbos įgūdžiai. Šiandien tyrime daugybę fantastiškų knygų, tad atrasti savo knygą, tikrai įmanoma, jau nekalbant apie tas senąsias – „Pepė Ilgakojinė“ ir „Plėšikas Hocenplocas“, kurias su dukra jau esame šimtus kartų skaičiusios“, – tikino S.Daukšaitė-Petrulienė.

Skaitymo nauda su vaiku – nepamatuojama

Švietimo ir mokslo ministerijos Bendrojo ugdymo departamento direktorė Žydronė Žukauskaitė-Kasparienė įsitikinusi, kad skaitymo ir rašymo įgūdžiai plačiąja prasme dažnu atveju gali nulemti kitų dalykų pasiekimus.

„Sakoma, kad vaikas neturi matematinių, gamtamokslinių gebėjimų, tai dažniausiai yra netiesa, nes tikėtina, kad priežastis bus kita – prasti skaitymo ir rašymo gebėjimai.

Paklausite – ką daryti? Paaiškinkite savo vaikui, kodėl svarbu skaityti. Svarbus yra linijinis skaitymas – skaitymas iš kairės į dešinę ir kiekvieną eilutę, nes šis procesas skatina žmogų mąstyti.

Be abejonės, labai svarbus ir jūsų asmeninis pavyzdys. Senolių išmintis gi teigia, kad ko nedarė Jonas, to niekada nedarys Jonelis.

Bent valandai namuose išjunkite televizorių. Mūsų manymu, tai yra tik fonas, tačiau net nesusimąstote, kaip tai stipriai apkrauna mūsų smegenis nereikalinga informacija to net nejaučiant“, – patarimus dalijo specialistė. Ji taip pat įsitikinusi, kad gerų namų taisyklėse labai tiktų kasdieninė šeimos skaitymo valanda: kasdien su vaiku skaityti tuo pačiu laiku. Pradėti galima ir nuo 15 minučių.

Labai svarbu net tik skaityti su vaiku, bet ir aptarti, ką perskaitė: paprašykite papasakoti, užduokite klausimų, kurie skatintų lyginti, argumentuoti, interpretuoti.

O kaip dėl literatūros pasirinkimo? Žydronė Žukauskaitė-Kasparienė pataria leisti vaikui skaityti tai , ką mėgsta, bet nepamiršti tai, ko reikia.

„Čia Jūsų patarėjas galėtų būti vaiko darželio auklėtoja, klasės mokytoja, lietuvių kalbos mokytoja, bet jei esate labai aktyvus tėtis ir mama, rekomenduojamų knygų sąrašą rasite patys įvedę į paieškos lauką „Lietuvių kalbos ir literatūros pagrindinio ugdymo bendroji programa“ bei „Lietuvių kalbos pradinio ugdymo bendroji programa“.

Tapkite aktyviais mokyklos bendruomenės tėvais ir paskatinkite mokyklas, kurias lanko jūsų vaikai, tapti skaitančiomis mokyklomis, jei jos tokios dar nėra. Kartu formuokime skaitančios, o kartu ir mąstančios visuomenės kultūrą. Susitikimai su rašytojais, rašytojų muziejų lankymas, knygų inscenizacijos, naktiniai skaitymai – visa tai tik maža dalis, ką gali tėveliai, kad skatintų savo vaikus tapti skaitančiais“, – ragino Žydronė Žukauskaitė-Kasparienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.