Pirmokų mamos šokiruotos: pamatė, ką mokykloje vartoja jų vaikai

Ar normalu, kad pirmos klasės moksleiviai pertraukų metų gurkšnoja energinius gėrimus? Tokį klausimą iškėlė aktyvi mama vienoje grupėje, esančioje socialiniame tinkle.

Mama klasėje pamatė sėdinčią pirmokų grupelę, o vienas iš berniukų gurkšnojo energinį gėrimą.<br>Socialinių tinklų nuotr.
Mama klasėje pamatė sėdinčią pirmokų grupelę, o vienas iš berniukų gurkšnojo energinį gėrimą.<br>Socialinių tinklų nuotr.
Mama klasėje pamatė sėdinčią pirmokų grupelę, o vienas iš berniukų gurkšnojo energinį gėrimą.<br>Socialinių tinklų nuotr.
Mama klasėje pamatė sėdinčią pirmokų grupelę, o vienas iš berniukų gurkšnojo energinį gėrimą.<br>Socialinių tinklų nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2016-10-08 17:37, atnaujinta 2017-05-11 06:30

Stebisi neatsakingumu

Ji pasidalijo nuotrauka, kurią padarė atėjusi į savo vaiko klasę Maironio progimnazijoje, Vilniuje. Klasėje ji pamatė sėdinčią pirmokų grupelę, o vienas iš berniukų gurkšnojo energinį gėrimą.

„Pirmokėlis ramiausiai iš kuprinės išsitraukė energinio gėrimo skardinę ir pradėjo gurkšnoti.

Pamačius net nežinojau kaip reaguoti. Juk energiniai gėrimai pas mus uždrausti iki 18 metų.

Mamos, pasidalinkite savo nuomone, ar tai normalu? Ar turėjau kažkaip į tai reaguoti, parodyti mokytojai, pasišnekėti su ja? Ar tiesiog nekreipti dėmesio ir palikti viską taip, kaip yra“, – nerimą išreiškė pirmoko mama.

Nuotrauką pamačiusios mamos neliko abejingos. Daugelis jų išsakė prieštaringą nuomonę apie energinius gėrimus ir patikino, kad būtina kuo skubiau į tai reaguoti, pranešti mokytojai arba šį klausimą aptarti per tėvų susirinkimą.

Tiesa, kai kurios buvo įsitikinusios, kad prekyboje yra nemažai vaisvandenių, kurie primena energinius gėrimus, tačiau iš tiesų tėra įprasti vaisvandeniai.

Vis dėlto, ar mokytojai ir klasės auklėtojai turėtų reaguoti į vaikus, kurie pertraukų metu renkasi nesveiką maistą? O gal tai tik tėvų ir vaikų reikalas, ką įdėti į kuprinę užkandžiams?

Direktorius: „Vaikų norai labai dideli“

Maironio progimnazijos direktorius Antanas Kalinauskas patikino, kad mokykloje nėra nė vieno maisto ar gėrimo aparato, kuriame būtų galima įsigyti bet kokio maisto, tačiau netoliese yra parduotuvė, į kurią vaikai gali eiti kada tik panorėję. Tiesa, nuo lapkričio 1-osios mokykloje įsivyraus pokyčiai. 

„Mūsų mokykloje niekada nebuvo, nėra ir nebus jokio aparato. Yra valgykla, kurioje gaminamas skanus, sveikas ir šviežias maistas. Raginame visus tėvus vaikams pirkti pietus, kad jie čia pavalgytų ir būtų sotūs.

Reikia pastebėti, kad tėvų kišenės itin plačios, todėl daugelis įdeda grynųjų, kad vaikai galėtų nusipirkti maisto. Tikėtina, kad tėvai nori, jog vaikai nusipirktų sveiko maisto, tačiau dažniausiai jie renkasi nesveikus užkandžius. 

Vos už 100 metrų nuo mokyklos yra parduotuvė, kurioje vaikai gali pirkti viską, ką tik nori, tačiau nuo lapkričio 1-osios viskas keisis. Mokykla bus rakinama, todėl pertraukų metu vaikai negalės išeiti ten, kur nori. 

Taip ketiname daryti tiek saugumo sumetimais, tiek norėdami vaikus apsaugoti nuo blogo maisto ar gėrimų pasirinkimų“, – tikino direktorius. 

Jis sakė, jog problema, susijusi su nekokybiško maisto pasirinkimu, yra labai gaji, o su ja kovoti – itin sunku. Būtent dėl šios priežasties mokytojai nuolat šnekasi su tėvais ir bando spręsti šią problemą. 

Tiesa, jis patikino, kad mokytojai, pamatę vaikus, valgančius greitąjį maistą arba geriančius energinius gėrimus ir vaisvandenius, tegali juos tik sudrausminti, paaiškinti apie pasekmes. 

Už energinių gėrimų pardavimą – baudos

Sveikatos apsaugos ministerijos atstovas Almantas Kranauskas yra teigęs, kad ugdymo įstaigose tikrai nėra jokio menkaverčio maisto. 

„Ugdymo įstaigose nerasite saldainių, tortų, limonado, kavos, bulvių traškučių, spurgų, sūdytų lazdelių ir kito menkaverčio šlamšto. Tačiau „gerieji“ tėvai, gailėdami „vargšo“ vaikelio kartais viso to įdeda į mokyklą iš namų. 

Tai vyraujančio emocinio mąstymo ir neišprusimo pasekmė, kai į trumpas malonumo akimirkas iškeičiami ilgi ligų ir neįgalumo metai“, – tikino A. Kranauskas.

Lietuvos Respublikos administracinių teisės pažeidimų kodekse nustatyta, kad pardavusiems energinių gėrimų asmenims, jaunesniems kaip 18 metų, skiriamos piniginės baudos, taip pat jos skiriamos nupirkusiems ar kitaip perdavusiems šių gėrimų nepilnamečiams.

Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Vilija Galdikienė yra sakiusi, kad energinis gėrimas – nealkoholinis gėrimas, kuriame yra daugiau kaip 150 mg/l kofeino, nesvarbu, iš kokio šaltinio. Taip vadinamas ir gėrimas, kuriame yra daugiau kaip 150 mg/l kofeino ir vienos ar kelių kitų centrinę nervų sistemą stimuliuojančių medžiagų, pavyzdžiui, gliukurono laktono, inozitolio, guaranino, ginsenozidų, ginkmedžių ekstrakto, taurino ar kt.

„Energinių gėrimų vartojimas dėl centrinę nervų sistemą stimuliuojančių medžiagų gali sukelti neigiamų pasekmių vaikų ir paauglių sveikatai. Mat jie jautresni kofeinui nei suaugusieji. Be neigiamo pačių energinių gėrimų poveikio, didelę grėsmę kelia ir energinių gėrimų vartojimas su alkoholiu“, – pabrėžė V.Galdikienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.