Po dvynukų gimimo – šokas tėvams: vienas iš kūdikių ėmė žaliuoti

Mažajam Motiejukui rugsėjo 18-ąją suėjo metukai. Tokio amžiaus vaikas turėtų būti itin guvus ir žvitrus. Jis tokio neprimena – anaiptol, lyg kelių mėnesių kūdikis guli mamai Inai Vaitkevičei ant rankų, šiek tiek reaguoja į aplinką, šviesą, o pamatęs žaislus ar praeinančius žmones šypteli.

Mažajam Motiejukui rugsėjo 18-ąją suėjo metukai.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Mažajam Motiejukui rugsėjo 18-ąją suėjo metukai.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Dėl ligos komplikacijų Motiejukui sunku vystytis ir būti panašiam į brolį.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Dėl ligos komplikacijų Motiejukui sunku vystytis ir būti panašiam į brolį.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Ina baiminasi traukulių padarinių – kol jie vyksta, sustoja vaiko raida, gali progresuoti protinis atsilikimas.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Ina baiminasi traukulių padarinių – kol jie vyksta, sustoja vaiko raida, gali progresuoti protinis atsilikimas.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Dvynukų mama atvira – medikai apie prognozes ir Motiejaus ateitį nekalba.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Dvynukų mama atvira – medikai apie prognozes ir Motiejaus ateitį nekalba.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Šiuo metu Iną itin slegia tai, kad antrasis sūnelis Vytis turi gyventi be mamos globos ir dėmesio.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Šiuo metu Iną itin slegia tai, kad antrasis sūnelis Vytis turi gyventi be mamos globos ir dėmesio.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Tokio amžiaus vaikas turėtų būti itin guvus ir žvitrus.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Tokio amžiaus vaikas turėtų būti itin guvus ir žvitrus.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Oct 16, 2016, 3:17 PM, atnaujinta May 10, 2017, 7:21 PM

Vos atėjus aplankyti mamos Inos ir Motiejuko į Santariškių vaikų ligoninę, jį ištiko epilepsijos priepuolis. Ant lovos gulintis berniukas ėmė skėsčioti rankelėmis, užvertė galvą, o jo akys tapo tarsi stiklinės.

Bakterija sukėlė meningoencefalitą

Mažajam ligoniukui gydytoja suleido vaistų ir tik jam nurimus galėjome šnekėtis su prieš metus dvynukus, Vytį ir Motiejų, pagimdžiusia mama.

„Niekada nemaniau, kad pagimdžius lauktus dvynukus gyvenimas kardinaliai pasikeis. Abu gimė visiškai sveiki. Medikai net stebėjosi, kad jau kitą dieną po gimimo jie gėrė iš buteliuko, buvo labai stiprūs.

Būdami vieno mėnesio mažyliai susirgo. Klastinga Streptococcus agalactiae bakterija sukėlė sepsį.

Berniukai net neketino pasiduoti, vaistai labai greitai sustabdė infekcijos plitimą ir jau po dviejų savaičių, rodos, sveiki iškeliavom namo.

Kitą dieną Motiejukas pradėjo vemti ir žaliuoti akyse: infekcija atsinaujino, sukeldama mažyliui meningoencefalitą – stiprų smegenų pažeidimą.

Nuo tada prasidėjo nesibaigiančios kelionės po ligonines.

Dėl ligos komplikacijų Motiejukui sunku vystytis ir būti panašiam į brolį. Kiekvieną kartą po apsilankymo pas gydytojus tėvai susiduria su vis nauja ir šokiruojančia diagnoze: mišrus ir specifinis raidos sutrikimas, nenustatytas girdimumas dešine ausyte, abejotinas regėjimas, cerebrinis paralyžius, labai sunki ir rimta epilepsijos forma – Westo sindromas.

Ina baiminasi epilepsijos traukulių padarinių – kol jie vyksta, sustoja vaiko raida.

Dvynukų mama atvira – medikai apie prognozes ir Motiejaus ateitį nekalba. Pradžioje jai buvo sakyta, kad ilgainiui berniukas tikrai pasveiks, tačiau dabar apie tai – vis mažiau žinių.

Domina G.Domano metodika

I.Vaitkevičė – užsispyrusi ir atkakli moteris, ji dėl savo vaiko gerovės pasiruošusi išmaišyti visą pasaulį, kad tik rastų kuo daugiau informacijos ir gautų vertingų žinių apie mažylio gydymą.

Ji domėjosi visame pasaulyje taikomais gydymo būdais, tačiau ją itin sudomino amerikiečių mokslininko Glenno Domano sukurta metodika.

Šis mokslininkas vadinamas ankstyvojo vaikų mokymo guru, jis įkūręs Žmogaus galimybių institutą JAV. Jo siūlomos metodikos esmė – priežasties, o ne simptomų gydymas.

Remiantis smegenų pažeidimo sąlygotais simptomais, kiekvienam ligoniukui sudaromos individualios programos ir daugybę kartų per dieną, atliekant programoje nurodytus visai nesudėtingus, logika paremtus pratimus, stimuliuojamos už sutrikusį sensorinį kelią atsakingos smegenų zonos.

Tokiu būdu smegenys priverčiamos dirbti, vaiko vystymasis akivaizdžiai paspartėja.

Tai labai svarbu siekiant, kad mažylio neurologinis amžius pasivytų jo chronologinį amžių.

Vilnietė Ina svečiavosi Italijoje, Žmogaus galimybių instituto padalinyje, dalyvavo kursuose, kurių metu bendravo su tėvais iš viso pasaulio. Ten ji pamatė vaikus, kurie jau keletą metų dirba pagal tokias parengtas programas, ir buvo priblokšta.

Nematantys vaikai pradeda matyti, paralyžiuoti – vaikščioti, o nekalbantys – kalbėti.

Grįžusi į Lietuvą mama Ina pradėjo dirbti su sūneliu. Jau po mėnesio intensyvaus darbo Motiejukas vis dažniau apdovanoja šypsena, apsiverčia, atsirado vyzdžio refleksas į šviesą. Programą reikia taikyti kiekvieną dieną, o vaikui augant būtina mažylį iš naujo įvertinti ir, įvertinus pažangą, programą koreguoti.

Tai reiškia, kad mažiausiai kas pusmetį Motiejukas turės lankytis Žmogaus galimybių institute JAV arba Italijoje. Vieno vizito kaina yra apie dešimt tūkstančių eurų, o tokių vizitų gali prireikti trijų, keturių, gal net ir dešimties“, – patirtimi dalijosi moteris.

Nuo pat pirmų dienų Motiejus vyksta į sanatorijas, raidos centrus, kartą per savaitę lankosi pas osteopatą, tačiau to neužtenka. 

Berniukas turi bent jau du kartus per metus nuvykti į Slovakiją, į neuroreabilitacijos kliniką „Adeli“, kurioje vaikams maunami specialūs kostiumai, stimuliuojantys specifinius nervinius taškus: pagerėja vaiko galvytės, liemens kontrolė, kojyčių atrama, dėmesio koncentracija.

Toje pačioje klinikoje taikoma deguonies terapija, kurios tikslas – aprūpinti smegenis deguonimi ir padėti atsisakyti antikonvulsinių vaistų nuo epilepsijos.

Dviejų savaičių gydymo kursas šioje klinikoje su kelionės išlaidomis kainuoja apie 7000 eurų.

***

Norėdami prisidėti prie Motiejaus gydymo, tai padaryti galite čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.