Medikai sakė, kad vilnietė nevaisinga, o ji jau supa pirmagimį

Vilnietei Vaivai (31) medikai teigė, kad ji nevaisinga, o jiedu su vyru nedera – vaikų lengviau susilauktų su kitais partneriais.

Vilniečių sūnus Vėjus gimė šį rugpjūtį, kai pora atšventė šeštąsias vestuvių metines.<br>T.Bauro nuotr.
Vilniečių sūnus Vėjus gimė šį rugpjūtį, kai pora atšventė šeštąsias vestuvių metines.<br>T.Bauro nuotr.
Vilniečių sūnus Vėjus gimė šį rugpjūtį, kai pora atšventė šeštąsias vestuvių metines.<br>T.Bauro nuotr.
Vilniečių sūnus Vėjus gimė šį rugpjūtį, kai pora atšventė šeštąsias vestuvių metines.<br>T.Bauro nuotr.
Vilniečių sūnus Vėjus gimė šį rugpjūtį, kai pora atšventė šeštąsias vestuvių metines.<br>T.Bauro nuotr.
Vilniečių sūnus Vėjus gimė šį rugpjūtį, kai pora atšventė šeštąsias vestuvių metines.<br>T.Bauro nuotr.
Vilniečių sūnus Vėjus gimė šį rugpjūtį, kai pora atšventė šeštąsias vestuvių metines.<br>T.Bauro nuotr.
Vilniečių sūnus Vėjus gimė šį rugpjūtį, kai pora atšventė šeštąsias vestuvių metines.<br>T.Bauro nuotr.
Vilniečių sūnus Vėjus gimė šį rugpjūtį, kai pora atšventė šeštąsias vestuvių metines.<br>T.Bauro nuotr.
Vilniečių sūnus Vėjus gimė šį rugpjūtį, kai pora atšventė šeštąsias vestuvių metines.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Oct 18, 2016, 6:20 AM, atnaujinta May 10, 2017, 5:21 PM

Tačiau šeimai užteko pažinti savo vaisingumą, pasikonsultuoti su kitų pažiūrų gydytojais ir laikytis dietos. Po metų kitokio požiūrio į savo kūną pora pastojo ir jau mėnesį sūpuoja pirmagimį.

Šeimai padėjo Kreitono modelis, naprotechnologijos ir dėka jų pakeista mityba. Sutuoktiniai mokėsi pažinti savo vaisingumą, pasikonsultavo su medikais Balstogėje (Lenkija), o Lietuvoje kreipėsi į mitybos specialistę.

Berniukas Vėjus gimė šį rugpjūtį, keliomis dienomis vėliau, nei pora atšventė šeštąsias vestuvių metines. „Taip ir planavome (kad vaikelis gimtų metinių proga. – Red.)“, – juokėsi jauna mama.

Nors nėštumas ir gimdymas buvo sunkūs, o Vėjui pirmąsias savo gyvenimo dienas teko praleisti reanimacijoje, dabar šeima džiaugiasi vaikelio sveikata.

Pora ketina susilaukti ir antro kūdikio. Taip pat įsivaikinti.

Siūlė tik mėgintuvėlį

Sutuoktiniai apie vaikelį ėmė galvoti prieš ketverius metus.

Po nesėkmingų metų ginekologai pradėjo daryti tyrimus. Gydytojai pasakė Vaivai, kad ji nevaisinga, o bėda slypi policistinėse kiaušidėse – folikulų daug, jie formuojasi, bet ne iki galo. Pasiūlė kreiptis į vaisingumo kliniką.

„Jaučiausi siaubingai. Blioviau. Vyras dėl darbo buvo išvykęs, skambinau jam į kitą šalį. Man prireikė poros metų, kad susitaikyčiau su žinia, jog esu nevaisinga ir kad galėčiau su draugais ir aplinkiniais kalbėti apie savo bėdą“, – prisiminė moteris.

Gavę siuntimą į vaisingumo kliniką, jie iš karto ten ir išskubėjo. Abiems buvo 28-eri.

„Ten susikoncentruojama į faktą, kaip pagaminti vaikutį. Nežiūrima, kaip jaučiasi moteris, kuri bando pastoti. Buvau farširuojama gausybe vaistų.

Man buvo nuolat pakilusi temperatūra, atrodė, kad nuolat sergu gripu, per pusę metų priaugau 15 kilogramų, nuolat liūdėjau. Nebenorėjau ir neturėjau jėgų bendrauti su draugais. Buvo gilus nuosmukis“, – pasakojo Vaiva.

Vilniečiai klinikoje išgirdo dar vieną nemalonią tiesą. Blogiausia, kad medikai negalėjo niekuo padėti. „Mes turėtume didesnę tikimybę pastoti atskirai (su kitais partneriais. – Red.) nei kartu. Esame nesuderinama pora. Paaiškėjo, kad mano gimdos terpė yra nepalanki vyro sėklai. Mums buvo šokas, kad medikai nežinojo to priežasčių, negalėjo nieko padaryti“, – sakė moteris.

Po šešių nesėkmingų bandymų pastoti pasitelkiant intrauterinės inseminacijos procedūras, medikai pasiūlė pagalbinį apvaisinimą mėgintuvėlyje.

Apvaisinimui reikėjo mažiausiai 14 tūkst. litų (4 tūkst. eurų). „Procedūra brangi, bet ne tai sustabdė.

Mums atrodė, kad sėkmės tikimybė yra nulinė, nebetikėjome tuo, kas buvo rekomenduojama, todėl ir nesiryžome apvaisinimui mėgintuvėlyje“, – aiškino vilnietė.

Be to, Vaivos organizmas buvo nualintas. „Jaučiausi ne žmogus, o mėgintuvėlis, bandomasis triušis“, – prisipažino moteris.

Pora pradėjo galvoti apie įsivaikinimą, užpildė reikiamus dokumentus.

Laikėsi griežtos dietos

Prieš dvejus metus iš sesers Vaiva išgirdo apie Kreitono metodą, užsirašė į pamokas ir pradėjo mokytis pildyti vaisingumo lentelę. Metodo esmė – pažinti moters vaisingumą ir panaikinti jį stabdančias kliūtis.

Po mėnesio pora išvyko į kliniką Lenkijoje, Balstogėje, kur dirba Kreitono modelio ir naprotechnologijų šalininkas gydytojas Tadeušas Vasilevskis.

Jis porą nuteikė optimistiškai, sakė, kad kiaušidžių būklė nėra tokia tragiška, akcentavo, kad svarbu moters organizmo darnus funkcionavimas, pasiūlė pasidaryti maisto netoleravimo testą, laikytis dietos, vartoti vitaminus D ir B12 bei papildus.

Lietuvoje mitybos specialistė Vaivai sudarė dietą, kuri gimdos terpę padarytų draugiškesnę vyro sėklai.

„Iš karto pasijutau geriau“, – prisiminė moteris.

Tiesa, dieta buvo griežta. Teko atsisakyti visko, kas saldu. Net mažiausias šokoladinis saldainis paveikdavo neigiamai – tai atsispindėdavo poros vaisingumo lentelėje.

„Mitybos specialistė spėjo, kad gimdos terpė yra pernelyg rūgšti, todėl nesvetinga vyro sėklai. Reikėjo, kad ji taptų šarmingesnė, dėl to teko atsisakyti visko, kas saldu. Galėjau valgyti tik dviejų rūšių mėsą – triušieną ir antieną, taip pat dviejų rūšių žuvį, košės tiko tik keturios, vaisius galėjau valgyti tik dienos pradžioje“, – pasakojo Vaiva.

Kone metus laiko moteris laikėsi dietos. Dar kartą apsilankė klinikoje Balstogėje, gavo daugiau rekomendacijų ir nuorodų.

Gera žinia – per Kūčias

Galiausiai už visas pastangas pora buvo apdovanota. „Pastojau pernai lapkričio 28 dieną. Žinau datą, nes Kreitono metodas išmoko viską kruopščiai žymėti“, – juokėsi vilnietė.

Pora gerąją naujieną sužinojo per Kūčias. „Mane pradėjo baisiai pykinti, net sunku buvo patikėti, kad mums reikia nėštumo testo. Po tiek metų ėmiau ir pastojau! Tai buvo mums kalėdinė dovanėlė“, – sakė Vaiva.

Prie Kūčių stalo pora paslapties neatskleidė, tik žiūrėjo vienas į kitą žibančiomis akimis. „Džiaugsmo akimirką dar norėjome pasilaikyti sau“, – šypsojosi pašnekovė.

Pasidalinti džiugia žinia šeimą privertė prasidėję nėštumo sunkumai. Vaivą baisiai pykino, porą mėnesių moteris nuolat lankydavosi ligoninėse, kad jai lašelinėmis atstatytų skysčių kiekį.

Ji vėmė iki septinto nėštumo mėnesio. Prasiblaškyti jai padėdavo darbas: „Negalvodavau, kaip labai man bloga.“

Tai nebuvo susiję su ankstesniu nevaisingumu. „Kolegė kentė tokį pat nėštumą, nors neturėjo problemų pastoti. O gydytojai aiškino, kad tokia būsena normali, tik ne visoms ji būdinga“, – sakė Vaiva.

Sutaupė ir išvengė streso

Vilniečiai skaičiavo, kad pasirinkę naprotechnologijas, išleido mažiau, nei teko ar dar būtų tekę skirti pagalbiniam apvaisinimui. Vizitai Balstogės klinikoje, rekomenduotos priemonės ir susitikimai su mitybos specialiste kainavo 1,5 tūkst. eurų.

Jaunai šeimai svarbūs buvo ne tik pinigai. „ Patiko požiūris į nevaisingumą. Pagal Kreitoną, jis matomas kaip pasekmė blogai funkcionuojančių žmogaus organizmo dalių. Kas radikaliai skiriasi nuo požiūrio vaisingumo klinikose, kur nevaisingumas yra liga.

Patiko, kad Kreitono metodas išmokė pažinti save, savo organizmą ir vaisingumą. Jaučiau, kad pati darau įtaką savo kūnui. Lentelėje mačiau savo pastangų rezultatus.

Įsitraukė ir vyras – jis mėgsta gaminti, stengėsi man surasti dietą atitinkančių patiekalų receptų. Mes aktyviau bendravome vienas su kitu – tai irgi smagu.

Lankydamiesi vaisingumo klinikoje bendraudavome mažiau, tam nebuvo jėgų. Kreitonas priminė, kad bendrauti, eiti į pasimatymus – labai svarbu“, – pasakojo vilnietė.

Sūnus auga sveikas

Sūnus gimė kelios dienos po šeštųjų vestuvių metinių. Vestuvės vyko rugpjūčio 21 dieną, Vėjaus gimtadienis – 25 dieną. „Taip ir norėjom, – juokėsi Vaiva. – Su Kreitono metodu taip pataikyti yra įmanoma.“

Gimdymas buvo sunkus, teko atlikti Cezario pjūvį. „Vėliau gydytojai įtarė, kad mano klubai buvo per siauri kūdikiui natūraliai gimti“, – prisiminė smulkaus sudėjimo moteris.

Paaiškėjo, kad berniukui lūžo kaukolės kaulas. Medikai jį reanimavo, dėka jų kruopštaus darbo, vaikas liko gyvas ir sveikas.

Vėjus gimė 3,640 kg svorio. „Pagal ūgį ir svorį jis pataiko į vidurkį. Dabar jo sveikata gera, jis auga puikiai, yra labai judrus ir aktyvus“, – sakė Vaiva.

Jauna mama pasakojo, kad vos pamačius kūdikį, ją užplūdo beribis džiaugsmas: „Norėjosi verkti ir net naktį neatitraukti akių nuo vaikelio. Net su skaudamais šonais atsirado jėgų juo rūpintis.“

Ir gimdys, ir įsivaikins

Anksčiau pora norėjo užauginti tris vaikus. Dabar Vaiva juokauja: „Galiu gimdyti, bet neverskite manęs nešioti.“

Sutuoktiniai neatsisako idėjos susilaukti dar vieno kūdikio ir įsivaikinti.

Treji nevaisingumo metai apvertė Vaivos mąstymą. Anksčiau ji labai norėjo vaikų, tačiau po žinios apie nevaisingumą, pasinėrė į darbą.

„Esu nemažai nuveikusi savo darbe. Mėtausi, ar grįžti į darbo rinką, ar įsijausti į motinos rolę ir vėl pastoti. Dabar turi nurimti visos emocijos. Tada bus matyti“, – pasakojo vadovaujamą darbą dirbanti moteris.

Pora ketina ir toliau pildyti vaisingumo lentelę – dėl organizmo pažinimo. „Šiuo metodu vadovaujantis aš pastosiu tada, kada organizmas bus tam pasiruošęs.“, – kalbėjo Vaiva.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.