Formalinu vaiką gyvą pūdžiusi motina dėjosi šventąja

Šalį apskriejo protu nesuvokiama žinia apie kaunietę Ilmą Bogovičienę (30), kuri daugiau nei prieš ketverius metus pagimdė berniuką, vardu Titas. Praėjus vos mėnesiui po jo gimimo, motina, kaip įtariama, ėmė jį žaloti po oda leisdama formaliną. Tai cheminė medžiaga, naudojama dezinfekuoti. 

2012 metų vasario 14-ąją ji davė itin atvirą ir visą Lietuvą sugraudinusį interviu LRT laidai „Ypatingas atvejis“.
2012 metų vasario 14-ąją ji davė itin atvirą ir visą Lietuvą sugraudinusį interviu LRT laidai „Ypatingas atvejis“.
Vaikas, kuris vieną dieną būna guvus ir žaidžia vaikštynėje, kitą nebegali tverti prasidedančių spazmų ir atsiveriančių žaizdų.<br>123rf.com
Vaikas, kuris vieną dieną būna guvus ir žaidžia vaikštynėje, kitą nebegali tverti prasidedančių spazmų ir atsiveriančių žaizdų.<br>123rf.com
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2016-10-26 21:26, atnaujinta 2017-05-10 03:34

Po oda leistas formalinas sukėlė kūdikiui milžinišką skausmą ir atvėrė žaizdas įvairiose kūno vietose. Vos per kelis mėnesius berniukas neteko dviejų pirštelių, kasdien jautėsi vis prasčiau, o 2013 metais mirė. 

Šiuo metu moteris, kuri 2012 metais viešai prieš televizijos kameras prašė pagalbos ir nesiliaudama verkė dėl nepaaiškinamos vaiko ligos, yra kaltinama sūnaus nužudymu.

Pirmieji įtarimai, kad berniukas galėjo būti žalojamas motinos, atsirado praėjusių metų pavasarį, kai į Kauno klinikas kreipėsi moteris su tokiais pačiais simptomais, kaip ir gydytas berniukas. 

Paaiškėjo, jog tai to paties 2013 metais mirusio Tito mama Ilma Bogovičienė.

Mama pasakojo apie pūvantį berniuką

2012 metų vasario 14-ąją ji davė itin atvirą ir Lietuvą sugraudinusį interviu LRT laidai „Ypatingas atvejis“.

Žiniasklaidai ji papasakojo apie sūnelį Titą, kuris serga itin sunkia liga, dėl kurio jo kūnas ima pūti.

Ji aiškino, kad dėl neaiškios kilmės nekrozių į išorę ima virsti minkštieji audiniai, o iš rankos teka riebalai.

Vaikas, kuris vieną dieną būna guvus ir žaidžia vaikštynėje, kitą jau nebegali tverti prasidedančių spazmų ir atsiveriančių žaizdų. „Šiuo metu didžiausia yra rankytėje. Nuo alkūnės iki plaštakos nebėra likusių minkštųjų audinių. Po eilinio spazmo atsivėrė žaizdelė.

Ji buvo maža, tačiau sukėlė daug problemų – rankytėje susiformavo didelė žaizda, „atėmė“ visą odą, grėsė visos plaštakos netekimas. Berniukas neteko nykščio. Vaikui tekėte tekėjo tos rankos riebalai, jie puvo“, – aiškino prieš kameras susirūpinusi mama.

Titas tada jau buvo netekęs dviejų pirštelių –  kojytės ir rankelės nykščių. 

Medikams Tito atvejis – nepaaiškinamas

Laidoje prieš ketverius metus apie Tito būklę ir neeilinę situaciją pasisakė ir Vaikų ligų gydytojas profesorius Rimantas Kėvalas. Jis teigė, jog šio berniuko atvejis – išskirtinis. „Tai absoliučiai ypatingas atvejis diagnostine prasme.

Surengta virš 10 konsiliumų. Konsultavomės su Vilniaus medikais, bendravome su Vokietijos ir Lenkijos gydytojais.

Šiai dienai yra tik pasekmės. Įtariame, kad tai – sunki genetinė liga, kuri pasireiškia kraujotakos sutrikimais, atsiranda infekcijos, sepsis.

Titas iki skausmo pažįstamas kiekvienam iš mūsų. Deja, šiai dienai yra taip, kaip yra. Gali būti, kad tai – pirmas atvejis Lietuvoje. Deja, net kolegos iš užsienio nieko konkretaus negali pasakyti.

Visas diagnostines galimybes mes išnaudojome, tačiau rankų nenuleidžiame.

Berniuko priepuolius esu matęs. Kolegos net nelabai tiki tuo, ką aš mačiau. Vaikas, kuris ramiai guli ir žaidžia, ima justi spazmus: galūnės pasidaro totaliai mėlynos ir jis ima visiškai netoleruoti svetimkūnių kraujagyslėse.

Mūsų rankos tampa surištos, nes jis nepriima jokių vaistų, leidžiamų kateteriais. Kiekviena injekcija sukelia giliausias nekrozes.

Mes net negalime dažnai kartoti tyrimų, nes dėl jų atsiranda odos, paodžio ir gilesnių audinių nekrozė.

Tai yra sisteminė ir sunki liga. Prielaida yra ta, kad liga – genetinė. Atrodo, kad viskas susitvarko, tačiau nekrozės vėl atsiranda. Tai didelis iššūkis mums ir mamai, kuri daugiau nei šešis mėnesius gyvena ligoninėje.

Tai, kas dabar vyksta, yra katės gaudymas už uodegos tamsiame kambaryje, tačiau aš esu tikras, kad tą uodegą mes nutversime. Esame aklavietėje, bet esu optimistas. Visada yra išeitis“, – tada laidoje kalbėjo R.Kėvalas ir reiškė susirūpinimą dėl nepaaiškinama liga sergančio kūdikio.

Neaiškūs negalavimai prasidėjo namuose

Ilma turi tris vaikus. Pirmajam 2012 metais buvo penkeri. Antrasis Titas tada atrodė lauktas ir mylėtas. Moteris pasakojo, kad antrasis nėštumas buvo sklandus.

Titas pasaulį išvydo 36-ąją savaitę, tačiau buvo sveikas ir stiprus. Praėjus dešimčiai dienų po gimdymo mama su vaiku buvo išrašyti į namus, kur situacija ėmė keistis.

„Į viršų ėmė verstis bambutė, pakilo temperatūra. Išvažiavome į ligoninę, ten būklė stabilizavosi. Tada medikai nieko nenustatė, todėl mus paleido į namus.

Po trijų dienų jis vėl sunegalavo, todėl išvykome į klinikas. Titui buvo daugiau nei mėnuo“, – pasakojo Ilma.

Viską, ką berniukas suvalgydavo, pasak mamos, akimirksniu atpildavo, ėmė rastis nuolatinės infekcijos žarnyne ir kraujyje, prasidėjo nenustatomos kilmės spazmai.

Šeima lankėsi pas gastroenterologus, tačiau šie patikino nematantys jokių priežasčių, dėl ko atsiranda spazmai ir didžiulis skausmas.

Titas ir toliau imdavo karščiuoti, temperatūra akimirksniu pakildavo iki 40 laipsnių. Berniukas nuolat verkė, klykė arba imdavo vemti.

Atsirado sepsis su neaiškia židinio vieta. „Vaikas klykdavo, o kūnelis susirakindavo iš skausmo. Jis tiesiog žviegdavo. Pasidarydavo raudonas, o paskui mėlynas lyg marmurinis. Jam sutrikdavo kraujotaka“, – aiškino rūpestingai atrodanti mama.

Kalbėjo apie finansinę valstybės paramą

Nors gali nuskambėti makabriškai, tačiau laidoje moteris vis paminėdavo ir apie vaiko neįgalumą. Ji tvirtino, kad nenustačius ligos diagnozės, ji negali gauti finansinės valstybės paramos ar priklausančių išmokų, kurios mokamos neįgalius vaikus auginantiems tėvams.

Žurnalistams ji sakė, jog gautų tik tuo atveju, jeigu vaikas netektų, pavyzdžiui, keturių pirštelių ir tada būtų pripažintas neįgaliu.

„Šiuo metu jis jau netekęs dviejų pirštelių. Jis turi netekti keturių pirštelių, kad būtų pripažintas neįgaliu.

Baisiausia buvo tada, kai jis neteko kojos pirštuko. Žaizda „atėmė“ ir kairės rankytės nykštį. Vienu metu jis negalėjo net gultis ant pilvo, nes ir ant jo buvo susiformavusi žaizda.

Buvo galimybė imti odelę nuo galvytės ir dėti ant rankyčių, tačiau dėl kraujo nekrešėjimo operacija buvo negalima“, – šluostydamasi ašaras aiškino Ilma.

Savo kaltės nepripažįsta

Vis dėlto pareigūnams ir Kauno klinikų medikams pavyko užčiuopti siūlo galą ir išsiaiškinti, kokia ta paslaptinga liga, pareikalavusi vos metukų vaiko gyvybės.

Paaiškėjo, kad berniukui po oda buvo leidžiamas formalinas. Kaip įtariama, tai darė šiuo metu suimta Tito mama I.Bogovičienė. 

Turima duomenų, kad jauna moteris formaliną sūnui leido netgi tuo metu, kai jis buvo gydomas ligoninėje.

Dėl nesuprantamų priežasčių kaunietė tokiu pat būdu žalojo ir save. Šiuo metu iš Šakių kilusi moteris suimta, tačiau savo kaltės nepripažįsta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.