Kodėl Europa nutukusi? Priežastis – vaikystėje

Apie „tunkančios Europos“ problemą kalbama vis dažniau ir vis garsiau. Opiausia šios problemos vieta – itin žemas vaikų fizinis aktyvumas. Pasak specialistų, sveikos gyvensenos įpročiai formuojasi būtent vaikystėje, o jų pasekmės gali turėti įtakos visam tolimesniam žmogaus gyvenimui.

Kas penktas vaikas, gyvenantis Europos Sąjungoje, yra nutukęs.<br>123rf nuotr.
Kas penktas vaikas, gyvenantis Europos Sąjungoje, yra nutukęs.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-10-28 10:26, atnaujinta 2017-05-10 01:49

Šiurpi statistika

Kas penktas vaikas, gyvenantis Europos Sąjungoje, yra nutukęs. Vos 5% vaikų laiko pamokose praleidžiama užsiimant fizine veikla. Mažiau nei 10 % vaikų atitinka Pasaulio sveikatos organizacijos rekomenduojamą fizinio aktyvumo lygį. Tokie skaičiai turėtų ne tik paskatinti kalbas, bet pasiekti ir tėvų bei mokytojų ausis – juk būtent jie su vaikais praleidžia daugiausiai laiko.

Siekdama pakeisti šokiruojančią statistiką Europos Komisija jau antrus metus iš eilės mokslo metų pradžioje inicijuoja Europos sporto savaitės projektą #BeActive, kuriuo siekiama paskatinti europiečius kuo daugiau judėti. Viena svarbiausių šios iniciatyvos dalių – vaikų fizinio aktyvumo didinimas.

Prie šio projekto Lietuvoje nuo pat pradžių prisijungė ir Lietuvos sveikatingumo klubų asociacija (LSKA), kurios nariai savo įgūdžius ir patirtį atneša į mokyklas. Siekiant, kad vaikai suprastų fizinio aktyvumo svarbą, organizuojami tiek teoriniai, tiek praktiniai užsiėmimai. Pasak projekto dalyvių, rezultatai matomi jau po keleto užsiėmimų. „Fizinis aktyvumas ne tik teigiamai veikia kūno ir sveikatos rodiklius, bet ir gerina vaikų atmintį, dėmesį, susikaupimą bei popamokinės veiklos rezultatus,“ – teigia LSKA prezidentas Aurimas Mačiukas.

„Nemėgstu daržovių“

Nors Europos sporto savaitė skelbiama rugsėjo pabaigoje, Lietuvoje ji trunka kur kas ilgiau. „Norime, kad projektas turėtų realią naudą ir padėtų pamatus sveikai vaikų gyvensenai, todėl organizuojame ir paskaitas tėvams visavertės vaiko mitybos raciono sudarymo temomis. Juk sveikas gyvenimo būdas – ne tik sportas, bet ir mityba,“ – pasakoja projekto partnerio – iniciatyvos „Nestlé Healthy Kids“ – atstovė Lietuvoje Ariana Rastauskaitė.

Pasak jos, bene dažniausiai kylanti problema tėvams – „nenoriu daržovių“ prie vakarienės stalo. Tačiau būdų tam spręsti yra kur kas efektyvesnių, nei „nevalgysi – neužaugsi“. Nestlé tyrimų centro atliktas tyrimas parodė, kad maistą kartu su tėvais gaminantys vaikai suvalgo net 76 % daugiau daržovių nei tie, kurie laiką iki vakarienės praleidžia žaisdami. „Gaminimo procesas vaiką įtraukia, jis didžiuojasi savo darbu, tad maistas – net daržovės – jam tampa kur kas skanesnis. Be to, prie maisto ruošos prisidėjęs vaikas prie stalo praleidžia daugiau laiko, o pats gaminimo procesas stiprina tėvų ir vaikų ryšį bei leidžia kartu praleisti daugiau laiko – tai dar viena modernaus pasaulio problema“, – sako A. Rastauskaitė.

Daržovės tampa dar skanesnės, kai lėkštėje virsta piešiniu. Įtraukite vaiką į maisto gaminimo procesą ir leiskite jam kurti – dėlioti brokolių mišką, žmogeliukus iš pomidoriukų ar saulę iš morkos šiaudelių. Specialistai tikina, kad sveiki receptai, pasitelkus kūrybiškumą, gali tapti meno kūriniais, kuriuos smagu tiek kurti, tiek valgyti. Be to, būti kūrybiškais skatinami vaikai kur kas drąsiau ragauja ir naujus produktus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.