Mokyklose daugiau informacijos apie vertybes, sveikatą ir lytiškumą

Šią savaitę švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė įsakymu patvirtino Sveikatos ir lytiškumo ugdymo bei rengimo šeimai bendrąją programą, skirtą pradiniam, pagrindiniam ir viduriniam ugdymui. Pagal naują programą mokyklose bus pradėta dirbti nuo kitų mokslo metų.

J.Stacevičiaus nuotr.
J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-10-28 16:33, atnaujinta 2017-05-10 00:27

Programa parengta atsakingai, atsižvelgus į mokslininkų, sveikatos specialistų nuomonę, mokslinių tyrimų duomenis, sveikatos statistiką, taip pat derinant su Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijomis, programos projektui pritarė Bendrojo ugdymo taryba.

Rėmėsi vertybėmis

Diskusijos dėl šios programos vyko beveik 10 metų. Esminė problema – lytiškumo ugdymas, į kurį skirtingos grupės turi kardinaliai besiskiriantį požiūrį. Tačiau pagaliau susitarimas pasiektas.

Pasak švietimo ir mokslo viceministrės Natalijos Fatkulinos, įgyvendinat programą mokiniams bus suteikiama žinių apie lytiškumą, sveikatą, šeimą, tuo pačiu formuojant vertybinį pamatą.

„Buvo pereita per visas senosios 2007 metais patvirtintos programos dalis, viskas peržiūrėta ir atnaujinta. Mums buvo itin svarbu akcentuoti vertybinį aspektą. Noras orientuotis vien į lytiškumą, kaip vaikų apmokymą pasirenkant kontracepcijos priemonę ir siekiant išvengti lytiškai plintančių ligų, mūsų netenkino.

Norime, kad mokiniai suprastų apie tinkamų santykių kūrimą, todėl programoje į tai ir orientavomės. Reikia nepamiršti, kad lytiškai plintančios ligos – tik pasekmė, o norint užkirsti kelią problemai, reikia spręsti jos esmę. Būtent todėl Sveikatos ir lytiškumo ugdymo bei rengimo šeimai bendrojoje programoje siekėme pažiūrėti giliau.

Taip pat norėjome išvengti fragmentiškumo. Pavyzdžiui, dabar šeštos klasės biologijos vadovėlyje trumpai įrašyta, kas yra menstruacijos ir kodėl tai vyksta. Mes suprantame, kad tai yra nepakankamai, nes vaikams apie fiziologinius pokyčius kyla daugybė klausimų, todėl siekėme užtikrinti, kad specialistai atsakytų į visus rūpimus klausimus“, – kalbėjo viceministrė.

Kertinė tema – sveikata

Programos kertinė tema – visuminė sveikata, apimanti sveikatos, sveikos gyvensenos ir šeimos sampratas, taip pat fizinę sveikatą, psichikos sveikatą ir socialinę sveikatą.

Sveikatos ugdymo siekis aprėpia fizinį aktyvumą, sveiką mitybą, veiklos ir poilsio derinimą, asmens ir aplinkos švarą, savivoką ir savivertę bei kitas psichikos ir socialinės sveikatos sritis, – asmens sveiką gyvenseną.

Lytiškumo ugdymo siekis – tai atsakingas lytinis elgesys, pagarba savo ir kito asmens orumui, kuris bus ugdomas analizuojant lytinį tapatumą, rizikingo elgesio padarinių prevenciją, formuojant pozityvų požiūrį į savo ir kito asmens lytiškumą, lytinę orientaciją, kontracepciją ir kt.

Rengimo šeimai siekis – gebėjimas kurti ir palaikyti darnius bei brandžius asmeninius santykius, suprantant atsakomybes ir įsipareigojimus, šeimos, santuokos vaidmenį asmens ir visuomenės gyvenime.

„Programoje orientavomės ir į vaikų suvokimą apie savo socialinio statuso formavimą. Norėjome, kad visi suprastų, jog ateitis jų pačių laukia tokia, kokią patys susiprojektuos“, – tikino viceministrė.

Programa bus integruota

Sėkmingam programos įgyvendinimui, žinoma, bus svarbus visos mokyklos sutelktas ir darnus darbas. Didžioji dalis programos problematikų integruosis į dalykus, tačiau tam tikrus klausimus išsiaiškinti galės padėti visuomenės sveikatos priežiūros specialistas ar mokyklos psichologas, bendradarbiaudamas su įvairių dalykų mokytojais, klasių vadovais.

„Iš tiesų ir pačios mokyklos gali pasirinkti. Jau sulaukėme iš kai kurių mokyklų prašymų leisti vesti atskiras sveikatos ugdymo pamokas. Noriu akcentuoti, kad tokią galimybę mokyklos turėjo ir iki šiol.

Tokias pamokas rengia ir mokyklose gali vesti Lietuvos edukologijos bei Šiaulių universitetų specialistai“, – pasakojo N.Fatkulina.

Tam, kad programa būtų efektyvi, iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšų numatytos lėšos pedagogų apmokymu.

Mokymus rengs Ugdymo plėtotės centras, taip pat organizuos metodinę pagalbą.

Programa parengta remiantis Pasaulinės sveikatos organizacijos Seksualinio švietimo standartais Europoje. Su programa galima susipažinti Švietimo ir mokslo ministerijos svetainėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.