Griebia už širdies: Downo sindromu sergantys vaikai siunčia žinią mamoms

Antradienį Prancūzijos ir Amerikos žiniasklaidoje bei kanale „Youtube“ užvirė diskusija, ar teisingai pasielgė Prancūzijos valdžia, uždraudusi vaizdo klipą „Brangi būsima mama“ (Dear future mom – angl.).

Prancūzijos valdžia uždraudė per nacionalinę televiziją rodyti klipą, kuriame vaikai su Downo sindromu pasakoja, jog gyvena laimingą gyvenimą.<br>123rf nuotr.
Prancūzijos valdžia uždraudė per nacionalinę televiziją rodyti klipą, kuriame vaikai su Downo sindromu pasakoja, jog gyvena laimingą gyvenimą.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-11-29 11:20, atnaujinta 2017-04-16 21:42

Prieš dvejus metus italų sukurtame klipe įvairių šalių vaikai ir jaunuoliai su Downo sindromu šypsosi, juokiasi, kalba, apkabina savo mamas.

Klipo tikslas – padrąsinti būsimą mamą, kuri laukiasi vaiko su Downo sindromu ir bijo dėl to, koks bus atžalos gyvenimas.

„Miela būsima mama, nebijok, tavo vaikas gebės padaryti daug dalykų“, – vaizdo įraše drąsina jie.

Prancūzijos valdžia uždraudė rodyti šį klipą per nacionalinę šalies televiziją dėl nuogąstavimų, kad jis „netinkamas“, nes „gali sutrikdyti moteris, kurios teisėtai priėmė kitokius savo gyvenimo sprendimus“.

Kaip praneša cnsnews.com, Pasaulinis aljansas už negalią žiniasklaidoje ir pramogų pasaulyje puslapyje Change.org paskelbė peticiją. Dokumente prašoma Prancūzijos valdžios panaikinti draudimą rodyti vaizdo klipą.

Aljansas atkreipė dėmesį, kad tik Prancūzijoje kilo panašių problemų. Visame pasaulyje vaizdo klipas buvo sutiktas labai palankiai – pelnė ne vieną tarptautinį apdovanojimą, sulaukė didelio žiniasklaidos susidomėjimo.

Kilusioje diskusijoje pasisakė ir vaikus su Downo sindromu auginantys tėvai. Jiems Prancūzijos valdžios sprendimas drausti klipą sukėlė nerimą.

„Kas toliau? Ar vaikams su Downo sindromu bus uždrausta eiti įmokyklas? Ar jie bus atskirti nuo visuomenės ir uždaryti institucijose, kaip senais laikais, nes jų buvimas liūdina abortus pasidariusius tėvus?“ – portale huffingtonpost.com klausė Renate Lindeman, auginanti du vaikus su Downo sindromu.

Draudimą kritikavo ir „Youtube“ kanale klipą peržiūrėję vartotojai.

„Esu prancūzas, bet šiandien tuo nesididžiuoju. Mano šalis mane nuliūdino, o šis valdžios sprendimas yra gėda. Skirtumų baimė man kelia pasibjaurėjimą. Tikiuosi, kad šiuo sprendimu bus suabejota“, – rašo vienas iš vaizdo įrašo žiūrovų internete.

Kitas antrina: „Gėda Prancūzijai, tikra gėda. Hitleris yra laimingas dėl to, kas padaryta.“

Klipas kanale peržiūrėtas per 7 milijonus kartų.

Klipas „Brangi būsima mama“ prieš dvejus metus buvo sukurtas italų organizacijos, kovojančios už Downo sindromu sergančiųjų teises.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.