Tėvų neviltis: direktorė pasiūlė mokytoją susirasti patiems

Bejėgiškumas ir panika dėl vaikų ateities. Tokiomis nuotaikomis prieš didžiąsias metų šventes priversti gyventi Vievio pradinės mokyklos ketvirtokų tėvai.

Vievio mokyklos 4A klasės mokiniai nuo rugsėjo neturi nuolatinės mokytojos ir niekas nežino, kaip bus toliau.<br>123rf nuotr.
Vievio mokyklos 4A klasės mokiniai nuo rugsėjo neturi nuolatinės mokytojos ir niekas nežino, kaip bus toliau.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Noreikienė („Lietuvos rytas“)

2016-12-22 10:35, atnaujinta 2018-02-09 21:18

Šios Vievio mokyklos 4A klasės mokiniai nuo rugsėjo neturi nuolatinės mokytojos ir niekas nežino, kaip bus toliau.

Tai, kad trejus metus vaikus mokiusi Rima Kalvinskienė gali negrįžti į darbą, ketvirtokų tėvai sužinojo dar prieš prasidedant mokslo metams.

Oficiali priežastis buvo liga, bet tėvai vėliau sužinojo, kad pedagogė gyvena sostinėje ir dirba Jeruzalės progimnazijoje.

Atėję į Rugsėjo 1-osios šventę vaikai rado jiems laikinai paskirtą kitą mokytoją Janiną Malakauskienę, kuri buvo beišeinanti į pensiją.

Bet ją pavyko sulaikyti iki Naujųjų metų.

Nukenčia ugdymo procesas

„Ėjome pas direktorę prašydami paskirti tokią mokytoją, kuri vaikus mokytų visus metus, o ne pusmetį.

Juk vaikų laukia pradinės mokyklos baigimas, standartizuoti testai“, – kalbėjo vieno mokinių motina Inga Kriaučiūnienė.

Kito ketvirtoko tėvas Vygintas Sabonis tvirtino, jog mokytojos kitaip žiūri į vaikus, kurie ne joms priklauso: „Pagal savo vaiką galiu spėti, kad mokiniams paskubomis išdėstomos taisyklės nesivarginant paaiškinti.“

Spalio pabaigoje visų ketvirtų klasių mokinių tėvai buvo sukviesti į susirinkimą dėl mokyklos baigimo, išleistuvių. Bet 4A klasės mokinių tėvams labiausiai rūpėjo, kas mokys jų vaikus nuo 2017-ųjų, kai nebedirbs laikinoji mokytoja.

„Direktorė iš pradžių nenorėjo ta tema kalbėti, o po to pasiūlė mums, tėvams, patiems savame rate paieškoti mokytojos ir ją atvesti į mokyklą. Mums tai pasirodė absurdiška“, – sakė I.Kriaučiūnienė.

Prošvaistė buvo trumpa

Netekę kantrybės tėvai lapkričio pabaigoje raštu kreipėsi į Elektrėnų savivaldybės Švietimo skyrių. Atrodė, jog ledai pajudės.

Gruodžio 14-ąją tėvams buvo pristatyta nauja mokytoja, kuri esą mokys vaikus nuo sausio mėnesio – ji buvo „atimta“ iš toje pat mokykloje besimokančių priešmokyklinukų.

Bet jau kitą dieną Švietimo skyrių puolė atakuoti pasipiktinę priešmokyklinukų tėvai ir pasiekė, kad mokytoja būtų grąžinta atgal, o ketvirtokai vėl liko našlaičiai.

Direktorė: „Kažkas bus“

Gruodžio 16-ąją pagaliau pasirodė skelbimas, kad mokykla ieško pradinių klasių mokytojo laikotarpiui nuo sausio 9 iki gegužės 31 dienos.

Vievio pradinės mokyklos direktorė Alma Reklaitienė teisinosi tik lapkričio pabaigoje sužinojusi, kad R.Kalvinskienė pas savo mokinius nebegrįš. Pasak mokyklos vadovės, naujo pedagogo buvo ieškoma, bet nesėkmingai.

Paklausta, kas bus su ketvirtokais nuo sausio, kai laikinoji mokytoja išeis į pensiją, direktorė nieko konkretaus negalėjo pasakyti, bet tvirtino tikinti, kad naujas pedagogas vienaip ar kitaip atsiras.

„Praėjusiais metais buvo gana nelengva surasti priešmokyklinio ugdymo pedagogą.

Darėme atranką per visą Lietuvą – labai mažai atsiliepė arba atsiliepė nekvalifikuoti žmonės, kurių neturime teisės priimti.

Porą asmenų iš bėdos priėmėme, bet po to turėjome atleisti – buvo vartojantys alkoholį, visokių kitokių problemų turėjo“, – pasakojo A.Reklaitienė.

Iš pirmų lūpų

Nomeda Barauskienė, Švietimo ir mokslo ministerijos Komunikacijos skyriaus vedėja:

„Pradinių klasių mokytojų tikrai netrūksta, jų per daug. Šių metų rugsėjo 1 d. Darbo biržos duomenimis, pradinio ugdymo mokytojų bedarbių buvo 209, o laisvų darbo vietų – 28.

Mes pavasarį rinkome informaciją iš savivaldybių. Elektrėnų savivaldybė, kuriai priklauso Vievio pradinė mokykla, nurodė, kad po 3–5 metų reikės tik vieno naujo pradinių klasių mokytojo. Lietuvoje po 3–5 metų reikėtų apie 130 tokių mokytojų.

Surasti darbuotoją, priimti jį į darbą ar atleisti, užtikrinti ugdymo procesą yra tiesioginė mokyklos vadovo atsakomybė.

Jeigu nepavyksta mokytojo rasti pačiame Vievio mieste, reikia turėti omenyje, kad netoli yra Vilnius. Galbūt įmanoma rasti kitokį sprendimą, nes Lietuvos mastu pradinių klasių mokytojų trūkumo tikrai nėra.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.