Audrė Kudabienė išklojo, ką mano apie Ramūno Karbauskio idėją

Ramūno Karbauskio pasiūlyta tautinio kostiumo idėja priešmokyklinio amžiaus vaikams akimirksniu tapo populiariu diskusijos objektu.

Audrė Kudabienė ir Ramūnas Karbauskis.<br>Laidos „Prieš srovę“ stop kadras ir V.Ščiavinsko nuotr.
Audrė Kudabienė ir Ramūnas Karbauskis.<br>Laidos „Prieš srovę“ stop kadras ir V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 23, 2016, 10:00 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 9:08 PM

Juozas Statkevičius, neseniai pristatęs naujausią savo drabužių kolekciją su tautiniais akcentais, pinigai.htm"="">pinigai.htm"" target="_blank">patvirtino nedelsiant prisijungsiantis prie kostiumų kūrimo ir pademonstruosiantis aukščiausią profesionalumo lygį.

Siūlė pinigus skirti svarbesniems dalykams

Tuo tarpu mamos, kurių vaikams žadami kostiumai, sukluso. Garsi mama, „Mis Lietuva 2011“ dalyvė Sotera Šveikauskaitė naujienų portalui Lrytas.lt tvirtino, kad R.Karbauskio noras vaikams pasiūti tautinius kostiumus, mažų mažiausiai, kvailas. Atvirame laiške ji išreiškė nepritarimą tautinių kostiumų vaikams idėjai. „Idėja su tautiniais rūbais gal ir graži, bet Lietuvoje yra per daug problemų, kad valdžia ir jai pritariantys galėtų švaistytis tokiomis milžiniškomis sumomis „kažkokiems“ drabužiams (tegu man atleidžia gerb. Juozas Statkevičius už šį išsireiškimą).

Pradėkime nuo to, kad dauguma mokyklų nėra sutvarkytos, darželių trūksta, daugybė vaikų auga nepritekliuje, o dar kiti sunkiai serga ir negali įsigyti reikiamų vaistų“, – rašė S.Šveikauskaitė.

A.Kudabienė: „Tautiniai kostiumai neužlopys nesaugumo“

Tautinių kostiumų idėja neprasprūdo pro žurnalistės ir laidų vedėjos Audrės Kudabienės akis.

Antradienio vakarą laidą „Prieš srovę“ moteris vedė pasipuošusi tautiniu kostiumu.

Kas tai? Viešas pritarimas R.Karbauskio idėjai ar raginimas visuomenę įsitraukti į aktualią diskusiją?

„Visi girdime ir diskutuojame apie naująsias idėjas. Didžiulio atgarsio sulaukė ir pastaroji Juozo Statkevičiaus kolekcija. Tautinio kostiumo idėja svarstoma.

Pabandėme pasižiūrėti, kaip atrodytų praktiškai, jeigu staiga televizijos žmonės pasipuoštų tokiu tautiniu kostiumu. Ar tai gražu ir tinka šiems laikams?

Gal tikrai reikėtų atsigręžti į tai, ką gražaus savo šalyje turime. Juk tautinis kostiumas rodo mūsų tautos meną, kultūros išraišką.

Gal bent per didžiąsias metų šventes verta pasipuošti ne garsių užsienio dizainerių kuriamais drabužiais, bet savo šalies tautiniais kostiumais“, – svarstė A.Kudabienė.

Koks jausmas vesti laidą tautiniu kostiumu? „Žiauriai karšta, – kvatojo žurnalistė. – Jis labai gerai pritaikytas atšiauriems mūsų šalies orams, tačiau būti patalpoje su juo labai karšta.“

Ar tautinis kostiumas vaikams – tinkamas būdas skiepyti meilę savo šaliai?

A.Kudabienė įsitikinusi, kad jeigu valstybė funkcionuotų taip, kad žmonės giliai savo širdyje didžiuotųsi, jog gyvena šioje šalyje ir pasitiki valdžia, tai, ko gero, pačiam žmogui norėtųsi pirkti ir puoštis tautiniu kostiumu.

„Man regis, jokiais tautiniais kostiumais neužlopysime nesaugumo arba neteisybės jausmo, kurį mums suteikia valdžia.

Pastebėsiu, jog R.Karbauskis arba jo aplinkoje esantys žmonės visuomenei duoda idėją, į kurią įsisuka visuomenė. Visi ima svarstyti, kiek pinigų bus skiriama, iš kur jie bus imami.

Kaip bebūtų, ne R.Karbauskis mums turi vilkti tautinius kostiumus ir grąžinti prie pasididžiavimo tauta. Šiuo metu per toli svarstyti, kam bus skirti vieni ar kiti pinigai.

Geriau šiuo metu stebėti, ar naujoji valdžia po metų ar kelių leis gyventi kitaip ir turėti viltį, kad mūsų gyvenimas taps smagesnis ir džiugesnis, o savo šalyje jausimės saugesni“, – šyptelėjo A.Kudabienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.