10 dalykų, kurie nėščiosioms Kalėdas daro nepakenčiamas

Kalėdos, be abejo, daugeliui krikščioniškojo pasaulio žmonių yra viena didžiausių ir labiausiai laukiamų švenčių. Šventinis sezonas ir laisvadieniai dažnam pakelia nuotaiką ir ūpą, o visur žėrinčios lemputės ir su artimaisiais praleistas laikas uždega širdis. Ką jau kalbėti apie dovanas, kuriomis džiaugiamasi per didžiąsias metų šventes.

Vis dėlto Kalėdų nuotaika nebūtinai būna pakili, jei esate nėščia.<br>123rf nuotr.
Vis dėlto Kalėdų nuotaika nebūtinai būna pakili, jei esate nėščia.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 25, 2016, 7:02 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 8:50 PM

Vis dėlto Kalėdų nuotaika nebūtinai būna pakili, jei esate nėščia. Geroji naujiena nėščiosioms yra nebent ta, kad per kitas šventes bus geriau, nes jas švęsite jau sūpuodama kūdikį ant rankų, kursite savo šeimos tradicijas, o šventės jums iš tiesų taps daug svarbesnės ir prasmingesnės su mažuoju šeimos nariu. Tačiau dabar Kalėdos jus nervins. Ir štai kodėl:

1. Per Kalėdų vakarėlį, net jei į jį eisite, turėsite išlikti blaivi. O kaip blaiviam atrodo išgėrę žmonės, žino daugelis – nekaip. Kai jūsų kolegos kels tauriųjų gėrimų taures, nerūpestingai juokaus ir net fotografuos savo užpakalius, jūs būsite blaiva. Taigi, žmones, su kuriais dirbate, pamatysite visai kitoje blaivioje šviesoje. Kol jūsų kolegos nerūpestingai linksminsis, jūs galvosite apie tinstančias kojas ir būdus, kaip neužmigti, kol vakarėlis dar tik įpusėjo. Jūs būsite blaivi, todėl ir vėliau su svetima gėda prisiminsite, kaip įkaušęs jūsų bosas dainavo karaokę, o vedęs kolega iš gretimo kabineto iš vakarėlio išvyko apsikabinęs jauną pardavimų vadybininkę. Žodžiu, jūsų laukia nelengva naktis.

2. Jei esate nėščia pirmąjį trimestrą, žinote, ką reiškia rytinis pykinimas – tai kamuoja tikrai ne vieną nėščiąją. Tačiau net ir Kalėdų vakarienė gali suteikti nemalonių pokyčių. Juk nuolat iš virtuvės sklindantys ruošiamo maisto kvapai (net jei ne pati gaminsite) erzins jūsų skrandį. Todėl labai tikėtina, kad jūsų Kalėdos prabėgs mažiau prie stalo ir daugiau – vonioje. Nusiteikite, kad šias Kalėdas jūs prisiminsite labai epizodiškai ir ne kaip pačias maloniausias. Niekas nenori graužti džiūvėsių (ar geresniu atveju – imbierinių sausainėlių) per Kalėdas, tačiau jums, nėščiajai, gali tekti.

3. Jei esate nėščia pirmuosius kelis mėnesius, per šventes jums gali tekti nuolat atsiprašinėti dėl to, kad visam pasauliui šios žinios dar nepaskelbėte. Jei tikitės išlaikyti paslaptį iki pirmojo vizito pas gydytoją, iki pirmo tyrimo echoskopu ar pan., pasiruoškite krūvą pasiteisinimų, kodėl atsisakote taurės vyno ar kitokio alkoholio. Jei pasakysite, kad jums – šlapimo takų infekcija ir dėl to negalite vartoti alkoholio, netrukus pastebėsite, kad aplink jus – vis mažiau žmonių. Išlaikyti paslaptį, kad laukiatės vaikelio, niekada nebūna lengva, tačiau švenčių laikotarpiu tai yra dar sunkiau.

4. Žmonės dovanos Kalėdų dovanas ne jums, o jūsų dar negimusiam kūdikiui – jūs būsite, geriausiu atveju, antroje vietoje. Todėl nusiteikite, kad per Kalėdas, jei esate nėščia, turėsite dėkoti už spenelių kremą, vaikiškus žindukus ar žaisliukus. Ir tai nebus papildomos dovanos – jos bus pagrindinės. Todėl per Kalėdas pamirškite kosmetikos priemones, seksualius drabužius, net knygas (nebent jos bus apie kūdikio priežiūrą) ar šiltą pižamą. Dabar jūs – tik būsima mama.

5. Jūs greičiausiai negausite dovanų, kuriomis galite naudotis dabar. Daugelį dovanų palydės su šypsena ištarti žodžiai: „čia tau, kai gims vaikelis...“ Jūs galite gauti net alkoholio, kurio negalite gerti, drabužių, į kuriuos neaišku ar kada nors tilpsite ir pažadų surengti trankius vakarėlius, į kuriuos jūs neisite, kai namuose bus kūdikis. Todėl šias Kalėdas greičiausiai teks nurašyti.

6. Kalėdas neišvengiamai švęsite su daugybe žmonių – savo ir vyro tėvais, giminaičiais, draugais, net kolegomis. Todėl tikėkitės grubių ir netaktiškų komentarų dėl savo nėštumo. Bus aptariamas jūsų pilvo dydis, pasakojama, kaip buvo „mūsų laikais“ ar „o mano giminaitei...“ Giminės prie stalo aptarinės ir spėlios, mergaitė ar berniukas jums gims, svarstys vienos ar kitos lyties privalumus ar trūkumus. Ir tai greičiausiai nebus pasakymai, kad „jūsų plaukai nuostabūs, todėl gims mergaitė“. Jums bus rėžiama tiesiai: „Oho, kaip išstorėjai per klubus, turbūt laukiame mergaitės“. Jei skaičiuojate paskutines nėštumo savaites, pasiruoškite Kalėdų pietų ar vakarienės metu nuolat atsakinėti į klausimus, ar dar nejaučiate sąrėmių, ar jums dar neprasideda gimdymas.

7. Jei paprastai esate mėgėja išlenkti taurelę per šventes, šios jums bus mažų mažiausiai keistos. Jūs negalėsite prisijungti prie tų, kurie kels taurę ar ragaus vyno prie pietų patiekalo. Net vakaro pabaigoje negalėsite išlenkti taurelės. Kai daugelis bus pakankamai įkaušę, jūs vis dar spėliosite, kiek stiklinių sulčių išgėrusi lėksite į tualetą. Greit atrasite, kad ilgai būti tarp giminaičių blaivam yra kur kas sudėtingiau, nei jums galėjo atrodyti.

8. Jei dieną leisite su giminėmis, būkite pasiruošusi padidinto dėmesio ne tik jums, bet ir jūsų pilvui, antplūdį. Kiekvienas norės jį paliesti, pajusti vaiko judesius. Apsvarstykite galimybę per šventes net vilkėti juokingus marškinėlius su užrašu „Šalin rankas nuo mano pilvo!“ ar pilvą dekoruokite ryklio nasrais. Gal taip atsikratysite įkyrių čiupinėjančių tetulių.

9. Susitaikykite su tuo, kad būdama nėščia miegoti eisite kur kas anksčiau, nei jums buvo įprasta iki pastojimo. Gali būti, kad pramiegosite įdomiausias laidas per televiziją, kurios bus rodomas Kalėdų vakarą. Gali būti, kad nesulauksite Kalėdų senio. Jei turite kitų vaikų, jūsų diena greičiausiai prasideda 6 ar 7 valandą ryte, todėl labai tikėtina, kad išvis nesulauksite Kalėdų vakarienės. Be to, nepamirškite, kad ir per Kalėdas jus palenks pietų miegas – vieną ar dukart per dieną. Todėl viską turite skrupulingai suplanuoti.

10. Žiūrėdama už širdies griebiančius kalėdinius filmus jūs verksite daug daugiau, nei verkdavote anksčiau. Juk Kalėdos – jausmų šventė. Jūsų mylimi žmonės, kurie šiemet nesėdi prie bendro stalo, prisiminimai, sentimentalios dovanos, ore tvyranti ramybė ir meilė – viskas jus privers ašaroti. Turėkite servetėlių. Visada, nes ašaros jus gali užklupti tada, kai to mažiausiai tikėsitės. Pasidažykite vandeniui atspariu blakstienų tušu.

Galiausiai nepamirškite, kad visada ir visur jūs turite neatremiamą pasiteisinimą – ak, tie hormonai...

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.