Būkite atidūs: renka lėšas operacijai, kuri Lietuvoje daroma nemokamai

Dar prieš didžiąsias metų šventes socialinius tinklus apskriejo susijaudinusios garliaviškės Jūratės Vasauskaitės Brazienės (32) prašymas gelbėti dvejų metukų neturinčią dukrytę Auksę, kuriai, esą, būtina daugiau nei 16 tūkst. eurų kainuojanti klubų operacija dėl įgimtos klubų sąnarių displazijos.

Kai mergytei suėjo trys mėnesiai, jai buvo atlikta kairės kojytės operacija su pilna narkoze.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Kai mergytei suėjo trys mėnesiai, jai buvo atlikta kairės kojytės operacija su pilna narkoze.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 3, 2017, 8:50 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 7:38 PM

Tiesa, pakalbinus Auksę prižiūrinčius Santariškių vaikų ligoninės medikus, aiškėja kiek kitokia tiesa. Panašu, kad tautiečiai, per kelias paras mergaitės mamai suaukoję daugiau nei 1500 eurų, paskubėjo.

Gydytojai tvirtino, kad J.Vasauskaitei Brazienei buvo paaiškintos operacijos galimybės Lietuvoje. Čia, pasak jų, operacija būtų atlikta visiškai nemokamai, o ją darytų medikai, identišką arba panašų darbą dirbantys ilgiau nei 30 metų ir turintys didžiulę patirtį.

Mama abejoja Lietuvos medikų patirtimi

Pasak mergaitės mamos, išnirusių klubų operacijai Lietuvos medikai nėra pasiruošę, jų darbo patirtis maža. Būtent dėl šios priežasties Jūratė suskubo rinkti pinigus analogiškai operacijai Londone. Kartu su mergaite ir Jungtinėje Karalystėje dirbančiu vyru ji jau laukia operacijos, kuri vietinių medikų paskirta sausio viduryje.

Tiesa, kad ji būtų atlikta, moteriai reikia turėti daugiau nei 16000 eurų, o kiekviena papildoma para, po operacijos praleista reanimacijoje, šeimai atsieitų daugiau nei 5000 eurų.

Išplatinusi pagalbos šauksmą, vos per kelias dienas moteris į asmeninę sąskaitą surinko daugiau nei 1500 eurų.

Nors šis pagalbos prašymas akimirksniu išplito feisbuke, o vėliau atsirado ir jį atkartojusių žiniasklaidos priemonių, vis dėlto nėra viskas tiksliai taip, kaip tvirtina Auksės mama Jūratė.

Pokalbio metu ji pasakojo, jog nėštumo metu nebuvo matyti, jog mergytė gims su tam tikromis fizinėmis problemomis. Jos, pasak mamos, paaiškėjo tik vėliau, mergytei gimus, o gydymas užsitęsė dėl Kauno klinikų, o vėliau ir Santariškių vaikų ligoninės medikų aplaidumo.

„Nuo pat gimimo medikai Kauno klinikose negalvojo, kad klubų displazija – rimta. Pasak jų, tokią pirmojo laipsnio displazijos diagnozę išgirsta kone kas antro naujagimio tėvai. Iš pradžių buvo taikomas gydymas su Freiko pagalvėle.

Tik kai Auksei suėjo trys mėnesiai, medikai suprato, kad bėda yra didelė, tačiau tada displazija buvo pasiekusi trečiąjį laipsnį.

Kai mergytei suėjo trys mėnesiai, jai buvo atlikta kairės kojytės operacija su pilna narkoze.

Ji buvo sugipsuota, tačiau kojytė nesilaikė taip, kaip turėjo. Gydytojai sakė, kad reikės dar vienos operacijos, kai Auksei sueis pusė metukų.

Tiesa, tada aš nuvykau į Santariškių vaikų ligoninę. Ten buvo pasakyta, kad jokios operacijos tikrai nereikia.

Anaiptol – liepė nuimti įtvarus, kad kojytės atsipalaiduotų“, – kalbėjo susijaudinusi mama.

Apimta nevilties paprašė pagalbos viešai

Gruodžio mėnesį, vėl apsilankius Santariškių vaikų ligoninėje, jai buvo pasakyta, jog būtina skubi operacija, kurios metu bus skeliamas dubuo.

„Dabar reikalinga operacija skeliant ir trumpinant šlaunikaulį ir skeliant dubenį.

Iki šiol žadėję visišką pasveikimą, dabar daktarai jau teigia, kad mergaitė liks šluba ir su viena trumpesne koja.

Mergaitės negalia – labai retas atvejis, tačiau Lietuvos medikai atsisakė siųsti gydytis į užsienį, nors tokia galimybė būtų ir už gydymą sumokėtų Sveikatos apsaugos ministerija, bet, matyt, neleidžia jų išdidumas.

Akivaizdu, kad su tokiu sutrikimu jie neturi pakankamai patirties. Londono medikai konsultacijos metu mums pasakė, kad operacija tikrai reikalinga, tačiau ne vienos kojytės, o abiejų klubų. 

Lietuvos gydytojai teigė, kad viena koja yra visiškai sveika. Tad tikrai aišku, kad su tokiu retu sutrikimu jie nesusidūrę, nes realios situacijos niekada nesuvokė. Pirma reikia operuoti vieną koją, o po keleto metų ir kitą“, – viešai aiškino moteris.

Į neviltį puolusi moteris ne tik suskubo rašyti laiškus į įvairius žiniasklaidos kanalus, pagalbos šauksmu dalintis uždarose bei atvirose feisbuko grupėse, bet ir sutiko, kad Auksę prižiūrėję Lietuvos medikai pakomentuotų mergytės būklę ir galimus gydymo planus dėl klubų displazijos.

Medikai: „Ši operacija Lietuvoje atliekama nemokamai“

Vaikų ortopedijos ir traumatologijos centro vadovas doc. Dr. Kęstutis Saniukas teigė, jog ši pacientė, su įgimtu klubo sąnario išnirimu, buvo gydoma Kaune, o vėliau ir Santariškių vaikų ligoninės Ortopedijos ir traumatologijos skyriuje.

„Išnirimas įvykęs jau nėštumo metu, todėl yra didelė gūžio duobės displazija-neišsivystymas (taip vadinamas teratologinis išnirimas).

Pagal klubo sąnario gydymo protokolą pradėtas konservatyvus gydymas (uždara repozicija ir gipsavimas). Kadangi šlaunikaulis ne visai atsistatė į vietą, buvo pasiūlytas operacinis gydymas.

Tokios operacijos (klubo sąnario išnirimo korekcinės operacijos-kombinuotos-šlaunikaulio osteotomija, stogo plastika, atvira repozicija) Vaikų ligoninėje atliekamos jau 30 metų.

Motinai buvo paaiškinta, kad teratologinių išnirimų, tokių, kurie jau buvo nėštumo metu, gydymas sudėtingesnis, jo rezultatai yra blogesni negu išnirimų, įvykusių po gimimo, atveju.

Mes šeimai pasiūlėme lygiai tokį pačią operaciją, kuri šiuo metu planuojama atlikti Londone“, – aiškino docentas dr. K.Saniukas.

Medikų išvados tik dar kartą parodo, jog mergaitė tikrai gimė su klubų sąnarių displazija. Jie patvirtino faktą dėl Auksės gydymo Kaune ir Vilniuje bei tai, kad jai būtinas gydymas, tačiau identiška operacija, kuriai šiuo metu renkami dideli pinigai, Lietuvoje gali būti atlikta visiškai nemokamai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.