Dėl vaiko pagrobimo išsigandusi mama prakalbo apie košmarišką naktį

„Buvau labai keblioje situacijoje, bet Kauno ir Šiaulių policijos pareigūnų pastangos ir neabejingumas labai padėjo“, – pasakojo Kaune gyvenanti Agnė Baškienė. Moteris sunerimo, kai buvęs sutuoktinis sutartu laiku jai neatvežė jų mažamečio sūnaus, kurio gyvenamąją vietą teismas nustatė su ja. Ji žinojo, kad kitą dieną vyras ketina išvykti į užsienį, kur jau kurį laiką dirba, ir jai kilo įtarimas, jog jis savavališkai nusprendė išsivežti sūnų į užsienį.

Mama sunerimo laiku nesulaukusi sūnaus namuose.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Mama sunerimo laiku nesulaukusi sūnaus namuose.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Sunerimusi dėl mažamečio sūnaus motina kreipėsi į policiją.<br>„123rf.com“ nuotr.
Sunerimusi dėl mažamečio sūnaus motina kreipėsi į policiją.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 31, 2017, 6:34 PM, atnaujinta Apr 11, 2017, 2:04 AM

Grasindavo, kad vaiką išsiveš

Į klausimą, kada kilo įtarimas, kad tėvas be mamos leidimo ketina išvežti vaiką į užsienį, A.Baškienė atsakė: „Po to, kai jis nesilaikė teismo sprendimo ir negrąžino vaiko laiku. Tai buvo toks pirmas atvejis. Anksčiau man buvo grasinta, kad vaikas bus išvežtas. Vaiko tėvas nuolat man grąsina, kad padarys viską, kad vaiką atimtų iš manęs, o mano žiniomis, jis buvo įsigijęs skrydžio bilietus į Londoną,  o žinant aplinkybę, kad 2016 m. vasaros atostogų metu mūsų sūnų neteisėtai buvo išsivežęs į Latviją (be mano sutikimo, be vaiko asmens tapatybės dokumentų), tai sukėlė man didelę baimę, kad gali neteisėtai vaiką išsivežti į užsienį.“ Pašnekovė neslėpė, jog skyrybų procesas buvo ilgas ir sudėtingas, o buvęs sutuoktinis ėmėsi visų įmanomų priemonių, kad situacija būtų vilkinama.

„Nuolat teko kęsti psichologinį smurtą. Būta reikalavimų, kad teismas nustatytų vaiko gyvenamąją vietą Jungtinėje Karalystėje, bet juk vaikui buvo tik metukai. Lietuvoje praktika tokia, kad mažų vaikų globos taip paprastai neperleidžia, arba mama turi gyventi asocialiai, o šiuo atveju taip tikrai nėra“, – prisiminimais dalijosi pašnekovė.

Supratusi, kad buvęs sutuoktinis gera valia nežada laikytis teismo nutarties dėl bendravimo su vaiku, A.Baškienė paskambino bendruoju pagalbos numeriu 112. Išklausę visą istoriją pagalbos centro operatoriai išsiuntė pareigūnų ekipažą moters nurodytu adresu.

„Pati pareigūnams nusiunčiau skenuotą teismo sprendimą, taip įrodžiau, kad tikrai nemeluoju, jog vaikas turėjo būti parvežtas konkrečiu laiku. Nuvykę į vietą pareigūnai išgirdo, kad tėvas atsisako vežti vaiką, o jie patys negali mažamečio įsisodinti į savo automobilį ir vežtis į nuovadą. Tam paprasčiausiai nėra sąlygų. Tėvas pareiškė, kad vaikas bus parvežtas pirmadienį apie penktą valandą po pietų ir juo neva reikia tikėti“, – kalbėjo pašnekovė ir pridūrė, kad paprašė pareigūnų patikrinti buvusio sutuoktinio biografiją, nes jis anksčiau teistas administracine tvarka ir buvo kreiptasi į policijos pareigūnus dėl netinkamo tėvo valdžios naudojimo priešingai vaiko interesams.

A.Baškienė tikino buvusi nustebinta, kad patys pareigūnai anksčiau nepasitikrino, ar vaiko grąžinti neskubėjęs tėvas anksčiau nebuvo patekęs į teisėsaugos akiratį. Pastarąjį kartą incidentas įvyko visai neseniai: „Praėjusių metų Gruodžio 31-ąją lankydamas sergantį vaiką tėvas nesusivaldė ir vaiko akivaizdoje pradėjo spardyti žaislus. Tokio pykčio priežastis buvo, kad vaikas serga ir jo išsivežti negalima. Prireikė policijos pagalbos, atvykę pareigūnai paaiškino, kad kai vaikas serga ir yra gydytojo pažyma, mama nepažeidžia teismo nutarties, o sausio 4 d. tėvas, bendraudamas su sūnumi telekomunikacinėmis priemonėmis programa „Skype“, ėmė vaikui kalbėti, kad jis neva uždarytas kalėjime pas mamą ir kad jis padarys viską, kad vaiką iš ten pasiimtų. Mažamečio vaiko akivaizdoje nuolat vadino mane melage, įžeidinėjo, dėl ko sausio 13 d. palikau pareiškimą policijoje, kad ištirtų, ar toks tėvo elgesys yra tinkamas vaikui pavyzdys“, – pasakojo mažamečio mama.

Kelionė naktį iš Kauno į Joniškį

Išsigandusi mama nusprendė nedelsti ir leidosi naktį į ilgą kelionę. „Kai pareigūnai šią informaciją patikrino, kilo klausimas, ką dar galime padaryti. Pagal anksčiau galiojusius įstatymus, pareigūnai būtų privalėję vaiką su tėvu įsodinti į automobilį ir vežti į Kauną. Tokiu atveju tėvas būtų lydintis asmuo ir privalėtų valstybei atlyginti išlaidas už degalų sąnaudas. Šiuo atveju, deja, pati turėjau važiuoti iš Kauno. Prieš tai parašiau ir išsiunčiau pareiškimą Kauno policijos pareigūnams. Jie pabendravo su kolegomis iš Šiaulių“, – apie daug streso sukėlusią naktį kalbėjo moteris.

Moterį pakeliui į Šiaulius pasitiko pareigūnų patrulis. „Į Joniškį su pareigūnais vykau pati, nors į namą manęs neįleido buvęs uošvis, po pusvalandį trukusių derybų tėvas sutiko vaiką grąžinti. Jau kreipiausi, kad būtų pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl nutarties nevykdymo ir galimo vaiko pagrobimo“, – pasakoji ji. A.Baškienė teigė nerimavusi, kad nenutiktų taip, kaip garsiojoje Ingos Rinau byloje, kai mama laiko rankose teismo sprendimą, kad vaikas turi gyventi su ja, o vaikas išvežtas į užsienį.

Pašnekovė teigė, kad ruoštasi ir kitam scenarijui: „Svarstėme su pareigūnais tokią galimybę: jei nepavyktų susitarti su vaiko tėvu gražiuoju, kreipsimės į Lietuvos ir Latvijos oro uostus ir juos informuosime, kad šis žmogus su mažamečiu vaiku nebūtų įleistas į lėktuvą.“

Tėvas vaiko nenorėjo perduoti mamai motyvuodamas tuo, kad jos automobilis techniškai netvarkingas, tačiau pareigūnai patys įsitikino, jog moters automobilis tvarkingas ir vaikui vežti reikalinga kėdutė jame yra. Mamai vaikas buvo perduotas apie pirmą valandą nakties ir ketvirtą ryto ji jau buvo Kaune.

Paklausta, ar iš tiesų tėvas ketino sūnų prieš mamos valią išsivežti į užsienį, pašnekovė sakė: „Tai nustatys pareigūnai tyrimo metu, jis pats turėjo bilietus, bet neturiu informacijos, ar buvo užsakyti bilietai vaikui. Tėvas pareigūnams aiškino, kad vaiką nusprendęs pasilikti ilgiau, nes prieš tai jis sirgo ir tai tarsi savotiška laiko kompensacija. Didžiausią įtampą kėlė tai, jog pati turėjau rūpintis, kad būtų užkardytas galimas pagrobimas.“

Moteris teigė, kad skyrybų proceso metu teismas informavo, kad tėvas gali išsiimti vaiko dokumentų dublikatus, tad išvykimas iš šalies tokiu atveju yra gana paprastas.

Policijos pareigūnas: „Turėjome paaiškinti teises ir pareigas“

Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Operatyvaus valdymo skyriaus tyrėjas Dainius Valaitis pasakojo, kad nuvykę į vietą pareigūnai patikrino tėvo ir senelio blaivumą, įsitikino, kad vaikas įkurdintas tvarkingoje ir saugioje aplinkoje, o daugiausia laiko ir kantrybės prireikė aiškinant vaiką grąžinti atsisakiusiam tėvui jo teises ir pareigas.

„Tėvas teigė, kad su vaiku nesimatė, kai jis sirgo, ir norėjo sūnų pasilikti dar vienai dienai. Teismo sprendime buvo numatyta, kad neįvykę susitikimai būtų kompensuojami, bet tai privalu suderinti iš anksto“, – kalbėjo pareigūnas.

Anot D.Valaičio, susidarė toks vaizdas, kad tėvas į savo pareigas žiūri atsakingai, vaiką stengiasi lankyti reguliariai, bendrauti.

„Pasitaiko atvejų, kai tenka spręsti panašius klausimus, reaguojame ir stengiamės tai išspręsti be didelių konfliktų. Šios šeimos tikrai nepažįstu, bet juk mamos yra mamos, jos jaudinasi“, – šyptelėjo pareigūnas. Jis patikino, kad sprendimas, kai vyksta vienas iš tėvų, lydimas pareigūnų, pasiteisino jau ne kartą, mat kai tėvai vieni pradeda aiškintis santykius, kyla konfliktas ir galiausiai pareigūnai vis tiek būna priversti vykti į vietą.

D.Valaitis sakė, kad neretai buvę sutuoktiniai pasinaudodami vaikais siekia aiškintis praeities nuoskaudas: „Žmonės bando vienas kitam už kažką „atsilyginti“, bet negalvojama apie vaiko interesus ir dėl to vaikas nukenčia.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.