„Auginu be rykštės“ – į pagalbą auklėjimo sunkumus patiriantiems tėvams

Vaikų auginimas – be abejonės, nepaprastai svarbus ir atsakingas darbas. Vien meilės ir gerų norų čia ne visada pakanka – dažnai reikia ir psichologijos, ir pedagogikos žinių. Tačiau tėvais tampame neturėdami jokio specialaus šios srities išsilavinimo – ir tai visiškai natūralu.

Tėvais tampame neturėdami jokio specialaus šios srities išsilavinimo – ir tai visiškai natūralu.<br>123rf nuotr.
Tėvais tampame neturėdami jokio specialaus šios srities išsilavinimo – ir tai visiškai natūralu.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-03-01 10:59, atnaujinta 2017-04-08 20:21

Bet visiškai natūralu ir tai, kad, neturėdami specialių žinių, vaikus auginantys tėvai susiduria su situacijomis, kuriose pasijunta bejėgiai.

Jie bejėgiai, kai dvimetinukas kelia isterijas, nenorėdamas paleisti iš rankų parduotuvėje nusičiuptos žaislinės mašinėlės, nors namuose turi dvi panašias.

Bejėgiai, kai penkiametė išrėkia tėvams, kad jie patys blogiausi, nes nesitaiksto su jos noru žiūrėti filmukus tris valandas be pertraukos.

Bejėgiai, kai niekaip neišeina įtikinti šeštoko ruošti pamokas.

Bejėgiai, kai devintokės kuprinėje randa cigarečių pakelį.

Tokiose situacijose galimi du variantai: dėl šventos ramybės nusileisti vaikui (net ir suvokiant, kad tai žalinga jam pačiam) arba kažkokiu būdu pasiekti, kad reikalavimams paklustų vaikas. Ar įmanoma tai padaryti be rykštės?

Neturėdami psichologinio ar pedagoginio pasirengimo, net ir patys geranoriškiausi tėvai tokiose situacijoje kartais griebiasi smurto – fizinio ar psichologinio. „Pliaukšteli“, papurto, apšaukia, baugina, grasina. Nors jie tikrai nenorėtų to daryti, tiesiog nežino, kaip elgtis ir ko griebtis sudėtingoje auklėjimo situacijoje.

Nesiekiame nė vieno iš tokių tėvų smerkti, moralizuoti ar baksnoti pirštu, kokios auklėjimo klaidos buvo padarytos anksčiau, jeigu šiandien vaikas elgiasi taip, kaip nedera. Mūsų tikslas – profesionalo akimi pažvelgti į esamą situaciją ir patarti, kaip joje elgtis teisingiausia, kad vaikai augtų saugūs, o tėvai jaustųsi išmanantys ir geri.

Būtent tam skirtas portalo lrytas.lt projektas „Auginu be rykštės“. Portalo aplinkoje ir po straipsniais ieškokite projekto skydelio ir į jame esantį laukelį įrašykite savo klausimą, papasakokite neduodančią ramybės situaciją, su kuria susidūrėte augindami vaikus.

Nebijokite būti atviri – garantuojame visišką anonimiškumą. Šio projekto tikslas – ne gaudyti ir bausti, o šviesti, patarti ir padėti.

Į jūsų klausimus atsakys, pakonsultuos, patarimais pasidalins patyrę Paramos vaikams centro specialistai. Atsakymus išvysite portalo lrytas.lt „Gyvenimo būdo“ rubrikoje „Vaikai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.