Pasaką primenantį lietuvių šeimos gyvenimą sugriovė negailestinga lemtis

Praėjusią savaitę žiniasklaidą apskriejo dvimetės Gabriellos Brazaitės tėvų prašymas padėti itin sunkia ir reta onkologine liga sergančiai dukrytei. Švedijos lietuviai taip pat kreipėsi į garsius Lietuvos žmones, prašydami atkreipti dėmesį į šeimą ištikusią nelaimę.

Pirmagimė Gabriella tėvams padovanojo daug džiaugsmo.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Pirmagimė Gabriella tėvams padovanojo daug džiaugsmo.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Gintarė ir Egidijus dvylika metų gyvena Švedijoje.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Gintarė ir Egidijus dvylika metų gyvena Švedijoje.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Ilgainiui sutuoktiniai susilaukė pirmosios dukrelės Gabriellos, kuriai šiuo metu dveji.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Ilgainiui sutuoktiniai susilaukė pirmosios dukrelės Gabriellos, kuriai šiuo metu dveji.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Pirmagimė Gabriella tėvams padovanojo daug džiaugsmo.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Pirmagimė Gabriella tėvams padovanojo daug džiaugsmo.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Nuolatinė medikų slauga dvimetę pavertė itin atsargia.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Nuolatinė medikų slauga dvimetę pavertė itin atsargia.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Gintarės ir Egidijaus šeimoje auga dvi mergytės – onkologine liga serganti Gabriella ir keturių mėnesių Paulina.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Gintarės ir Egidijaus šeimoje auga dvi mergytės – onkologine liga serganti Gabriella ir keturių mėnesių Paulina.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Itin reta vaikiško vėžio forma Gabriellą keliems mėnesiams įkalino ligoninėje.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Itin reta vaikiško vėžio forma Gabriellą keliems mėnesiams įkalino ligoninėje.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

2017-03-02 12:03, atnaujinta 2017-04-08 18:16

Gabriellos mama Gintarė Brazaitė sutiko atvirai ir be užuolankų papasakoti, kaip dukrytės liga paveikė šeimą ir ką išgyvena tėvai, sužinoję, jog vos dvejų metukų dukrytei – itin reta kepenų vėžio forma, kurią išgydyti galima tik Jungtinėse Amerikos Valstijose, o gydymas kainuoja daugiau nei 100 tūkst. dolerių (apie 95 tūkst. eurų).

Iki žinios apie ligą – gyvenimas lyg pasakoje

Gintarė ir Egidijus dvylika metų gyvena Švedijoje. Kadaise jie ten išvyko padirbėti, o vėliau ir įsikūrė. Susiradę mėgstamus darbus jie nebegalvojo grįžti į Lietuvą. Ilgainiui sutuoktiniai susilaukė pirmosios dukrelės Gabriellos, kuriai šiuo metu dveji. Prieš keturis mėnesius pasaulį išvydo antroji mergytė, vardu Paulina.

Pirmagimė Gabriella tėvams padovanojo daug džiaugsmo. Nuo pat gimimo ji buvo itin linksma ir komunikabili.

Iki ligos ji visiškai nebijojo žmonių, parduotuvėse arba šventėse mielai su visais bendraudavo, šypsojosi, siuntinėjo oro bučinukus. Vis dėlto Gintarė pripažįsta, kad nuolatinė medikų slauga dvimetę pavertė itin atsargia – dabar, jei nori bendrauti su aplinkiniais, tai dažniausiai daro būdama ant mamos arba tėčio rankų.

Pirmą savo vasarą Gabriella praleido Klaipėdoje pas senelius, mėgavosi jūra, saule, grynu oru. Pastarąją vasarą džiaugėsi močiutės draugija, kuri ją lankė Švedijoje – rinko kartu uogas, maudėsi ežere, turškėsi baseinėlyje prie namų, spardė kamuolį.

Karščiavimas slėpė onkologinę ligą

Nuo rugsėjo Gabriella pradėjo lankyti darželį Švedijoje, tačiau net nespėjo priprasti – netrukus šeima sužinojo negailestingą diagnozę.

„Buvo lapkričio 14-oji, kai mūsų gyvenimas apsivertė aukštyn kojomis. Tądien išvykome su Gabriella į ligoninės priimamąjį. Paaiškėjo, kad ji serga vėžiu.

Iki tol ji dvi savaites karščiavo – iš pradžių tai neatrodė rimta, mat rugsėjo pabaigoje ji pradėjo lankyti darželį.

Manėme, jog tai normalu kontaktuojant su kitais vaikais. Vėliau pajutau, kad mažajai nedidelis guzelis pilve. Nusprendėme pasitikrinti, tačiau buvau kone įsitikinusi, kad ji kažką prarijo – gal kaladėlę? Juk mažas vaikas“, – pečiais gūžčiojo dviejų vaikų mama.

Sekinama chemoterapija nebuvo veiksminga

Atlikti tyrimai parodė, kad nėra viskas gerai, o jau kitą dieną paaiškėjo, kad dvimetė sunkiai serga. Magnetinio rezonanso tyrimas atskleidė šiurpią tiesą – medikai Gabriellos kepenyse rado auglį ir paaiškino, kad tai – piktybinis vėžinis pakitimas.

Gabriella su mama buvo perkelta į vaikų vėžio skyrių Gioteborge. Nors nebuvo aišku, kokia tai vėžio forma, medikai suskubo taikyti chemoterapiją. Jie suprato, kad reikia skubėti, mat mergytę parklupdė itin agresyvi vėžio forma, o auglys per savaitę išsiplėtė net centimetru. Dar po kelių savaičių šeimą pasiekė žinia, kad tai neįprasta vaikiško vėžio forma: piktybinis rhabdoid auglys.

„Mūsų gyvenimas apsivertė aukštyn kojomis, o žemė ėmė slysti iš po kojų. Nesupratau, kas atsitiko. Mintyse kilo klausimai, dėl kokių priežasčių tai nutiko.

Net ir tada, kai širdis verkė, mes tikėjome, kad gydytojai mums padės ir Gabriella pasveiks.

Netrukus sužinojome, kad chemoterapija nepadeda, o kito gydymo nėra. Medikai Švedijoje nerado būdų, kaip kovoti su šia agresyvia vėžio forma, ir paliko mus laukti blogiausio.

Tada ir buvo pats didžiausias šokas – suvokėme ligos baisumą. Nerimą ir baimę lydėjo nemigo naktys, ašaros, nuolatinė baimė ir širdies skausmas“, – emocijų neslėpė Gintarė.

Džiaugiasi kiekviena diena

Dar vienas šokas šeimą ištiko tada, kai Gabriellai pasireiškė alergija nuo antibiotikų. Ji staiga ėmė dusti, mėlynuoti, nebereagavo į aplinką. „Tai buvo baisiausia diena mūsų gyvenime.

Manėme, kad prarasime ją būtent tą akimirką. Net gydytojai tada pasakė, kad ji neišgyvens. Vis dėlto mergytė atsigavo ir mes suvokėme, kad gavome antrą šansą. Nuo tos akimirkos supratome, kad negalime pasiduoti.

„Mūsų gyvenimo būdas iš esmės pasikeitė – nuo šiol gyvename šia diena, džiaugiamės dabartimi ir kiekviena minute. Vis dėlto tuo pat metu mūsų mintys sukasi tik apie tai, kaip padėti mažai mergytei išgyventi ir pasveikti.

Ji tokia maža ir trapi. Kai gerai jaučiasi, ji, kaip ir visi kiti vaikai, žaidžia, piešia, dainuoja, eina į lauką. Dėl didelio auglio jai sunkiau bėgioti, ji greičiau pavargsta. Vis dėlto net ir su tokia diagnoze ji toliau gyvena savo vaikišką gyvenimą ir nelabai gilinasi į tai, kas vyksta aplink.

Kol jai neskauda, ji laiminga. Kai atliekamos nemalonios procedūros – verkia. Ji jau priprato ir prie ligoninių, ir prie daktarų.

Nors būti namie jai smagiau, tokios paniškos isterijos, atvykus į ligoninę, nebėra“, – pasakojo Švedijos lietuvė.

Išmoko gyventi ant lagaminų

Pokalbio metu ji pripažino, kad su dviem vaikais tikrai nėra lengva gyventi daug keliaujant. Gintarei net kelis kartus per savaitę tenka keliauti į ligoninę, o situacijai pagerėjus su dukryte gali grįžti į namus.

Šiuo metu Gabriella beveik nieko nevalgo, dažnai vemia, todėl turi būti maitinama tik per zondą ir tik mamos pienu.

„Tenka visą laiką sekti paskui lašinę ir nuolat nusitraukti pieną. Tai kartu su keturių mėnesių kūdikio žindymu atima didžiąją dalį laiko“, – neslėpė Gintarė.

Vis dėlto sunkiausia tėvams žiūrėti į sergančią dukrelę ir matyti, kad jai skauda. Visi rūpesčiai, pasak mamos, yra niekis, lyginant su psichologiniais aspektais.

„Įsivaizduokite, matai verkiantį ir besikankinantį savo vaiką, tačiau niekuo negali padėti. Tik tėvai, kurie su tuo susidūrė, tai supras“, – atsikvėpė pašnekovė.

Nežino, kas vyksta su augliu

Itin reta vaikiško vėžio forma Gabriellą keliems mėnesiams įkalino ligoninėje. Pirmuosius du mėnesius ji nė pusdieniui nebuvo grįžusi namo. Jai buvo leidžiama, nors ir neveiksminga, chemoterapija.

Šiuo metu, nuo diagnozės nustatymo praėjus trims mėnesiems, mergytei nėra atliekami jokie tyrimai. „Iš esmės žinome, su kuo gyvename. Reikalingas gydymas, į kurį dedame visas savo pastangas. Reikia surasti medikus, kurie galėtų gydyti mūsų dukrytę, pasiūlytų metodą, kaip kovoti su augliu.

Pastaruoju metu Gabriella dažnai būna ligoninėje. Kai organizme atsiranda bakterijų, jai pakyla aukšta temperatūra, ji ima vemti, nebeturi jėgų. Vaistai būklę pagerina, tačiau kas vyksta pilvelyje su augliu, deja, nežinome.

Kartais mergytei perpilamas kraujas, ji gauna antibiotikų.

Patys stengiamės ją gydyti natūralia medicina, kurios tikslas – išvalyti organizmą, stiprinti imunitetą“, – kalbėjo G.Brazaitienė.

Tėvai surėmė pečius dėl dukrų

Gintarės ir Egidijaus šeimoje auga dvi mergytės – onkologine liga serganti Gabriella ir keturių mėnesių Paulina. Dėl to, kad mažąją reikia žindyti, daugiau laiko su tėčiu praleidžia vyresnioji. Jis rūpinasi jos vaistais, miega viename kambaryje, eina į lauką.

Moteris atvira – jie su vyru, išgirdę negailestingą diagnozę, surėmė pečius ir pažadėjo vienas kitam tai išgyventi kartu.

Paprašyta prisiminti laikotarpį iki ligos, Gintarė šyptelėjo. „Mes nė akimirkos negalėjome pagalvoti, kad vėžys užklups mūsų šeimą. Mes laukėmės antrojo vaikelio, džiaugėmės jam gimus.

Atrodė, kad dabar belieka mėgautis šeimos idile ir planuoti smagius įvykius – dar vienas krikštynas, būsimas keliones, grįžimą į darbą“, – kalbėjo likimo smūgį patyrusi lietuvė.

Šiuo metu pagrindinis šeimos rūpestis – išgydyti Gabriellą.

Į Lietuvą persikelti jie neketina, mat būtent Švedijoje Brazaičiams priklauso visos socialinės garantijos.

Maldauja neignoruoti pagalbos šauksmo

Šiuo metu šeima deda visas pastangas, kad pavyktų surinkti lėšų gydymui Bostone.

Su Dana-Farber vėžio instituto atstovais Bostone Brazaičiai susisiekė dar sausio mėnesį, tačiau netrukus gavo atsakymą, jog gydymo kainos ten prasideda nuo 100 tūkst. dolerių (95 tūkst. eurų).

Net ir visai šeimai bei artimiesiems susivienijus, surinkti tokią pinigų sumą atrodė neįmanoma.

„Esame labai dėkingi visiems, kurie išgirdo mūsų pagalbos prašymą. Žmonės ėmė skatinti mus rinkti pagalbą kartu, viešai. Mano pusbrolis plačiai pasidalijo mūsų problema.

Kai pamačiau, kad po truputį žmonės aukoja, suskubau vėl rašyti laišką į vėžio institutą ir gavau dokumentų sąrašą, kuris reikalingas norint įvertinti Gabriellos būklę ir patvirtinti galimą gydymą bei preliminarią kainą.

Mūsų sąskaitoje yra apie 60 tūkstančių dolerių (apie 60 tūkst. eurų). Iki reikalingos sumos trūksta labai daug, tačiau mes tikime, kad mums pavyks.

„Šiuo metu beveik kiekvieną dieną bendraujame su Bostone įsikūrio Dana-Farber vėžio instituto mokslininkais, tiksliname Gabriellos būklę, siunčiame papildomus dokumentus ir laukiame galutinio verdikto – kiek galėtų kainuoti gydymas.

Visų prašome padėti surinkti reikiamus pinigus ir skatiname žmones nebijoti aukoti mažai, stipriai savęs nenuskriaudžiant.

Svarbiausia – neignoruoti mūsų žinutės. Šimtas tūkstančių žmonių po kelis eurus gali sudėti mums reikiamą sumą. Mes tuo tikime ir prašome mus išgirsti“, – jaudindamasi pagalbos šaukėsi dėl dukters gyvybės kovojanti Gintarė.

Gintarė Brazaitė pasakojo, jog pastaroji savaitė jų šeimai – tarsi stebuklas. Gerų žmonių aukos, gražūs žodžiai, iniciatyvos suteikė dar daugiau vilties. Šeima sulaukė tūkstančio palaikymo žinučių socialiniame tinkle, prie akcijos prisideda vis daugiau žmonių.

Abejingi nelieka tiek pavieniai asmenys, tiek verslas. „Džiugu, jog Gabriellos istorija skrieja plačiai. Praėjusį sekmadienį Gabriellai sveikatos linkėjo ir už ją specialiose mišiose meldėsi Pažaislio vienuolyne gyvenančios vienuolės.

Vakar sužinojome, kad Kaune ir Klaipėdoje įsikūrusios parduotuvės „Sport4u“ paskelbė akciją, jog visą kovo mėnesį taip pat aukos Gabriellos gydymui.

Kviečiame visus nebūti abejingiems ir suteikti dar daugiau vilties bei džiaugsmo mažajai Gabriellai“, – kalbėjo akcijos #PadėkimeGabriellai iniciatorius, renginių organizatorius ir vedėjas Mantas Kazlauskas.

Pasak Manto, iniciatyva padėti skrieja iš visų žmonių: vieni palaiko žinutėmis, kiti aukoja, treti dalinasi savo žiniomis ir patirtimi. Vyras taip pat neslėpė, jog šiuo metu Gabriellos tėvai taip pat padeda kitoms panašaus likimo šeimoms.

„Mano žiniomis, Gintarė ir Egidijus konsultuoja kelias šeimas, kurių vaikai taip pat kovoja su vėžiu. Gabriellos tėveliai dalinasi žiniomis, patirtimi, turimais ryšiais“, – pasakojo M.Kazlauskas. 

*** 

Norėdami prisidėti prie Gabriellos gerovės, tai padaryti galite čia: 

Gavėjas: Egidijus Brazaitis

Sąskaita Švedijoje (IBAN) – SE7530000000030510242278

BIC (SWIFT) – NDEASESS

Bankas – Nordea.

Paypal: gabriella.brazaite@yahoo.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.