Dešimtmečio grasinimas: „Paskambinsiu 112, ir mane iš jūsų atims“

Atsako Paramos vaikams centro psichologė Ieva Daniūnaitė:

Dėl pastangų užtikrinti sveiką vaiko dienotvarkę tikrai niekas vaikų iš šeimos nepaima.<br>123rf nuotr.
Dėl pastangų užtikrinti sveiką vaiko dienotvarkę tikrai niekas vaikų iš šeimos nepaima.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 13, 2017, 3:12 PM, atnaujinta Apr 8, 2017, 1:43 AM

Atsako Paramos vaikams centro psichologė Ieva Daniūnaitė:

Atrodo, kad priimtas įstatymas, draudžiantis smurtą prieš vaikus, yra gera galimybė tiek patiems suprasti jo reikšmę, tiek ir su vaikais apie tai pasikalbėti. Naujasis įstatymas nedraudžia vaikų auklėti, disciplinuoti ir ugdyti. Tačiau jis įpareigoja vaikus auklėti ir ugdyti be smurto.

Smurtas – tai nuolatinis vaiko žeminimas, gąsdinimas, tyčiojimasis, taip pat ir fizinės bausmės, seksualinis išnaudojimas ar nuolatinis bazinių vaiko poreikių netenkinimas (maitinimosi, mokymosi ar sveikatos priežiūros neužtikrinimas). Priminimas paruošti pamokas ar išjungti kompiuterį, kai baigiasi sutartas žaidimų metas ar atėjo laikas miegoti, nėra smurtas. Dėl pastangų užtikrinti sveiką vaiko dienotvarkę tikrai niekas vaikų iš šeimos nepaima. Kai vaikas sako „mane iš jūsų atims, jei man neleisite ko nors“, svarbu pasistengti išlikti ramiai ir toliau laikytis dienotvarkės bei susitarimų. Pasistenkite neįsivelti į ginčą. Galite ramiai pasakyti, kad vaikas tikrai gali paskambinti į 112, kai yra grėsmė jo sveikatai ar gyvybei, bet dabar jis vis tiek turi ruošti pamokas.

Tai, kad vaikas žino, jog galima kreiptis į 112, yra labai gerai ir tai tikrai pravers gyvenime. Radę ramesnį momentą, pasikalbėkite su vaiku apie tai daugiau – kas tai per numeris, kam jis skirtas, kada galima ir kada reikia skambinti, kokios pagalbos galima tikėtis. Galite kartu apžiūrėti puslapį https://www.112.lt/ ir aptarti jame esančią informaciją. Susidūrus su smurtu ar kita pavojinga situacija, iš tiesų reikia kreiptis pagalbos ir skambinti 112.

Greičiausiai sunkumai susitarti su vaiku atsirado ne dėl to, kad priimtas įstatymas. Verta pasvarstyti, kaip šiuo metu gyvena jūsų vaikas, kas jį neramina ar vargina, kas vyksta, kad nesinori ruošti pamokų, galbūt kažkas nesiseka. Verta peržiūrėti ir savo situaciją – galbūt patiriate daug įtampos, pavargstate ar išgyvenate svarbius pasikeitimus.

Linkiu pažvelgti į situaciją plačiau.

Specialisto atsakymas suformuluotas remiantis trumpa informacija, kuri yra pateikta skaitytojų laiške. Jei vaiko elgesys ir savijauta kelia daugiau klausimų, rekomenduojama kreiptis dėl išsamesnio psichologo įvertinimo ir rekomendacijų.

***

Jeigu susiduriate su auklėjimo problemomis, sunkiai susitvarkote su vaikais – tai nereiškia, kad esate blogi tėvai. Jau vien tai, kad atsivertėte šį straipsnį, reiškia, jog nemanote, kad rykštė, pakeltas balsas ar grasinimas yra patys tinkamiausi vaikų auklėjimo būdai. Tačiau auklėjime būna situacijų, kai be specialių žinių sunku priimti tinkamą sprendimą ar pasirinkti priemonę.

Kviečiame nelaukti, kol problemos įsisenės – pasikonsultuokite su Paramos vaikams centro specialistais, užduodami anoniminį klausimą portale lrytas.lt, įrašę jį į projekto „Auginu be rykštės“ skydelį (jį rasite po šiuo straipsniu).

Specialistų atsakymai ir patarimai pasirodys rubrikoje „Vaikai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.