Šešiamečiai nori vadovauti tėvams: kaip neleisti užlipti ant galvos?

Į klausimus atsakė su Paramos vaikams centru bendradarbiaujanti vaikų ir paauglių psichiatrė psichoterapeutė, „Šeimos namai“ vadovė Goda Bačienė.

Ji nori, kad viskas būtų pagal ją, neklauso patarimų, nenori laikytis taisyklių.<br>123rf nuotr.
Ji nori, kad viskas būtų pagal ją, neklauso patarimų, nenori laikytis taisyklių.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 15, 2017, 1:02 PM, atnaujinta Apr 7, 2017, 11:00 PM

Išeinant į viešumą kyla problemų, nes ji nenori gražiai elgtis, triukšmauja, išsidirbinėja, todėl pradėjom mažiau vaikščioti į viešumą. Bandome su ja ir gražiai kalbėtis, ir piktai – atsiprašo ir po kiek laiko vėl daro tą patį.

Turime vyresnį sūnų, tai dukra piktybiškai lenda prie jo, ir tada viskas baigiasi negerai. Gal patartumėte, kaip kalbėti su ja, kaip auklėti ir kokias bausmes taikyti jai nusikaltus?“ – klausia lrytas.lt skaitytoja Erika.

„Mano 6 m. sūnus taip pat labai nervingas, nori, kad viskas būtų pagal jį. Dažnos ašaros, jei kas nepasiseka. Kaip atskirti, kur čia charakterio savybės, o gal sveikatos problemos?“ – klausia skaitytoja Daiva.

Į klausimus atsakė su Paramos vaikams centru bendradarbiaujanti vaikų ir paauglių psichiatrė psichoterapeutė, „Šeimos namai“ vadovė Goda Bačienė.

Vaikai nenori būti silpni ir tik paklusnūs suaugusiųjų nurodymų vykdytojai. Jiems svarbu jaustis reikšmingiems ir taip pat, kaip suaugusieji, vadovauti, nurodinėti. Tėvams tenka būti labai sumaniems, norint pasiekti savo tikslų. Pirmiausia svarbu atskirti veiklas, kuriose vaikai gali vadovauti – tai žaidimai ir kai kurios bendros tėvų ir vaikų veiklos, kur galima leisti saugiai vaikams tyrinėti, pvz., darbai sode ar virtuvėje; ir svarbius kasdieniškos veiklos reikalavimus (laikas miegoti, valytis dantis, išjungti filmukus, eiti į darželį…), kur privalo tėvai būti tvirti ir vadovauti vaikams. Kai vaikai ima vadovauti tėvams, verta peržiūrėti jų dienotvarkę ir įvertinti:

1. Ar vaikas nepervargsta nuo įvairių būrelių ir mokymų.

2. Ar ne per ilgai žiūri TV ir žaidžia kompiuteriu ir panašiais prietaisais.

3. Kokia yra pusiausvyra tarp vaiko „kontroliuojamų“ veiklų ir suaugusiųjų nurodymais paremtų veiklų. Dažnai vaikų dienotvarkė yra perpildyta įvairiomis suaugusiųjų vadovaujamomis pamokėlėmis tiek būreliais, tiek namuose raidelių ar skaičių mokymu ir jie nebeturi laiko ne tik patirti, kad tėvai domisi jų žaidimu ir nori kartu džiaugtis, pasiduodami vaiko fantazijai, bet ir mažai galimybių laisvai žaisti su kitais vaikais.

4. Kai vaiko poreikis būti svarbiu ir žaisti yra patenkintas, tuomet jis yra lankstesnis priimti ir tėvų reikalavimus.

Pavyzdys – Norite šešiametį vaiką 21 val. paguldyti miegoti, kai Jūs grįžtate kartu 18:30 val.

1. Pasikalbėkite apie jo patirtis šiandien darželyje,

2. Informuokite, kad dabar reikia pasiruošti vakarienę, tada pavalgius Jūs skirsite laiko žaidimui su juo, po to bus laikas praustis ir gulti į lovą.

3. Galite pasiūlyti jam padėti virtuvėje ir bendros veiklos metu turėsite progos pagirti jį už pagalbą.

4. Vakarieniaukite kartu prie stalo.

5. Pažaiskite vaiko pasirinktą žaidimą. Stenkitės įsiklausyti į vaiko scenarijų, pastebėkite gerus momentus, pasidžiaukite jo sėkme.

6. Likus 15 min. įspėkite, kad žaidimo laikas artėja į pabaigą, o likus 5 min. pasakykite, kad šiandien reikia baigti žaisti, susitvarkyti ir ruoštis miegoti.

7. Būkite tvirti, kai sakote, kad laikas baigti. Patys nebetęskite žaidimo. Padėkite susitvarkyti. Pagirkite, jei vaikas laikosi susitarimo, tvarkosi žaislus.

8. Taip pat tvirtai ir geranoriškai palydėkite praustis ir į lovą.

9. Skirkite laiko ramiam atsisveikinimui. Pvz., aptarkite gerus dienos įvykius, pasekite pasaką ar padainuokite lopšinę.

Specialisto atsakymas suformuluotas remiantis trumpa informacija, kuri yra pateikta skaitytojų laiške. Jei vaiko elgesys ir savijauta kelia daugiau klausimų, rekomenduojama kreiptis dėl išsamesnio psichologo įvertinimo ir rekomendacijų.

***

Jeigu susiduriate su auklėjimo problemomis, sunkiai susitvarkote su vaikais – tai nereiškia, kad esate blogi tėvai. Jau vien tai, kad atsivertėte šį straipsnį, reiškia, jog nemanote, kad rykštė, pakeltas balsas ar grasinimas yra patys tinkamiausi vaikų auklėjimo būdai. Tačiau auklėjime būna situacijų, kai be specialių žinių sunku priimti tinkamą sprendimą ar pasirinkti priemonę.

Kviečiame nelaukti, kol problemos įsisenės – pasikonsultuokite su Paramos vaikams centro specialistais, užduodami anoniminį klausimą portale lrytas.lt, įrašę jį į projekto „Auginu be rykštės“ skydelį (jį rasite po šiuo straipsniu).

Specialistų atsakymai ir patarimai pasirodys rubrikoje „Vaikai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?