8 tikrų ekspertų patarimai, kaip kovoti su vaikų „nenoriu“

Patarimų, kad jūsų vaikai elgtųsi taip, kaip jūs norite, yra begalės. Vieni siūlo būti prieraišiomis mamomis, kiti gi pataria vaiką palikti lovelėje vieną, kad išmoktų užmigti pats. Motinos gali pasirinkti, kaip auklėti mažuosius, iš daugybės pasiūlymų.

Akių kontaktas parodo jūsų vaikui, kad kalbate rimtai ir kad vadžios – jūsų rankose.<br>123rf nuotr.
Akių kontaktas parodo jūsų vaikui, kad kalbate rimtai ir kad vadžios – jūsų rankose.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-03-27 15:36, atnaujinta 2017-04-07 02:22

Tėvai, kurie susidūrė su nemiegojimo problema ar bandė vaikams sumaitinti jų nemėgstamas daržoves greičiausiai galėtų papasakoti ne vieną išmėgintą būdą, kaip jie to siekė. Taigi, kaip susidoroti su problemomis, kurias sukelia vaikai, nesielgiantys, mūsų akimis, tinkamai?

Kaip paglosčius mažylio galvelę ir palinkėjus jam labos nakties džiaugtis ilgu nakties miegu ir kaip įtikinti neklaužadą, kad brokoliai yra pati skaniausia daržovė? Šie patarimai, kaip gyventi ramesnį gyvenimą su savo mažyliu, tikimės, padės daugeliui tėvų.

1. Kaip išmokyti vaiką naudotis naktipuodžiu?

Idealiame pasaulyje tėvai paprašo mažylio pradėti naudotis puoduku ir jis tai daro. Tačiau realus vaizdas dažnai būna kitoks: vaikai muistosi, lipa lauk, o galiausiai ir vėl nukenčia kelnės ar grindys.

Mokymas sėstis ant puoduko nereikalauja didelių moralinių pastangų ir vertybių aiškinimo. Čia tinka patarlė, kad kartojimas – mokslo motina. Jei ir čia sugebate netekti kantrybės, juk galite vaikui įjungti filmuką ir taip mažylį pripratinti sėdėti ant puoduko. Jei vaikui pavyks, nepamirškite pasidžiaugti taip, lyg jis būtų gavęs Nobelio premiją.

2. Siūlydami vaikams naujų produktų, pasitelkite vaizduotę

Brokoliai? Jie yra maži medžiai. Šakutė? Juk tai lėktuvėlis, kuris atneša medžius į burnytę! Morkos padės geriau matyti tamsoje (tai net nebus melas, nes morkose gausu vitamino A, kuris gerina regėjimą).

Jei ir tai nepadeda, nemėgstamas daržoves siūlome sumalti ir padažą užpilti ant daugelio vaikų mėgstamų makaronų ar sumaišyti su pomidorų padažu.

3. Juokas – geriausias vaistas

Jie yra įsiutę ir pasirengę mūšiui? Priverskite juos juoktis, arba dar geriau – liepkite jiems nesijuokti. Tai bilietas į situaciją, kuri nebus tokia karštakošiška. Išblaškymas čia pat atvėsins įsiaudrinusį jūsų mažylį ir jis pamirš, dėl ko buvo įniršęs.

4. Miegas? Ir tai įmanoma

Viskas priklauso nuo ritualų, teigia ekspertai. Nuolatinis „Ššššš...“ kartojimas, žemyn nosimi vedžiojamas pirštas ar net popierinė servetėlė, braukoma aukštyn ir žemyn veidu – šios technikos veikia, norint užmigdyti mažylį.

Australas tėvas Nathanas Dailo į „YouTube“ įdėjo vaizdelį, kuriame jam nesunkiai pavyksta užmigdyti vaiką. Jo pasiūlytas būdas suveikė per mažiau nei minutę ir sumaniam tėvui užtikrino milijonų žmonių peržiūras.

5. Kartais kyšiai pateisinami

Cukrus yra šių dienų priešas, tačiau kartais saldumynai gali tapti jūsų geriausiais draugais. Papirkinėjimas pats savaime nėra blogis, jis užtikrina, kad vaikas supras pastangų ir atlygio prasmę.

Idealiame gyvenime jūsų vaikas suskubs daryti, ko paprašytas, vos spėsite apie tai prasitarti. Tačiau realybėje paprašę jo užsidėti kojinaites, galite sulaukti neregėto masto pasipriešinimo ir neigimo visko, ką sakote. Galiausiai, net jei kojines uždėsite jūs, vaikas jas iškart nusiims.

Tokioje situacijoje kyšis vaikui jums labai pagelbės. Vaisiaus gabalėlis, sauja razinų ar šokolado kąsnelis padės jums susiruošti į lauką ar svečius kur kas greičiau ir be isterijų.

6. Švęskite gerumo šventes

Jis padavė balioną zirziančiai sesutei? Pagirkite, tai lengviausias būdas tikėtis, kad vaikas ir vėl taip pasielgs.

Kai vaikai padaro ką nors gera ar miela, šlovinkite šį poelgį, girkite išsijuosę. Vaikų psichologai teigia, kad natūralias progos švęsti gerumą reikia graibstyte graibstyti, nes jos nepasitaiko dažnai. Jei vaikas broliukui padavė jo mylimiausią meškiuką, užuot numetęs jį po sofa, jūs privalote tai vainikuoti garsiais susižavėjimo šūksniais.

7. Negrasinkite melagingai

Įspėjate vaiką, kad, pavyzdžiui, piešdamas ant sienos jis nusipelnys bausmės. Niekada negrasinkite tuo, ko nepadarysite, o jei pasakėte, taip ir turi nutikti. Pavyzdžiui, jei vaikai blogai elgiasi ir jūs pasakėte, kad už tokį elgesį jų laukia bausmė – jie praras savo mylimiausią žaislą, taip ir padarykite.

Kurį laiką mylimiausias žaislas turi dingti iš vaiko akių. Kitu atveju vaikai labai greitai supras, kad jūsų žodis – niekinis, ir jie gali elgtis kaip tinkami.

8. Žiūrėkite į akis, kai kalbatės

Akių kontaktas parodo jūsų vaikui, kad kalbate rimtai ir kad vadžios – jūsų rankose. Tėvai, sėkmingai naudojantys šią techniką, siūlo tai daryti kuo dažniau. Taip vaikas greičiau nurims ir nustos derėtis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.