Vilniaus mokykloje – sujudimas: tėvai sumišo pamatę namų darbų užduotį

Naujienų portalo Lrytas.lt redakciją pasiekė susirūpinusios antraklasio moksleivio mamos laiškas. Jame buvo teigiama, kad Vilniaus Barboros Radvilaitės pagrindinėje mokykloje antros klasės moksleiviams muzikos mokytoja namų darbams skyrė užduotį, neįvertinusi vaikų gebėjimų bei galimybės į mokyklą iš namų atsinešti USB atmintinės.

 Susirūpinusi mama tikino, kad tokia užduotis neatitinka antraklasių gebėjimų skirti stiliaus. <br> 123rf nuotr.
 Susirūpinusi mama tikino, kad tokia užduotis neatitinka antraklasių gebėjimų skirti stiliaus. <br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-05-04 09:46, atnaujinta 2017-05-04 09:47

Užduotis skambėjo taip: „Pasirinkite muzikinių kūrinių iš džiazo, klasikos, roko ir liaudies stiliaus. Pasirinktus kūrinius įrašykite į USB ir atsineškite į pamoką.

Susirūpinusi mama tikino, kad tokia užduotis neatitinka antraklasių gebėjimų skirti stilius. Taip pat ji aiškino, kad mokytoja, liepdama atsinešti USB atmintinę, neįvertino šeimų galimybių. Pasak jos, ne visos šeimos turi USB, kuriuos galėtų duoti neštis į mokyklą.

Ši namų darbų užduotis iškėlė ir dar vieną klausimą – ar vaikai, kuriems liepiama internetu atsisiųsti muzikos kūrinius bei įsirašyti juos į atmintinę, nėra skatinami nelegaliu būdu klausytis ir siųsti muziką?

Mokyklos vadovė: „Šį klausimą jau svarstėme“

Minėtos pagrindinės mokyklos direktorė Inga Vargalienė tvirtino, kad ši užduotis jau buvo apsvarstyta mokyklos viduje kartu su pedagoge bei direktorės pavaduotoja ugdymui, kuruojančia pradines klases.

„Užduotis tikrai nėra per sudėtinga, ji atitinka ugdymo programas. Tėvai kėlė klausimą, kodėl nebuvo paderintas klausimas dėl USB atmintukų. 

Sulaukę pretenzijų dėl USB atmintinių naudojimų priėjome prie išvados, kad mokytojai turėtų glaudžiau bendradarbiauti su tėveliais, ieškoti kompromisų ir atrasti visiems tinkamiausias priemones. Gerbiame kiekvienos šeimos galimybes, norus bei pageidavimus.

Dėl legalios ar nelegalios muzikos naudojimo, esu tikra, kad mokytoja apie tai kalbėjo su vaikais. Tačiau galiu patikinti, kad mes dar kartą kelsime šį klausimą ir apie tai pasikalbėsime. 

Antraklasiams pateikta užduotis tikrai atitinka antraklasių gebėjimus. Mūsų mokykloje muzika dėstoma labai rimtai, pedagogė turi atitinkamą išsilavinimą ir labai stipriai ruošia pradinukus.

Tikiu, kad mokytoja ras tinkamų būdų mokyti vaikus, kad ateityje nekiltų panašių problemų“, – poziciją išsakė direktorė I.Vargalienė.

LATGA-A: „Ugdymas kreipiamas netinkama linkme“

Tuo tarpu Lietuvos autorių teisių gynimo asociacijos agentūra (LATGA-A) Muzikos kūrinių skyriaus vadovas Marius Kuzminas teigė, kad Lietuvos Respublikos Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatyme yra numatytos tam tikros išimtys ir apribojimai, kitaip tariant, kada galima naudoti kūrinius be autoriaus leidimo. 

„Tokia mokiniams suformuota namų darbų užduotis, ypač todėl, jog nenurodyti teisėti šaltiniai, iš kurių galima teisėtai atsisiųsti muziką, rodo, kad vaikų ugdymas šioje srityje kreipiamas netinkama linkme. 

Taip pat nesuprantama, kodėl muziką reikia įrašyti į USB atmintukus, užtektų tiesiog elektroniniu paštu persiųsti dainų sąrašą, kurį klasėje galima paklausyti teisėtuose interneto portaluose – Spotify, Deezer, YouTube ir kituose“, – tvirtino M.Kuzminas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.