Kaip sutramdyti keletą vaikų: bėdą verčia vienas kitam

„Turiu tris vaikus. Jie manęs neklauso, sakai 10 kartų: „viskas, baikit muštis, rėkti“, bet jie neklauso, daro tą patį: rėkia, mušasi, muša mane. Pastatai į kampą – pabėga iš kampo, neklauso. Valgom pietus – irgi mušasi prie stalo. Nežinau, ką daryti“, – skundžiasi lrytas.lt skaitytoja Lina.

 Kai vaikai elgiasi netinkamai, labai svarbu nedelsiant stabdyti netinkamą elgesį.<br> 123rf nuotr.
 Kai vaikai elgiasi netinkamai, labai svarbu nedelsiant stabdyti netinkamą elgesį.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 26, 2017, 11:34 AM

„Mes auginame 5 metų dvynukus (berniuką ir mergaitę). Kaip teisingai elgtis situacijoje, kai vienas iš vaikų įkalbinėja kitą pasielgti netinkamai?“ – klausia Vaida.

„Auginu viena keturis berniukus: vienas 10 m., kiti trys 9 m. Atrodo, viską paaiškini, paklausi, ar viską suprato. Jie sako, kad suprato ir daugiau taip nesielgs, bet už valandos vėl tas pats, ir kaltina vienas kitą. Baudžiu visus be išimties, bet nepadeda, o pas psichologus nėra vietų“, – rašo Daiva. 

Atsako Paramos vaikams centro psichologė Vaida Gabė:

Kai šeimoje auga daugiau nei vienas vaikas, tėvai susiduria su papildomais iššūkiais. Rūpesčių kelia vaikų tarpusavio santykiai, reikia rasti būdų, kaip padalinti savo laiką ir dėmesį visiems šeimos nariams, neužmirštant ir savo poreikių.

Aprašytos situacijos atskleidžia dažnai pasitaikantį bejėgiškumą, kurį jaučia daugelis tėvų susidūrę su netinkamu vaikų elgesiu, ypač, kai vaikai „padeda“ vieni kitiems ir atrodo, kad susitarti ir suvaldyti situaciją darosi neįmanoma. Pirmas patarimas tėvams: raskite būdų nusiraminti. Nepanikuokite, susivaldykite ir parodykite vaikams, kad galite kontroliuoti save ir situaciją, prisiminkite, kad vaikai mokosi iš jūsų. Čia,  turbūt, universalių receptų nėra – turite rasti individualiai jums tinkančių būdų.

Kai vaikai elgiasi netinkamai, labai svarbu nedelsiant stabdyti netinkamą elgesį. Tai reiškia, kad besimušančius vaikus reikia išskirti, ramiai, bet užtikrintai pasakyti, kad toks elgesys yra nepriimtinas ir tuo pat metu pateikti tinkamo elgesio pavyzdį: „negali mušti brolio, bet gali pasakyti, kas tave supykdė“.

Suvaldyti situaciją padeda taisyklės – jos ypač svarbios vaikams. Taisyklės padeda suprasti koks elgesys tinkamas, koks ne, žinodami taisykles vaikai jausis saugesni, nes galės numatyti savo elgesio pasekmes. Kiekviena šeima pati kuria savo taisykles – nebūtinai padės iš draugės  „pasiskolintos“ taisyklės. Taisykles labai svarbu aptarti su vaikais ir paaiškinti jiems, ko iš jų tikimasi. Svarbu pasitikslinti, ką ir kaip suprato vaikai, neužtenka paklausti „ar supratote?“ Paprašykite vaiko paaiškinti jums, ką jis turės daryti. Pateiktie situacijos pavyzdį ir paprašykite vaiko papasakoti, kaip jis elgsis, laikydamasis ką tik aptartos taisyklės. Taisykles vaikams reikia nuolat priminti ir patikslinti, jei vaikas nežino, kaip taisyklę taikyti naujoje situacijoje. Taisyklės padės, jei jų laikysitės nuosekliai, t.y. netaikysite išimčių, kurios priklauso nuo jūsų nuotaikos ar emocinės būklės, pvz. kai esate gerai nusiteikę, leidžiate vaikams nenusitvarkyti žaislų, o kitais atvejais griežtai reikalaujate tai padaryti. Taisyklių laikytis lengviau, kai jos vienodos visiems, kai ir tėvai savo pavyzdžiu rodo tinkamą elgesį, tokį, kokio tikisi ir iš vaikų (pvz. nepalieka išmėtytų drabužių, nesikeikia ir pan.). 

Su įvairiais tėvystės iššūkiais susidoroti ir taisykles taikyti lengviau, kai bandome ne drausminti ar bausti vaikus, o kuriame su jais ryšį, stipriname tarpusavio supratimą ir pasitikėjimą. Kai šeimoje auga daugiau vaikų labai padeda kiekvienam vaikui skiriamas individualus laikas – kada ir kiek laiko skirti kiekvienam vaikui nuspręsti gali tėvai pagal savo galimybes, svarbu, kad tai būtų pastovu ir reguliaru (pvz., kiekvieną penktadienį pusvalandis po pamokų), ir tuo metu visas dėmesys būtų skiriamas vienam vaikui, o veikiama būtų tai, kas patinka vaikui. Tarpusavio ryšį stiprina kartu patiriamos geros emocijos – džiaugsmas, smagumas, juokas, tad nepamirškime būti žaismingi ir pajuokauti. Kartais atsipalaidavimas ir gera nuotaika padeda susitvarkyti su atrodytų sudėtingomis situacijomis. 

Labiau pasigilinti į vaikų netinkamo elgesio priežastis ir ieškoti būdų keisti santykius ir situaciją namuose labai padeda tėvystės įgūdžių tobulinimo grupės. Ten jūs ne tik galėtumėte išgirsti naudingų patarimų iš specialistų, tačiau turėtumėte progą pasidalinti patirtimi su kitais tėvais ir galbūt jaustumėtės drąsiau, labiau pasitikėtumėte savimi išgirdę, kad ir kiti tėvai susiduria su panašiais iššūkiais bei ieško sprendimų panašiose situacijose. 

Specialisto atsakymas suformuluotas remiantis trumpa informacija, kuri yra pateikta tėvų laiške. Jei vaiko elgesys ir savijauta kelia daugiau klausimų, rekomenduojama kreiptis dėl išsamesnio psichologo įvertinimo ir rekomendacijų.

***

Jeigu susiduriate su auklėjimo problemomis, sunkiai susitvarkote su vaikais – tai nereiškia, kad esate blogi tėvai. Jau vien tai, kad atsivertėte šį straipsnį, reiškia, jog nemanote, kad rykštė, pakeltas balsas ar grasinimas yra patys tinkamiausi vaikų auklėjimo būdai. Tačiau auklėjime būna situacijų, kai be specialių žinių sunku priimti tinkamą sprendimą ar pasirinkti priemonę.

Kviečiame nelaukti, kol problemos įsisenės – pasikonsultuokite su Paramos vaikams centro specialistais, užduodami anoniminį klausimą portale lrytas.lt, įrašę jį į projekto „Auginu be rykštės“ skydelį (jį rasite po šiuo straipsniu).

Specialistų atsakymai ir patarimai pasirodys rubrikoje „Vaikai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.