Vaikų pažintis su daržovėmis: vietoj paveiksliukų – šiltnamiai

Šiandien sutariama, kad tinkamas ikimokyklinis ugdymas yra itin svarbus vaiko raidai ir vystymuisi. Dėl to šiuolaikiniuose vaikų darželiuose mažyliai ne tik bendrauja, piešia ir žaidžia, bet ir kitokiais būdais susipažįsta su juos supančiu pasauliu bei ugdo savo sveikos gyvensenos įpročius specialiai tam sukurtose edukacinėse erdvėse. Ikimokyklinio ugdymo pedagogai ir vaikų psichologai sutaria, kad tai mažiesiems geriausiai sekasi, kai jie įtraukiami į įvairias jų asmeninę patirtį praturtinančias, o kartu naudingų žinių suteikiančias, veiklas.

 L.Slušnys.
 L.Slušnys.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 30, 2017, 4:47 PM

Geriausias vaikų mokytojas – asmeninė patirtis

Vaikų psichiatras Linas Slušnys sako, kad vaikų pasaulėžiūrai ir įpročiams didžiausią įtaką pirmiausiai turi jų tėvai, tačiau ikimokyklinio ugdymo įstaigų vaidmuo taip pat yra labai svarbus. Čia vaikai tam tikrų dalykų gali išmokti paprasčiausiai žaisdami ar įsitraukdami į jiems įdomias veiklas.

„Darželinukai yra labai smalsūs, nori pažinti juos supantį pasaulį, todėl svarbu sudaryti tinkamas sąlygas ir galimybes jiems tai daryti. Tokio amžiaus vaikai geriausiai įvairius dalykus perpranta ir informaciją įsisavina per betarpišką patirtį, jų pažinimas prasideda nuo praktikos, o ne teorijos. Dėl to norint, kad mažieji pažintų gamtą reikia leisti jiems greta jos būti. Siekiant ugdyti tinkamus vaikų mitybos įpročius neužtenka papasakoti, kad obuolys ar morka yra naudingiau už saldainį. Reikia mažiesiems parodyti, kas tie vaisiai ir daržovės yra, kaip jie auga. Jei vaikų darželyje vaikas galės tai pamatyti ir patirti iš arti – nauda bus neabejotina“, – sako L. Slušnys.

Tą šiandien, regis, supranta ir pačios ikimokyklinio ugdymo įstaigos, kurios deda vis daugiau pastangų, kad auklėtiniai čia galėtų ne pasyviai leisti laiką, o aktyviai mokytis ir naudingų žinių įgyti įsitraukdami į įvairias veiklas. Dėl to vaikų darželių auklėtiniai juose kartais virsta mažaisiais meistrais, virtuvės šefais, sodininkais ir daržininkais.

Darželinukams leidžia patiems auginti daržoves

Klaipėdos lopšelio-darželio „Vyturėlis“ direktoriaus pavaduotoja ugdymui Danutė Baltrušaitienė sako, kad ypatingas dėmesys šioje ugdymo įstaigoje skiriamas vaikų ryšio su gamta užmezgimui, pažinčiai su gamtos gėrybėmis ir vaikų įtraukimui į su tuo susijusias veiklas. Jau kurį laiką patys vaikai su pedagogais puoselėja savo daržą, o neseniai darželio teritorijoje iškilo ir naujas modernus šiltnamis.

„Reikia pripažinti, kad šiandieniniai „asfalto vaikai“ turi mažiau galimybių susidurti su gyvąja gamta, pamatyti, iš kur atsiranda jos gėrybės, tolsta nuo jos. Dėl to visuomet ieškome būdų šiam atotrūkiui sumažinti bei padėti vaikams susidraugauti su sodo ar daržo gėrybėmis. Tam visuomet naudinga leisti mažiesiems prisiliesti prie daržovių ir kitos augmenijos augimo proceso, jame patiems sudalyvauti. Tai padeda darželinukams ne tik geriau pažinti gamtą, bet ir prisideda prie jų sveikos mitybos įpročių ugdymo“, – sako D. Baltrušaitienė.

D. Baltrušaitienės teigimu, „Vyturėlio“ darželyje siekiama, kad vaikai turėtų  kuo daugiau įtraukiančių edukacinių užsiėmimų gamtoje, galėtų turiningai leisti laiką užsiimdami įdomia veikla. Mažieji su džiaugsmu prižiūri ir rūpinasi darželio daržu, dalyvauja derliaus šventėse, o nuo šiol pasijusti tikrais daržininkais gali ir augindami daržoves bei kitus žalumynus specialiame šiltnamyje, kurį darželis laimėjo prekybos tinklo IKI organizuotame „Sodinčiaus“ konkurse.

„Tokios veiklos vaikams teikia didžiulį džiaugsmą. Dar kuomet šiltnamis mūsų darželio kieme tik buvo montuojamas vaikai jau nekantravo jame patys užauginti, prižiūrėti ir laistyti daržoves. Dabar kiekviena darželinukų grupė šiltnamyje turi savo prižiūrimus plotelius, o juose jau žaliuoja ir noksta įvairiausios gamtos gėrybės – salotos, ridikėliai, pupelės, braškės, svogūnai, agurkai, pomidorai. Neabejoju, kad tokiu būdu šios daržovės vaikams tampa daug artimesnės ir geriau pažįstamos“, – sako D. Baltrušaitienė.

Dviem dešimtims Lietuvos darželių – dovanų šiltnamiai

Tuo metu prekybos tinklo IKI viešųjų ryšių vadovė Berta Čaikauskaitė sako, kad būtent toks ir buvo konkurso tikslas – padėti ugdymo įstaigoms priartinti vaikus prie sodo ir daržo gėrybių. Platesnės prekybos tinklo vykdomos socialinės iniciatyvos „Sodinčius“ dalimi esančio konkurso metu 20 ikimokyklinio ugdymo įstaigų ir vienam vaikų dienos centrui Lietuvoje buvo padovanoti ir įrengti nauji modernūs šiltnamiai bei suteiktos priemonės juose auginti daržoves ir kitus žalumynus. 

Idėja netruko sulaukti ir Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės palaikymo, o projektas prisijungė prie Prezidentės inicijuojamos nacionalinės socialinio saugumo kampanijos „Už saugią Lietuvą“. Šiuo metu yra planuojama vaikų dienos centrų integracija į „Sodinčiaus“ projektą, galvojama ne tik apie šiltnamius, bet ir pažintines ekskursijas į ūkius, bei pamokėles vaikams su virtuvės šefais.

„Šiandieniniams vaikams daržovių kelias nuo daržo iki parduotuvių lentynų ar pietų lėkštės toli gražu nėra gerai žinomas. Kaip parodė mūsų iniciatyva atlikti tyrimai, darželinukams gerokai trūksta žinių apie vaisius ir daržoves, mažieji juos menkai tepažįsta ir dėl to ne taip noriai šias gamtos gėrybes valgo. Kadangi daugelis vaikų šiandien turi mažiau progų pabūti tikrame sode ar darže, tokios tiesioginės patirties trūkumą turėtų pasistengti kompensuoti ugdymo įstaigos. Stengiamės jas paskatinti ir padėti tai padaryti“, – sako B. Čaikauskaitė.

Prekybos tinklo atstovė pasakoja, kad vykdant „Sodinčiaus“ socialinę iniciatyvą ne tik buvo padovanoti šiltnamiai vaikų darželiams, bet ir yra organizuojamos edukacinės darželinukų ekskursijos į daržovių ūkius. Be to, kartu su mitybos ekspertais, vaikų psichologais ir ikimokyklinio ugdymo pedagogais buvo parengta ir išplatinta speciali sveikos mitybos ugdymo programa darželiams ir patarimų rinkinys tėvams. Jų tikslas padėti darželių pedagogams ir tėvams formuoti tinkamus mažųjų mitybos įpročius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.