Garsi dizainerė nustėro supratusi, kiek jai kainuos pirmieji vaiko žingsniai

Garsi Lietuvos dizainerė Indrė Šimaitytė-Kvedarienė (36 m.) augina neįgalų sūnų Jorį. Apie tai, kad septynerių metų berniuko elgesys bei raida primena kone metukų amžiaus vaiką, Indrė yra pasakojusi jau anksčiau. 

 Indrė Kvedarienė su vaikais.<br> M.Patašiaus nuotr.
 Indrė Kvedarienė su vaikais.<br> M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 2, 2017, 7:38 PM

Joris gimė kitoks nei visi vaikai. Vos gimusiam genetikai nustatė itin retą Wolfo-Hirshhorno sindromą – apsigimimą su vadinamąja kiškio lūpa, vilko gomurį, protinį atsilikimą, sutrikusią raidą. 

Reikia specialių įtvarų

Septynerių berniukas vis dar negeba vaikščioti. Jis tik mokosi žengti pirmuosius žingsnius, todėl tam, kad jie būtų tvirtesni, jam reikalingi specialūs ortopediniai įtvarai. 

Kai Indrė sužinojo jų kainą, negalėjo patikėti. „Man šokas! Įtvarai, kurie bus reikalingi vos keturiems-penkiems mėnesiams, kainuoja 1200 eurų. Vieno įtvaro kaina kojytei – 600 eurų. Tokias kainas sužinojau vienoje ortopedijos klinikoje. 

Iš kokių pinigų juos nupirkti eilinei šeimai, kuri gyvena iš minimalaus atlyginimo? O jeigu neįgalų vaiką augina vieniša mama?“, – stebėjosi dizainerė. 

Moteris sakė įtvarus vis tiek pirksinati, tačiau kaina, jos požiūriu, yra kosminė.

„Aš suprasčiau, kad tai būtų lova arba vežimėlis, kurį būtų galima naudoti ištisus metus, bet kodėl tokia kaina yra įtvarų, kurie bus naudojami daugiausiai pusę metų?

Apmaudu, kad jų negali pirkti iš kitų mamų arba vėliau parduoti, nes jie gaminami pagal individualų užsakymą, taikant pagal kojytės formą ir dydį.

Žinoma, mes juos pirksime, nes tai yra vienintelė išeitis Joriui mokytis vaikščioti, tačiau ar normalios tai kainos? Man tikrai šokas, – neslėpė mama. 

Ji tikino, kad šiais laikais Lietuvoje auginti neįgalų vaiką – prabanga. „Juk ne tik įtvarų, kainuojančių daugiau nei 1000 eurų, reikia. Reikalingi ir drabužiai, ir maistas, ir medikų arba reabilitacijos paslaugos. 

Gal ligonių kasos ir kompensuos 300 eurų nuo įtvarų kainos, tačiau ta suma vis tiek yra didžiulė“, – neslėpė apmaudo I.Kvedarienė. 

Įmonės atstovė: „Tai šeimos pasirinkimas“

Susisiekus su „Ortho Baltic“ įmone, siūlančia įtvarus pribloškiamai didele kaina, Lietuvos rinkos vadybininkė Lina Narbuntienė teigė iki šiol nesulaukusi skundų dėl sunkiai įkandamų kainų. 

„Mūsų įmonėje gaminami tik anglies pluošto „Premium“ klasės įtvarai, o ne plastikiniai. 

Galima sakyti, kad funkciją plastikiniai įtvarai ir anglies pluošto atlieka ta pačią, tačiau pastarasis nepalyginamai geriau prisitaiko prie kojos, netrikdo eisenos, yra ilgaamžiškesnis. 

Suprantame, kad kainos Lietuvos žmonėms yra didelės, tačiau tai yra kiekvienos šeimos pasirinkimas. Jei mamoms reikia rinktis, sodinti vaiką į vežimėlį ar rinktis įtvarus iš anglies pluošto, padėsiančius žengti tvirtus žingsnius, jos renkasi šiuos. 

Iki šiol nesulaukėme skundų iš mamų dėl didelių kainų. Anaiptol, dauguma klientų grįžta, kai užsakytus įtvarus išauga, prireikia naujesnių ar kitokio modelio“, – kalbėjo vadybininkė. 

VLK: „Tenka sumokėti brangiau“

Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) pateikė atsakymą dėl kompensuojamų prekių įsigijimo tvarkos.

Suprantame mamos rūpestį dėl sūnui būtinų įtvarų. Minimos kainos nurodyto įtvaro yra išties nemažos. Tai brangus produktas, kuriam naudojamas anglies pluoštas, todėl jam yra taikomos didelės priemokos. Ortopedijos įmonės turi teisę pasiūlyti pacientams priemones, už kurių technologinius ypatumus jiems ir tenka primokėti.

Atkreipiame dėmesį į tai, kad pagal šiuo metu galiojančią tvarką, nustatytą sveikatos apsaugos ministro įsakymu, Privalomojo sveikatos draudimo (PSDF) lėšomis kompensuojami kokybiški įtvarai iš termoplastinių medžiagų. 

Jie vaikams kompensuojamos 100 procentų bazinės kainos. Kulkšnies-pėdos įtvarų, priskiriamų tipų grupėms: KT1 bazinė kaina – iki 129,23 euro, KT1-1 bazinė kaina iki 170,39 euro, KT1 (tik vaikams) – iki 114,64 euro. 

Na, o jeigu pasirenkama brangesnė nei tos pačios paskirties kompensuojamoji ortopedijos techninė priemonė, tenka sumokėti brangiau kainuojančios ortopedijos techninės priemonės kainos ir kompensuojamosios ortopedijos techninės priemonės bazinės kainos skirtumą. Tokiu atveju ortopedijos priemonės užsakymo lape pacientas (šiuo atveju mama) savo parašu turi patvirtinti sutikimą mokėti priemoką.

Šiuo metu VLK dėl apdraustųjų aprūpinimo ortopedijos techninėmis priemonėmis yra sudariusi sutartis su 18 ortopedijos įmonių. 

Reikiamą ortopedijos techninę priemonę galima užsisakyti bei įsigyti ir kitoje ortopedijos įmonėje, pateikus gydytojo siuntimą. Ortopedijos įmonių, pasirašiusių sutartis su VLK dėl apdraustųjų aprūpinimo šiomis priemonėmis, sąrašą galima rasti ir VLK interneto svetainės www.vlk.lt skyriuje „Ortopedijos techninės priemonės“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.