Paauglys grubiai kalba su tėvais. Kaip su juo elgtis?

„Auginu 17 metų paauglį. Negalime pasišnekėti – jis labai užsidaręs. Du kartus buvome pas psichologą. Jis labai negražiais žodžiais atsako tėvams, vaidina vyrą. Gal patartumėte, kaip su vaiku elgtis?” – klausia lrytas.lt skaitytoja Genutė.

 123rf nuotr.
 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 2, 2017, 5:54 PM


Atsako Paramos vaikams centro psichologė Veronika Lakis-Mičienė:

Laba diena, Genute,

panašu, kad paauglystės laikotarpis atneša savo iššūkius tiek Jūsų sūnui, tiek Jums. Tikrai svarbu, kad ieškote pagalbos, jau kreipėtės pas psichologą, rašote čia. Kelios mintys, kurios gali būti aktualios atsakant į Jūsų klausimą:

1. Rašote, kad sūnus yra labai užsidaręs ir sunku jį prakalbinti. Galvoju, ar ir anksčiau taip buvo, ar tai pastebėjote po kažkurių įvykių? Paauglystės laikotarpis reikalauja kokybiškai kitokio santykio su vaiku. Didelė pagalba norint kurti tą santykį yra aktyvus klausimas. Taip pat svarbu yra pasižiūrėti, kaip ir ką mes sakome vaikui, kokiu būdu atsakome jam – paaugliai yra jautrūs kritikai, priekaištams, moralizavimui, tai gali tapti bendravimo barjerais ir vaikais tada tampa labiau uždari. Daugiau patarimų apie tai, kaip stiprinti ryšį – galite rasti čia.

2. Kitas dalykas, kas yra svarbu, rašote, kad sūnus negražiais žodžiais atsako tėvams – panašu, kad Jūsų vaikas pyksta. Paauglystė pati savaime gali kelti emocijų audras, paaugliai gali jausti pasimetę ir tą reikšti pykčiu. Taip tai yra laikas, kai vaikai bando atsiskirti nuo tėvų ir siekia turėti savo nuomonę, tas gali reikštis maišto forma. Kas iš vienos pusės yra natūralu bet iš tėvų reikalauja daug vidinės ramybės ir gebėjimo nepriimti visko labai asmeniškai. Daugiau apie paauglystę galite sužinoti čia .

3. Iš kitos pusės, gali būti, kad sūnaus pyktis yra susijęs su konkrečiomis situacijoms, gal konsultacijos pas psichologą padėjo suprasti, už ką ir ant ko pyksta Jūsų sūnus? Kiek ir kaip reikšti pykti Jūsų šeimoje yra priimtina? Kaip Jūs su vyru reiškiate pykti? 

4. Na ir paskutinis dalykas, rašote, kad sūnus „vaidina vyrą“. Tikrai taip, tai yra metas, kai mokosi būti vyru ir bando įvairias to formas. Dažnai pabandymams „būti vyru“ paaugliai labiau naudoja išorines „priemones“ – drabužiai, psichoaktyvios medžiagos ir kiti dalykai, kurie yra skirti „suaugusiems“. O kokius vyriškumo pavyzdžius mato Jūsų sūnus? Pagalba gali būti kokie nors neutralesni suaugę, kurie gali būti vaikui pavyzdžiu ir mentoriumi – treneris, mokytojas, dėdė... Tokio amžiaus jaunuoliui vasaros darbas gali būti puiki galimybė pasijausti labiau suaugusiu ir pasimokyti priimti atsakomybę už savo veiksmus, kas iš tikrųjų ir yra vienas iš suaugystės ženklų. 

Specialisto atsakymas suformuluotas remiantis trumpa informacija, kuri yra pateikta tėvų laiške. Jei vaiko elgesys ir savijauta kelia daugiau klausimų, rekomenduojama kreiptis dėl išsamesnio psichologo įvertinimo ir rekomendacijų.

***

Jeigu susiduriate su auklėjimo problemomis, sunkiai susitvarkote su vaikais – tai nereiškia, kad esate blogi tėvai. Jau vien tai, kad atsivertėte šį straipsnį, reiškia, jog nemanote, kad rykštė, pakeltas balsas ar grasinimas yra patys tinkamiausi vaikų auklėjimo būdai. Tačiau auklėjime būna situacijų, kai be specialių žinių sunku priimti tinkamą sprendimą ar pasirinkti priemonę.

Kviečiame nelaukti, kol problemos įsisenės – pasikonsultuokite su Paramos vaikams centro specialistais, užduodami anoniminį klausimą portale lrytas.lt, įrašę jį į projekto „Auginu be rykštės“ skydelį (jį rasite po šiuo straipsniu).

Specialistų atsakymai ir patarimai pasirodys rubrikoje „Vaikai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.