5 besiskiriančių tėvų klaidos, dėl kurių kenčia vaikai

Yra nemažai žmonių, kurie tiki, kad tėvų skyrybos vaikams gali išeiti į gera – mažieji nebemato tėvų rietenų. Nuomonė, jog vaikams geriau augti su abiem tėvais, kad ir kokius jų santykius matytų, – jau atgyvena.

 123rf nuotr.
 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 15, 2017, 10:27 AM

Gyvensenos trenerė ir patarimų knygų autorė Marina Pearson, skaitanti paskaitas visame pasaulyje ir rašanti savo tinklaraštį, susipažinusi su daugybe skyrybų istorijų teigia, kad gyvenimas kartu dėl vaikų – net nesvarstytina išeitis.

Ji pastebėjo 5 didžiausias besiskiriančių tėvų klaidas, dėl kurių labiausiai nukenčia vaikai.

1. Pirmiausia galvojate apie save, o ne apie vaikus. „Poros kalba, kad galvoja apie vaikų gerovę, bet iš tiesų taip nėra. Tėvai galvoja apie save, o vaikais naudojasi kaip jauku gauti tai, ko nori patys. Mačiau atvejų, kai tėvai nelaiko liežuvio už dantų ir prie vaikų į šuns dienas deda savo buvusį sutuoktinį arba pasinaudoja vaikais kaip bendrininkais bendraudami su buvusiaisiais“, – sakė M.Pearson.

Norint vaikams suteikti saugumo jausmą, tėvams reikėtų susitarti, kad abu teigiamais pavyzdžiais aiškins, kodėl tėvai nebegyvena kartu. Jokių blogų žodžių apie buvusį sutuoktinį nė iš vieno lūpų vaikas negali girdėti.

2. Sunkiu metu nepadedate savo vaikams. „Esu sutikusi tėvų, kurie net nesusėda su savo vaikais, jeigu tai leidžia jų amžius, pasikalbėti apie tai, kas vyksta šeimoje ir kaip vaikai dėl to jaučiasi“, – sakė ekspertė.

Nuoširdūs pokalbiai su vaikais yra raktas į puikius santykius, nes vaikai gali slėpti ir neparodyti emocijų – liūdesio ir nusivylimo. Tėvams svarbu kalbėtis su vaikais, pasakoti, kas ir kodėl vyksta, leisti vaikams išsakyti savo mintis ir jausmus dėl situacijos ir būti suprastiems.

3. Neišmokstate efektyviai bendrauti su savo buvusiaisiais. Išsiskyrusios poros dažnai bendrauja taip, tarsi vieno reagavimas į kito žodžius turi būti kova ir vieno kurio nors laimėjimas. Taip du žmonės tik niekina vienas kitą.

„Tai jaučia vaikai ir perima tokią patirtį. Todėl tėvų pokalbiai neturi virsti eiliniu barniu. Yra milijonai būdų, kaip pasakyti tai, ką norite, kad sulauktumėte atsako, o ne piktos reakcijos“, – kalbėjo M.Pearson.

4. Laikote pyktį ir apmaudą. „Bendraudama su savo klientais matau, kad jie visada nori būti teisūs ir juos valdo pyktis ir apmaudas. Tai ne tik skaudina išsiskyrusią porą, bet ir vaikams sukuria netinkamą aplinką. Esu mačiusi buvusių porų, teismams išleidžiančių šimtus tūkstančių, kad tik pasiektų savo. Taip pat mačiau tėvų, kurie dėl pykčio buvusiam sutuoktiniui neleisdavo matyti vaikų be jokių pateisinamų priežasčių“, – pasakojo gyvensenos trenerė.

Moteris pataria sukaupti visas jėgas ir paleisti ne tiktai buvusį sutuoktinį, bet ir pyktį, kuris neduoda nieko gero.

Reikia susitaikyti su tuo, kas buvo, juk tai jau praeitis. Metas atleisti kitam, bet pirmiausia – sau.

5. Neieškote pagalbos. Besiskiriančios poros išgyvena sunkius laikus, bet nepriima kitų pagalbos. Tėvai išsikalba savo vaikams, o tai nėra tinkamas būdas atsikratyti blogų emocijų.

„Eikite konsultuotis pas specialistus, jei jums to reikia. Jei nevaldote emocijų, nelikite vieni su savo jausmais. Svarbu, jog išsiskyrę tėvai suvoktų, kad jie turi paleisti pyktį ir kaltės jausmą.

Tik taip jie galės tinkamai pasirūpinti savo vaikais“, – sakė M.Pearson.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.