Motinos košmaras: prieš ją nevaldomai smurtauja mažametis sūnus

Jei ir pasitaiko atvejų, kad rankas ir kojas nevaldomi prieš savo motinas kelia mažamečiai jų vaikai, daugelis mamų linkusios apie šią, jų supratimu, gėdą nutylėti, o problemą palikti už uždarų durų. Tačiau penkiamečio Jacko Talboto motina išdrįso apie tai prabilti viešai. 

 123rf asociatyvi nuotr.
 123rf asociatyvi nuotr.
Jackas gali būti vienas iš jauniausių nusikaltėlių Britanijoje, tačiau ne vienintelis, fiziškai smurtaujantis prieš savo tėvus.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
Jackas gali būti vienas iš jauniausių nusikaltėlių Britanijoje, tačiau ne vienintelis, fiziškai smurtaujantis prieš savo tėvus.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 27, 2017, 2:07 PM, atnaujinta Jun 27, 2017, 2:19 PM

Po kelnėmis slepia mėlynes

Garbanius šviesiaplaukis mėlynakis penkerių metų Jackas atrodo kaip ir daugelis pasaulio vaikų. Ir daugiausia laiko jis iš tiesų mylintis, laimingas ir švelnus berniukas, pirmus metus lankantis mokyklą. 

Tačiau kartkartėmis – o iš tiesų gana dažnai – Jackas tampa tokiu įpykusiu, kad fiziškai puola savo motiną Kylie: spardo, stumdo, kandžioja veidą. Motina dėl to jaučiasi bjauriai ir be galo gėdingai. Dėl savo randų ir nubrozdinimų moteris vengia viešumo, rašo „Daily Mail“. 

Praėjusią vasarą, nepaisant didžiulio karščio, ji turėjo dėvėti tampres – taip moteris slėpė dantų žymes, kurias paliko sūnus, paprašytas išsivalyti dantis. 

Kylie, pirkimų valdymo kontrolierė vienoje technologijų kompanijoje, neranda būdų pažaboti savo sūnų, todėl net kreipėsi pagalbos į tam tikras organizacijas. 

„Aš negaliu susidoroti su jo proveržiais, tai mane labai liūdina, nes nesuvokiu, iš kur ateina šis žiaurumas. Vis klausinėju savęs, ar esu bloga mama, ką ne taip padariau, ar ko nepadariau, kodėl jis taip išlieja ant manęs savo blogas emocijas“, – kalbėjo nelaiminga mama. 

Ji patikino, kad niekada nėra pakėlusi rankos prieš Jacką, visada stengiasi būti mylinti ir atsidavusi motina. Be to, jos trimetė dukra Eliza taip siaubingai nesielgia, nors ją Kylie augina taip pat, kaip ir sūnų. 

„Dažnai Jacko elgesys yra toks baisus, kad aš persigandusi skambinu savo tėvui, kuris gyvena netoliese, ir prašau atvažiuoti padėti man jį sutramdyti. Tačiau jei Jackas nenustos taip elgtis, kaip aš jį sukontroliuosiu paaugusį, paauglį?“, – svarstė moteris. 

Proveržiai prasidėjo po skyrybų

Paskutinius dvejus metus Kylie yra vieniša mama, todėl vaikų tėvo, kuris ją paliko 2015-aisiais, pagalbos ji negali tikėtis. Pora susituokusi išgyveno 5 metus. 

Vis dėlto moteris prisipažįsta, kad dar visai bambliui Jackui teko namuose matyti baisių dalykų. Nors berniukas buvo mažas, motina spėlioja, kad galbūt matytas žiaurumas galėjo jį paskatinti taip elgtis. Mat laikas atitinka: vaikas taip elgtis pradėjo po to, kai Kylie su vaikais išsikėlė iš šeimos namų. 

Jackas gali būti vienas iš jauniausių nusikaltėlių Britanijoje, tačiau ne vienintelis, fiziškai smurtaujantis prieš savo tėvus. Tyrimas, kuris buvo atliktas Jungtinėje Karalystėje, rodo, kad trys iš dešimties motinų kenčia savo vaikų fizinį smurtą. O skambučių dėl šios bėdos į paramos fondus praėjusiais metais padaugėjo dukart – iki 40 tūkst.

30-metė Kylie nemato kitos išeities, kaip tik įsileisti į savo namus atsakingų pagalbos organizacijų žmones, kurie galbūt jai padės sustabdyti vaiko prievartą. Pasikalbėjusi su Jacko mokytojais motina sužinojo, kad čia jis elgiasi kuo puikiausiai, tačiau pedagogai jai rekomendavo kreiptis į vietos vaikų centrą ir Vaikų ir paauglių psichikos sveikatos tarnybą. 

Dabar mažasis Jackas bendrauja su specialistų komanda ir mokykloje, ir vaikų centre. Motinai šia baisą problemą padedantys spęsti žmonės mano, kad vaikas neturi rimtų psichinių negalių, nėra autistas ar neturi aktyvumo ir dėmesio sutrikimo. Vis dėlto specialistai neatmeta, kad taip berniukas gali reaguoti į tėvų skyrybas, ir kiek vėliau pasiūlys jam konsultacijas. 

Fiziškai sunku sutramdyti

Tuo tarpu motinos užpuolimai toliau tęsiasi. 

„Jis yra vidutinio ūgio, liesas, bet kai įpyksta, atranda neįtikėtinų jėgų mane pulti. Aš esu žema, todėl man sunku jį sutramdyti.

Kai pasakau Jackui, kad laikas eiti miegoti, jis dažnai nepaklūsta. O kai vedu laiptais jį į viršų, pratrūksta: spardo ir pliekia mane. Kai jis atsisako išsivalyti dantis, pati bandau tai padaryti, tvirtai sučiaupia burną ir stengiasi nustumti.

Jis drasko man veidą iki kraujo, palieka stiprius nubrozdinimus ant odos, kai bandau jį ištraukti iš vonios. Praėjusią naktį jis mane spardė ir stumdė, nes norėjo atsigerti, o namuose nebuvo likę vaisvandenių – vandenį ar pieną jis atsisakė gerti“, – pasakojo motina.

Išsiverkia viena automobilyje

Kylie jau įprato, kad pasaulis ją mato subraižytą ir randuotą. Su bičiuliais moteris atvira – artimiausieji žino, kad taip pasidarbavo jos vyresnėlis. Jos bėdą žino ir šeimos nariai. 

Kas antrą savaitgalį abu vaikai praleidžia su tėvu, tačiau jis varžosi sūnaus agresijos. 

Moteris paiso specialistų nurodymų nuo spalio mėnesio: girti gerą sūnaus elgesį, kiek įmanoma išlikti ramiai sūnaus priepuolių metu, duoti jam laiko vienam nurimti, kai šis užsiliepsnoja agresija. 

Paisydama specialistų patarimų, motina vaiką įtraukė į karinio meno klubo veiklą, kad berniukas taptų labiau disciplinuotas ir galėtų čia išlieti savo energiją. 

Tačiau tai – tik pradžia, ir dabar dar nebūna savaitės, kad Jackas nepratrūktų prieš motiną. 

„Kai nebūna agresyvus, jis yra mielas ir mylintis vaikas. Mes susėdę kartu žiūrime filmus, spalviname knygeles ar konstruojame iš Lego kaladėlių – jis labai smalsus. Tačiau dažnai jis verčia mane raudoti.

Neverkiu prie jo, nes nenoriu, kad jis matytų, jog liūdina mane. Tačiau kai rytas būna blogas, nuvežusi jį į mokyklą sėdžiu savo automobilyje ir raudu. Man ir pačiai sunku patikėti, kad esu terorizuojama savo pačios vaiko, bet tokia yra tiesa“, – sakė Kylie. 

Tėvai apie vaikų smurtą bijo pranešti

Kylie nerimauja, kas bus, kai jos sūnus bus daug vyresnis – mat problema, kai paaugliai terorizuoja ir atakuoja savo tėvus, egzistuoja. 

Pavyzdžiui, 2010-aisiais Londone ir jo priemiesčiuose atvejų, kai paaugliai buvo žiaurūs ar naudojo prievartą prieš savo tėvus ar globėjus, užregistruota 1892. O kiek tokių atvejų taip ir liko už uždarų namų durų? Juk tėvai dažnai nepraneša, kad namuose siautėja jų vaikai. 

Tėvai, kurie praneša apie tokius atvejus, jaučiasi izoliuoti, jiems gėda, jie jaučiasi kalti. Jie mano, kad yra blogi tėvai, netinkamai auklėję savo vaikus, jie bijo būti pasmerkti tų, kuriems išdrįs pasipasakoti. 

Yra ir tokių, kurie mano, kad jų skundų niekas nepriims už rimtą pinigą, arba bijo, kad vaikai iš jų bus atimti ir nubausti. 87 proc. tokių atvejų yra sūnų smurtas prieš motinas. 

Automobilio diržu smaugė motiną

Lucy Wyke (vardas ir pavardė pakeisti) puikiai žinoma, ką reiškia tapti sūnaus fizinio smurto auka. Nors jam dar tik 9-eri, Jamesas jau kelis kartus vos nenužudė savo motinos. 

Prieš dvejus metus Lucy, valstybės tarnautoja iš Pietų Londono, važiavo keliu su abiem savo sūnumis, kai gale sėdintis Jamesas atsisegė saugos diržą. Jis griežtai atsisakė vėl jį užsisegti. Kadangi arti nebuvo jokios aištelės ar tinkamos sustoti šalikelės, Lucy supanikavo ir pradėjo šauti ant sūnaus, kad šis darytų, kaip lieptas. 

Užuot vykdęs motinos paliepimą, vaikas palinko į priekį ir truktelėjo jos saugos diržą taip, kad šis pradėjo ją, bandančią vairuoti, smaugti. 

Tačiau netikėtai pradėjęs, netikėtai Jamesas ir baigė savo prievartą – jis paleido saugos diržą. Šis įvykis tapo visų pastarųjų sūnaus smurto prieš motiną atvejų viršūne. 

Norėdama pamokyti mažą nedorėlį, Lucy nuvairavo tiesiai į policijos nuovadą, kur pareigūnas griežtai pasikalbėjo su apsiraudojusiu mažamečiu. Policininkas vaikui sakė, kad jei dar kartą čia jį pamatys, jam grės didelė bėda. 

Tačiau po kelių mėnesių Jamesas stūmė savo motiną nuo laiptų, kai ši bandė jį nuginti į lovą. 

„Aš kritau visą kelią iki laiptų pabaigos, buvau visa pamėlusi. Buvau taip sukrėsta, bet nurimusi įsisodinau Jamesą į automobilį ir vežiau į tą pačią policijos nuovadą. Jis buvo sutrikęs ir nuolat atsiprašinėjo, jam buvo labai baisu, ką dabar jam padarys policininkai.

Paaiškinau, kad taip jis galėjo mane sužaloti labai rimtai. Prašiau daugiau niekada taip nesielgti ir parsivežiau jį namo. Mes taip ir neužėjome į nuovadą“, – pasakojo aršaus devynmečio motina. 

Mano, kad agresiją nulėmė sunki liga

Lucy yra tokio paties ūgio, kaip gerokai išaugęs jos sūnus. Jai, skirtingai nei Kylie, pasisekė labiau: jos vyras Johnas, biuro darbuotojas, turi daugiau galimybių sutramdyti devynmetį – jis neša Jamesą į lovą, kad ten jis nusiramintų. 

„Tarp mūsų su vyru, kai aš nuvežiau Jamesą į policijos nuovadą po incidento su saugos diržu, perbėgo kelios katės. Aš sakiau, kad jam reikėjo atsakyti už savo veiksmus, o mano vyras manė, kad „jis tik vaikas“.

Bet dažniausiai mums pavyksta išlikti vieningiems kovojant su Jamesu, todėl jis žino tvirtas mūsų ribas“, – kalbėjo Lucy. 

Sutuoktiniai mano, kad tokį Jameso elgesį nulėmė liga – būdamas 6-erių jis susirgo vėžiu ir labai daug laiko praleido ligoninėse. Auglys iš berniuko kairiojo inksto galiausiai buvo sėkmingai pašalintas, bet ši patirtis, mano tėvai, labai traumavo vaiką. 

Nusiramina savo kambaryje

Dėl tokio sūnaus elgesio motina kreipėsi į ligoninę, kur Jamesas buvo gydomas, tačiau ten atlikus tyrimus paaiškėjo, kad jis ne autistas ir neturi elgesio ir dėmesio sutrikimų. Tuomet Lucy kreipėsi į savo vietinę ligoninę, kur berniukui buvo sudarytas elgesio valdymo planas. 

„Kiekvieną minutę praleidau su sūnumi, kai jis buvo ligoninėse. Psichologai mano, kad mano artumas jam irgi gali būti priežastis, dėl kurios jis jaučiasi galįs į mane nukreipti savo pyktį. Viskas, ką jam teko išgyventi ligoninėse, susiję su manimi.

Žinau, kad nemažai žmonių dėl panašaus smurto ir žiaurumo kaltina kompiuterinius žaidimus, kuriuos taip mėgsta Jameso amžiaus vaikai, bet mano sūnus niekada jų nežaidė“, – kalbėjo motina. 

Vis dėlto Jamesas nerimsta: motina gauna su ledo ritulio ar baseino valymo lazda. Motina jį įspėja, o nurimti siunčia į jo kambarį. Buvimas savo kambaryje nuslopina vaiko agresiją – tokia technika plačiai žinoma. Lucy tiki, kad galiausiai jai pavyks nuslopinti sūnaus žiaurumą.

17-metis daužė, spardė ir smaugė

O štai Nadia Simmons, kuriai 46-eri, nebetiki kada nors išsilaisvinsianti iš sūnaus prievartos gniaužtų. Paskutinius penkerius metus, kaip pati sako, ji gyvena pragare. 

Ji buvo mušama, kumščiuojama, gąsdinama peiliu ir smaugiama savo 17-mečio sūnaus. 

„Buvau palikta su mėlynėmis ir žaizdomis tiek daug kartų, kad esu tikra: kolegos mano, kad kažkas prieš mane nuolat smurtauja. Tačiau tikriausiai niekas net neįtaria, kad tas žiaurus smurtautojas – mano sūnus“, – sakė Nadia. 

Universiteto lektorė iš Somerseto su vyru išsiskyrė prieš 16 metų, kai jų dukteriai Sarah buvo 16 metų, o sūnui Matthew – 12-ka. Sūnus motiną kaltino dėl skyrybų: pradžioje jis šaukdavo ant Nadios, o praradęs pusiausvyrą, būdamas 13-os metų, pradėjo fiziškai smurtauti. 

Policija į jų namus buvo kviečiama daugybę kartų, bet Nadia visuomet atsisako pateikti kaltinimus, pergyvendama, kaip tai gali paveikti sūnaus ateitį. 

Grasino nužudysiąs virtuviniu peiliu

Štai kartą ji buvo stipriai paženklinta mėlynėmis, kai Matthew suspaudė jos kaklą tarp miegamojo ir spintos durų. Priežastis – motina paprašė grąžinti pinigus, kuriuos jis pavogė iš jos piniginės. 

Kitą kartą jis metė lėkštę su maistu motinai į galvą, dėl to jos veide liko gili žaizda. Nadiai pasakius, kad ji kvies policiją, jis pagrasino ją nužudysiąs virtuviniu peiliu. Tuomet jis buvo surakintas ir nuvežtas į policijos nuovadą, bet galiausiai motina kaltinimų nepateikė. Jos prašymu septyniolikmetis buvo paleistas. 

Dabar Matthew yra koledžo studentas ir tikisi prisidėti prie karinio jūrų laivyno karių. 

Kartais, dažniausiai po to, kai būna iškviečiama policija, vaikinas išsikelia gyventi pas savo tėvą. Tačiau tai visada baigiasi jo grąžinimu motinai, mat tėvas su vaikinu nesusitvarko. 

„Nepateikiu kaltinimų, nes nenoriu, kad jo ateičiai trukdytų įrašai apie kriminalinę praeitį. Noriu, kad jis gautų palaikymą, pagalbą, bet man atrodo, kad tai neįmanoma. Jei aš skriausčiau jį, juo rūpintųsi kur kas daugiau tarnybų“, – apgailestavo motina. 

Nadia nekantriai laukia vasaros, kai jos sūnus taps pilnametis. Tuomet ji lieps jam išeiti ir nebeįleis atgal. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.