Nurašyto vaiko motinos žodžiai sukrėtė medikus

Downo sindromą turintį berniuką auginanti motina kreipėsi į medikus. Moteris ragino juos nustoti besilaukiančioms moterims vis kartoti, kokia rizika jų laukia ir pradėti kalbėti apie galimybes, o ne siaubą. 

 Moteris ragino medikus nustoti besilaukiančioms moterims vis kartoti, kokia rizika jų laukia ir pradėti kalbėti apie galimybes, o ne siaubą. <br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Moteris ragino medikus nustoti besilaukiančioms moterims vis kartoti, kokia rizika jų laukia ir pradėti kalbėti apie galimybes, o ne siaubą. <br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 29, 2017, 2:09 PM

Tinklaraštininkė Sarah Roberts augina dabar jau 5-erių sūnų Oscarą, kuris gimė su Downo sindromu. 

Vokinge (Anglija) gyvenanti motina kreipėsi į visus medikus, slaugytojus ir net ligoninių aptarnaujantį personalą prašydama jų nustoti besilaukiančioms motinoms vis pasakoti apie riziką, kai jų vaikelis turės šį sindromą, o geriau papasakoti apie šansus ir galimybes, rašo „Daily Mail“. 

Ragino gydytojus galvoti, ką kalba

„Jei jūs pasižiūrėsite žodyne, ką reiškia žodis „rizika“, pamatysite, kad tai situacija, reiškianti galimą pavojų. Tačiau man, auginančiai Oscarą, nė karto nebuvo iškilęs joks pavojus“, − savo socialinio tinklo paskyroje rašė motina. 

Šis jos kreipimasis sulaukė didžiulio atgarsio visame pasaulyje – į moters žodžius sureagavo ne tik tokius vaikus auginantys tėvai, bet ir medikai. Jie sutiko, kad reikia keisti savo kalbą, kai jie apie tokią situaciją šnekasi su būsimais vaikelio tėvais. 

„Jau 12-ą savaitė, atvykusios pasitikrinti echoskopu ir pridavusios savo kraujo tyrimus, nėščiosios gali išgirsti apie „riziką“ susilaukti vaikelio, kuris turės Downo sindromą. 

Rizika susilaukti tokio vaikelio yra 1:10000, beje. Tokia „rizika“ verčia moteris darytis vis daugiau tyrimų ir jaustis labai blogai. Taigi, pažiūrėkite, ką reiškia šis žodis žodyne“, − savo kreipimesi į medikus rašė Sarah.

Downo sindromas – ne pavojus, o galimybė

„Esu gydytojas. Niekada apie tai nesu susimąstęs, tačiau dabar, kai tai perskaičiau, tikrai vartosiu žodį „galimybė“. Ačiū jums“, − komentavo moters įrašą vienas medikas. 

Sarah, kuri su vyru Chris taip pat augina sūnų Alfie ir dukrelę Florence, tokį įrašą savo socialinio tinklo paskyroje paskelbė pasikalbėjusi su drauge, kurią gydytojai labai išgąsdino. 

„Priežastis, dėl kurios tai sakau, yra tokia: nuo tada, kai turiu Oscarą, man negresia joks pavojus. Yra priešingai. Todėl aš (kaip ir daugelis kitų tokius vaikus auginančių tėvų) manau, kad „galimybė“ būtų kur kas tinkamesnis vartoti žodis“, − rašė Oscaro motina.

Prie savo pamąstymų Sarah pridėjo ir sūnaus nuotrauką, o šiuo įrašu socialiniuose tinkluose buvo pasidalinta daugiau nei 4000 kartų. Jis sulaukė ir tūkstančių „patiktukų“. Žinoma, tokį motinos įrašą palydėjo ir šimtai komentarų, kuriuose tėvai išsakė savo dėkingumą, o gydytojai pareiškė, kad tokia pastaba labai tinkama. 

Sulaukė medikų palaikymo

„Esu slaugytoja, dirbu privačioje ligoninėje (ir deja,  ne su tokiais nuostabiais žmonėmis, kokie yra kūdikiai). Tačiau jūsų įrašas privertė mane susimąstyti. „Rizika“ yra toks galingas ir sunkus žodis, kuriame nėra smagumo ar užuojautos. 

Noriu manyti, kad aš nevartoju žodžių, kurie skaudina mano darbdavius, tačiau jūsų įrašas mane paskatino visada galvoti, kokius žodžius rinksiuosi ir ateityje. Jūsų žodžius išgirs visi medicinos srityje dirbantys profesionalai“, − komentavo viena sekėja. 

Vėliau tinklaraštininkė, su skaitytojais besidalinanti įvairiais šeimos gyvenimo epizodais, paskelbė įrašą, kuriame visiems dėkoja už palaikymą. 

„Man buvo labai gera sulaukti tokio didelio jūsų palaikymo, gavau daugybę privačių žinučių ir skaičiau jūsų komentarus, tarp jų – ir medicinos srityje dirbančių profesionalų. Visi jie man sakė, kad prieš ištardami pagalvos, apsvarstys savo žodžius ir kalbą“, − rašė Sarah. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.