7 patarimai tėvams prieš išleidžiant vaiką į stovyklą

Gerokai įpusėjus vasarai, tėvams gali kilti klausimas ar jų vaikas tinkamai pailsėjo? Ar neužsisėdėjo namuose prie kompiuterio? Tėvai, norėdami, kad vaikų poilsis būtų prasmingas bei įdomus, dažnai užrašo juos į vasaros stovyklą. Tad ir šį paskutinį vasaros mėnesį vis dar yra galimybė pasirinkti įdomią stovyklą. O jų Lietuvoje tikrai netrūksta. Tačiau, kartais tėvai nerimauja, pirmą kartą išleisdami savo atžalą į naują, svetimą aplinką. Kyla abejonės ar vaikui patiks? Ar jis susiras draugų? 

 Stovyklų vadovai pataria, jeigu jau išsirinkote stovyklą, kuri geriausiai tinka jūsų atžalai, pasitikėkite, kad viskas bus gerai!<br> 123rf nuotr.
 Stovyklų vadovai pataria, jeigu jau išsirinkote stovyklą, kuri geriausiai tinka jūsų atžalai, pasitikėkite, kad viskas bus gerai!<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-08-01 10:21

Todėl siūlome 7 patarimus, kaip geriau pasiruošti vasaros stovyklai. 

1. Parinkite stovyklą pagal vaiko charakterį ir polinkius. 

Taigi, jūsų vaikas yra mokyklinio amžiaus, pakankamai savarankiškas ir jūs nusprendėte, kad galima leisti jam savaitę atitrūkti nuo namų. Tada jums reikia išsirinkti stovyklą. Rinkdamiesi tarkitės kartu su vaiku, diskutuokite, klauskite, kas jūsų atžalai būtų įdomu, gal jis nori išbandyti kažką naujo? Juk savaitę laiko vaikas ne šiaip sau kažką veiks, tačiau jo dienotvarkė bus užpildyta naujomis patirtimis. Svarbu, kad stovyklų veiklos patiktų jūsų atžalai, kad atitiktų jo charakterį. Juk galbūt vaikas giliai širdyje trokšta bent trumpam pabūti scenoje, aktoriaus vaidmenyje! Tačiau niekada neturėjo tokios progos. Be abejo, stovykla su teatro užsiėmimais išpildys šią svajonę bei atneš vaiko širdžiai daug džiaugsmo.

2. Kuo geriau susipažinkite su stovykla ir jos vadovais. 

Išsirinkę stovyklą, atidžiai su ja susipažinkite. Ypatingai tai patariama kai vaikas yra jautresnis ar išleidžiant jį pirmą kartą. Jeigu yra galimybė, nuvažiuokite kartu ir apžiūrėkite patalpas, aplinką, susitikite su būsimais vadovais. Taip sumažinsite vaiko stresą, nes aplinka ir žmonės jau nebebus svetimi. Paklauskite stovyklos organizatorių, ar bus pasirūpinta vaiko sveikatos draudimu.  Pasitikslinkite, ar sudaroma asmeniška sutartis su stovyklautoju,  ar reikalaujama turėti medicininę vaiko pažymą. Visi šie dokumentai privalomi stovykloje ir padeda užtikrinti saugų poilsį. 

3. Supažindinkite vaiką su stovyklos taisyklėmis. 

Atsakingi stovyklos vadovai turi sudaryti sutartį su vaiku. „Pažink save“ stovyklos Klaipėdoje vadovas Dainius Šilingas pataria: „Gerai, kai tėvai namuose atsispausdina sutartis, supažindina su jomis vaikus ir jau pasirašytas atsiveža. Taip būsimasis dalyvis iš anksto nusiteikia laikytis taisyklių ir žino, kad kiti vaikai taip pat jų laikysis. Stovyklautojų įsipareigojimas gerbti save ir kitus padeda sukurti draugišką atmosferą nuo pat pirmų dienų. O tokioje aplinkoje vaikai greičiau susidraugauja. Taip pat, pasirašius sutartį iš anksto, pirmąją stovyklos dieną, jam nebereikės laukti eilės prie pasirašančiųjų.“

4.  Neslėpkite vaiko psichologinių problemų. 

Jau 10 metų stovyklas organizuojantis D.Šilingas ragina tėvus: „Neslėpkite, jeigu vaikas turi sveikatos sutrikimų ar psichologinių problemų. Slėpdami šias problemas tėvai suteikia papildomų problemų sau, vaikui, kitiems dalyviams ir stovyklų vadovams. Stovyklų organizatoriams dažnai tenka patiems išsiaiškinti, kodėl yra sunkiau bendrauti bei leisti laiką su tam tikru vaiku. Dažnai pasitaikančios problemos yra dėmesio sutrikimas, priklausomybė nuo informacinių technologijų, polinkis į uždarumą, įvairios baimės, netgi autizmas. Informuodami apie vaiko psichologines ar kitas problemas, tėvai užtikrina sklandesnę vaiko adaptaciją ir geresnį poilsį stovykloje. 

5. Neduokite daug pinigų.  

Į klausimą, kiek pinigų duoti vaikui išvažiuojant, D.Šilingas atsako: „Neduokite vaikams daug pinigų, jeigu stovykla yra su maistu ir nakvyne. Per dieną – ne daugiau 2-3 eurus jo reikmėms. Nes kitu atveju vaikai prisiperka nesveiko maisto. O stovyklos metu vaikas yra viskuo aprūpintas. Taip pat geriau neduokite išmaniųjų telefonų. Mes prašome, kad ryte vaikai paliktų savo telefonus kambariuose iki vakaro. Taip jie gali neblaškomi panirti į dienos metu organizuojamas veiklas. Vaikai tikrai turi ką veikti stovykloje ir be mobiliųjų telefonų!“ 

6. Gerai pagalvokite ar sudėjote visus reikalingus daiktus stovyklos metu.

Permąstykite, ar sudėjote visus būtinus reikmenis, aprangą ir avalynę skirtingiems orams. Peržiūrėkite stovyklų organizatorių siūlomą daiktų sąrašą. Paklauskite, ar reikalingi specialūs reikmenys: miegmaišis, maudymosi kostiumėlis, moksleivio pažymėjimo kopija ir kt.

7. Pasitikėkite. 

Stovyklų vadovai pataria, jeigu jau išsirinkote stovyklą, kuri geriausiai tinka jūsų atžalai, pasitikėkite, kad viskas bus gerai! Nustokite nerimauti! Neskambinėkite savo vaikui kas pusvalandį. Nes tėvų nerimas persiduoda atžalai. Užtenka jam paskambinti vieną kartą per dieną. Pasitikėkite ilgamete stovyklų vadovų patirtimi, kad jūsų vaiko poilsiu  bus tinkamai pasirūpinta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: kaip A. Armonaitė ir E. Gentvilas vienas kitam pamokslavo