Bendrystė, kurioje vaiko negalia netenka reikšmės

„Nėra tokio dalyko, kaip vaiko negalia.  Yra tik mūsų pačių negalėjimas pamatyti vaiko stiprybes ir galimybes“, – šią paradoksalią, jei nesakytum beprotišką mintį kartoja labdaros ir paramos fondo „Algojimas“ vadovė Aušra Stančikienė. Tačiau gyvai šią tiesą iliustruoja jau 10 metų šio fondo rengiamos vasaros psichosocialinės reabilitacijos stovyklos, skirtos šeimoms, auginančios vaikus su raidos sutrikimais. 

 Fondo „Algojimas“ nuotr.
 Fondo „Algojimas“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-08-16 10:43

Deja, mūsų visuomenėje šiems vaikams nėra vietos: jų kratosi vaikų darželiai ir mokyklos, jie ir jų tėvai nėra laukiami viešuose renginiuose. Ne paslaptis, kad įprastos vasaros stovyklos jiems užgintos, todėl neretai visus  metus vaikas priverstas praleisti tarp keturių savo namų sienų, o jo šeima tenkintis labai ribotu bendravimu. Toks užsidarymas jai  tampa įprastas, o visuomenei – patogus, nors negalios stigma auga kartu su vaiku, o augantiems vaiko poreikiams negalios išmokos nepakanka. 

Vieno šio stovyklos šeimos kelialapio vertė – 519 Eur, tačiau neįgaliam vaikui ir vienam jį slaugančiam/prižiūrinčiam asmeniui – šis nemokamas. Tokią galimybę suteikia  rėmėjai, tarp kurių yra ir „NATO Charity Bazaar“ – tarptautinė visuomeninė NATO karių žmonų organizacija.

Šių metų gegužę 15–19 d. „Algojimas“ ryžosi surengti ir pirmąją Lietuvoje stovyklą ir toms šeimoms, kurių vaikams negalia nustatyta pirmąkart, taip pat ir šios procedūros dar tik laukiantiems kūdikiams. Įprastos stovyklos tokių mažylių  ir jų tėvų neįsileidžia, nors tai –  ypač pažeidžiamos, nerimą ir lėtinį stresą  kenčiančios šeimos.  Jų atžaloms dar 3-ejų  nėra,  tačiau vietoj nerūpestingos vaikystės džiaugsmų ir atradimų jų laukia valdiškų įstaigų slenksčiai, medikų komisijos, ekspertizės, diagnozės...  Ir vaikams, ir jų artimiesiems tuo sunkiu metu ypač trūksta reikia palaikymo ir  poilsio.  

„Algojimo“ stovykloje jiems visa tai užtikrina  specialiai apmokytų „Algojimo“ savanorių ir specialistų komanda. Savanoriai pasiryžę vaikams pavaduoti tėvus, kad šie galėtų pailsėti ir pagaliau pasirūpinti savimi. Taigi psichosocialinės reabilitacijos stovykloje  tėvai ne tik atsipalaiduoja,  bet ir tvarkosi su  savo nerimu, baimėmis ir širdgėla, įgauna  vilties, mokosi matyti savo vaikų stiprybes, o ne negalią.  Jų laukia terapiniai užsiėmimai, su jais dirba profesionalūs psichologai. Pagalbos reikia ir kitiems šeimos nariams, taigi „Algojimo“ stovykla neišskiria šeimų, neprivilegijuoja jos narių : kartu stovyklauja broliai, sesės, seneliai. Savanorių ir specialistų  komanda pripildo jų dienas kūrybos, judesio prasmės ir bendrystės, o tam padeda įkvepianti „Kernavės bajorynės“ sodybos aplinka:  nuostabiai švari gamta,  saugi teritorija, patogūs, estetiški apartamentai, šviežias maistas. Stovyklautojai visu tuo mėgaujasi jau nuo šio pirmadienio, o šiemet paskutinė stovyklos pamina numatyta rugpjūčio 21–25 dienomis Molėtų rajone, sodyboje „Olandų kaimelis“.  

Šiemet fondo stovyklų rengėjai ryžosi dar vienai naujovei – pasikviesti pabūti kartu kitas šeimas su vaikais, visus norinčius. Taigi šį ketvirtadienį visų šeimų su vaikais  atvykusių  į „Kernavės bajorynę“ ,  lauks itin smagi ir įvairi dienelė prie Pragarinės ežero: „Burbuliatorius“, maudynės ežere, animatoriai, „Baltojo kiro“  koncertas... Juk nesvarbu,  kas ką kviečia , kas kam draugiškai  išties ranką, nesvarbu, kuris tam turi  daugiau drąsos. Svarbu noras būti kartu!   

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.