Sūnų auginanti pora nevadina jo berniuku: pasirinkimo laisvė ar trauma?

Louise (31 m.) ir Nikki (30 m.) Draven yra pirmoji šeima Didžiojoje Britanijoje, kurioje šeimos nariai gali pasirinkti, kokios lyties jie nori būti. Net ir savo sūnaus Star Cloudo (4 m.) jie nevadina berniuku.

 Nikki (kairėje) gimė moterimi, o Louise - vyru.
 Nikki (kairėje) gimė moterimi, o Louise - vyru.
 Sūnaus biologinė motina yra Nikki (kairėje), bet jis ją vadina tėčiu.
 Sūnaus biologinė motina yra Nikki (kairėje), bet jis ją vadina tėčiu.
 Pora įsitikinusi, kad vaiką auklėja teisingai.
 Pora įsitikinusi, kad vaiką auklėja teisingai.
 Pora įsitikinusi, kad vaiką auklėja teisingai.<br> Scanpix nuotr.
 Pora įsitikinusi, kad vaiką auklėja teisingai.<br> Scanpix nuotr.
 Pora įsitikinusi, kad vaiką auklėja teisingai.<br> Scanpix nuotr.
 Pora įsitikinusi, kad vaiką auklėja teisingai.<br> Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2017-08-23 13:02

Star Cloudo mama yra Louise. Nors ir gimė vyru, ji vartoja hormonus ir ruošiasi tapti tikra moterimi. Berniuko tėtis Nikki – panseksualas, kartais save priskiriantis prie moterų, kartais prie vyrų.

„Nei vienas iš mūsų nenorime būti tokiais, kokiais mus laikė nuo pat gimimo, – sakė Nikki. – Taip pat nenorime, kad ir mūsų vaikams nebūtų leidžiama pasirinkti. Esame paprasta šeima ir būname tuo, kuo norime.“

Star Cloudas yra auginamas neutraliai. Tėvai jį vadina žmogumi, o ne berniuku, jam leidžiama naudoti makiažą, lakuotis nagus, rengtis mergaitėms ir berniukams skirtais drabužiais ir žaisti su lėlėmis.

Rugsėjo mėnesį jis pradės lankyti mokyklą ir nešios berniukams skirtą uniformą, tačiau vaikas pats ją šiek tiek patobulino ir, su mokyklos pritarimu, jam buvo leista išsirinkti rožinę liemenę ir tokios pat spalvos kojines. 

Pats Star Cloudas teigė, jog užaugęs dar nežino kuo bus – vyru ar moterimi. 

Tačiau tokie Nikki ir Louise nusistatymai šalies piliečius verčia diskutuoti, ar toks berniuko lyties nepasirinkimas nėra pačių tėvų problemos atspindys, neleidžiantis formuotis vaiko identitetui. 

„Mes jam norime suteikti pasitikėjimo savimi ir to, ko patys neturėjome vaikystėje – galimybės pasirinkti. Nesakome Star Cloudui, kad jis berniukas, leidžiame jam būti tuo, kuo pats nori, neperkame jam specialiai mergaitėms ar berniukams skirtų žaislų ir drabužių. Be to, rožinė yra viena mėgstamiausių jo spalvų. Star Cloudui patinka dėvėti tampres ir drabužius, papuoštus žvaigždėmis. Jis žaidžia su lėlėmis barbėmis, vaidina princesę, tačiau nepamiršta ir mašinėlių, dėlionių. Nors jam apibūdinti ir naudojame įvardį „jis“, to per daug nesureikšminame“, – sakė Nikki.

Mama Louise yra biologinis Star Cloudo tėtis, o Nikki, kurią sūnus vadina tėčiu, yra tikroji berniuko mama. 

Pasak Nikki, Star Cloudas pats pasirinko, kas yra jo tėtis, o kas mama, kai ištaręs pirmąjį žodį „Dada“, jis ištiesė rankas į Nikki ir prašėsi būti iškeliamas iš lovelės.

Sūnus, tačiau ne berniukas

Žaisdamas savo namuose Midlsbro mieste, Star Cloudas apsuptas įvairių žaislų – nuo mašinėlių iki rožinių meškučių ir lėlių. Jo plaukai yra ilgi, jis pats išsirinko rožinės spalvos taškuotas kojines, abiems lytims pritaikytus džinsus ir petnešas. 

Paklausus vaiko, kas jis yra – berniukas ar mergaitė – jis atsako, jog berniukas, tačiau jo atsakymas pasikeičia, kai į pokalbį įsiterpia Nikki ir paklausia: „O gal tu tiesiog žmogus?“

Louise, nors mergaite jautėsi jau sulaukusi 8-erių, teigė, jog moterimi tapo metai iki Star Cloudo gimimo. 

„Neliepiame jam kažkuo būti ir leidžiame pačiam tai išsiaiškinti“, – teigė Louise. 

„Kai atėjo laikas pirkti mokyklos uniformą, žinojome tik tiek, kad rinksimės berniukams skirtus apatinius, nes jie yra pritaikyti jo kūnui, tačiau jis pats išsirinko rožinę liemenę ir kojines, ir be galo džiaugiasi tokiu savo sprendimu“, – pridūrė Nikki. 

Ruošiantis pasivaikščiojimui po parką, Louise pasipuošė 1950-ųjų stiliaus klostuotu ir žirneliais margintu sijonu, nes jis labiau tinka jos figūrai, o Nikki prie sūnaus spalvingų marškinėlių prisiderino vaivorykštės spalvų suknelę. 

Pora pripažino sulaukianti smalsių ir šiek tiek nemalonių praeivių žvilgsnių. Visai neseniai iš pravažiuojančio automobilio Louise pamatęs vyras rėkė: „Jei atrodyčiau kaip tu, persipjaučiau gerklę.“

„Kai Star Cloudas buvo mažas, o Louise tik neseniai pradėjo transformaciją į moterį, situacija buvo dar blogesnė, nes visai nepažįstami žmonės badydavo pirštais, spoksodavo ir juokdavosi. Kai kurie jų netgi sekdavo iš paskos ir įžeidinėdavo. Mane sunervinti sunku, nes anksčiau dirbau baro apsaugininku ir esu prie to pratusi, tačiau Louise tai tikrai kenkė“, – sakė Nikki. 

Didelį spaudimą daro ir kiti vaikai

Tačiau šeima neleidžia, kad patyčių baimė trukdytų jų sūnui būti įspraustam įrėmus.

„Nors sūnus lanko darželį, jis jau jautė spaudimą iš kitų vaikų. Kartą grįžęs namo jis pareiškė daugiau nebežaisiantis su lėlėmis, nes jos skirtos mergaitėms. Pasisodinome jį ir paaiškinome, kad su lėlėmis žaisti gali visi, be to, tai gera praktika prieš tai, kai jis užaugs ir taps tėveliu, bet jis sustabdė mus ir paaiškino, kad užaugęs jis gali būti mamyte. Kai nusprendėme savo sūnų auginti nepriskiriant jam konkrečios lyties, kalbėjome apie galimas patyčias ir kitų vaikų jam primetamą požiūrį. Žinoma, kad ne kartą dvejojome, ką apie mus pagalvos kiti, ar iš Star Cloudo bus tyčiojamasi, bet vėliau supratome, kad vaikai vis tiek ras dėl ko prikibti. Kai vienas berniukas sūnui pasakė, jog jis atrodo kaip mergaitė, jis jį pataisė ir atsikirto, jog labiau primena komiksų herojų“, – pripažino Nikki.

Tokiam vaikų auginimui iš dalies pritaria ir specialistai. Rekomenduojama tėvams leisti jaunesnius vaikus saugiai ieškoti pomėgių, leisti jiems užsiimti mėgstamomis veiklomis ir neriboti jų pasirinkimo laisvės. Taip pat priduriama, kad bėgant laikui tėvai turėtų laisviau reaguoti į atžalų pomėgius ir jų identiteto formavimąsi. 

Nikki pridūrė, kad mokyklos darbuotojai neprieštarauja savo auklėtinius supažindinti su berniuko pasirinkimu būti tuo, kuo nori.

Star Cloudas yra laimingas, bendraujantis ir energijos kupinas vaikas. Pasak berniuko, jam labiausiai patinka dėlioti „Lego“ kaladėles, žaisti su mašinėlėmis ir lėktuvais.

Norėdamas pajuokauti, jis pirštu parodė į Nikki krūtis ir sušuko: „Tėčio krūtinė!“ Kai Louise ir Nikki susitiko pirmą kartą, pastaroji vis dar buvo vyras. Pora 2012-aisiais susituokė pagoniškoje vestuvių ceremonijoje. 

„Nepamilstu ko nors vien todėl, jog tai yra vyras ar moteris. Man nerūpi, ką jie turi tarp kojų. Svarbiausia – kito asmens mąstymas, asmenybė, nes juk įsimyliu tai, kas viduje, o ne išorinį kūną“, – sakė Nikki. 

Ji save laiko panseksuale ir kai kada apsirengia kaip vyras, o kitomis dienomis ji taip pat mėgsta apsiauti aukštakulnius batus, užsisegti krūtinę pakeliančią liemenėlę ir pasidažyti lūpas. 

Turėjo ir antrą sūnų

Louise su savo tėvais bendrauja labai retai, o Nikki tėvams Liz ir Bobui sprendimas auginti anūką nepriskiriant jam konkrečios lyties iš pradžių atrodė sunkiai suvokiamas. Jie skatino jį auginti labiau tradiciškai. 

„Jie teiraudavosi, kodėl mes Star Cloudo nerengiame mėlynos spalvos drabužiais ir neperkame berniukams skirtų žaislų. Dabar supranta, kad svarbiausia, jog vaikas būtų laimingas ir nevaržomas. Močiutė prasitarė, kad Kalėdų Senelis jam žada padovanoti rožinį dviratį“, – juokėsi Nikki.

Šeima pridūrė, kad išsirinkti žaislus Star Cloudui jos leidžia pačiam ir perka tai nepriklausomai nuo to, ar jis nori lėlės, ar mašinėlių rinkinio. 

Po Star Cloudo gimimo praėjus metams, pora neteko antro sūnaus. Jis, turėdamas problemų su inkstais, mirė sulaukęs tik 21 savaitės. Jo atminimui namuose yra pagal jo nuotrauką pagaminta lėlė, su kuria dažnai žaidžia ir pats Star Cloudas.

„Jis laimingas, sveikas ir mylimas, o tai ir yra svarbiausia. Kai kuriems žmonėms jų vaikai paprasčiausiai nerūpi. Jau geriau leisiu jam dėvėti rožinį paltą, nei išvis nevesiu į lauką“, – teigė Louise. 

Ką apie tai mano specialistai?

Pasaulyje vis garsiau diskutuojama apie tai, ar toks vaikų auginimas, nepriskiriant jiems konkrečios lyties, iš tiesų yra naudingas. Kaip rodo tyrimų rezultatai, tai, jog vaikams nėra priskiriami stereotipiniai vyrų ir moterų vaidmenys, yra gerai. Taip pat manoma, kad toks auklėjimas ugdo jų pasitikėjimą savimi ir leidžia geriau išreikšti save. Toks vaikų auginimo būdas leidžia formuotis priimtinesnei visuomenei, kurioje be baimes galima būti tuo, kuo nori. Tikriausiai ne kartą su lėlėmis žaidžiantiems berniukams buvo pasakyta, kad tokie žaidimai tik mergaitėms. Ar blogai, kad berniukai sūpuoja lėles? Ne. 

Pasak psichologo Dr. Gleno Masono, taip leidžiama vaikams tapti kūrybiškesniems ir išreikšti save taip, kaip jie nori. Jei kas nors ir auga aplinkoje, kurioje lytys nėra sureikšminamos, tai dar nereiškia, kad atsiras problemų, trikdančių formuotis asmenybei. Daugiausia tam įtakos turi įvairūs aplinkos ir genetiniai faktoriai.

Tačiau yra ir neigiama tokio auklėjimo pusė. Bet kokie pokyčiai visuomenėje gali paskatinti patyčias. Taip pat labai svarbu į tokią veiklą įtraukti ugdymo institucijas ir jose kalbėtis apie supratingumą ir pasirinkimo laisvę. 

Tačiau visų svarbiausia yra užtikrinti, kad vaikas jaustųsi mylimas, gyventų saugioje ir jam malonioje aplinkoje. Šeimose yra kur kas rimtesnių problemų, nei lyties neutralumas, galinčių labiau pakenkti vaikui. 

„Nors man tai nėra įprasta, esu nustebusi, kokie geri tėvai yra šie du žmonės, – sakė Anne Diamond. – Patys patyrę nemažai sunkumų, jie gerai apsvarstė, kaip atsakingai auginti sūnų ir išvengti lytims taikomų stereotipų. Man niekuomet nepatiko rožiniai ir mėlyni dalykai. Kartą mano sūnus paprašė padovanoti jam žaislinę lyginimo lentą, nes darželyje yra lygiai tokia pati. Nė negalvojusi nuėjau į parduotuvę ir nupirkau. Esu už tai, kad leistume vaikams elgtis taip, kaip jie nori, tačiau yra viena problema. Ar augindami vaiką jam nepriskirdami lyties iš tikrųjų neignoruojame pasaulyje esančių lyčių? Būdama mergaite, o dabar moterimi, visuomet stengiausi pabrėžti savo moteriškumą. Juk svarbu švęsti tai, kas esi, tačiau tik tuomet, jei iš tiesų jautiesi laimingas. Be to, vaikai turi pritapti prie kitų savo bendraamžių. Ar Star Cloudui tai pavyks?“

Apie tai savo nuomonę išsakė ir jauniausia Britanijoje gyvenanti translytė mergina Ria Cooper (15 m.): „Kai kurie žmonės mano, jog aš pritariu tokiam vaikų auklėjimui, tačiau iš tikrųjų manau, kad taip tėvai tik kenkia savo atžaloms. Vaikui sunku suprasti, kodėl jis nėra nei mergaitė, nei berniukas. Jei auginate sūnų ir sakote, kad jam nepriskirta jokia lytis, jis gali pradėti galvoti, jog būti mergaite ar berniuku yra blogai. Kiekvienas vaikas privalo žinoti savo lytį. Aš tai taip pat žinojau. Jei laikui bėgant suprasite, jog esate translytis ir norite pasikeisti, tėvai turėtų tam pritarti, tačiau auginti vaiką nepriskiriant jam lyties vien dėl savo problemų, mano nuomone, yra savanaudiška.“

Parengė Edita Maračinskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.