Tyrimas rodo, kad apie 70 proc. mūsų šalies vaikų ilgą laiką buvo nusiminę

„Gelbėkit vaikus“ užsakymu pavasarį „Spinter tyrimų“ bendrovės atliktas reprezentatyvus Lietuvos vaikų tyrimas „Jaunas balsas 2017“ atskleidė liūdną statistiką. Tik pusė respondentų nurodė, kad jaučiasi saugūs klasėje, kas dešimtas vaikas turėjo atsisakyti dalyvauti mokyklos renginyje, nes už̌ jį reikėjo mokėti, o dauguma – apie 70 proc. apklausoje dalyvavusių – vaikų ilgą laiką buvo nusiminę.

 Giedrės Jurevičiūtės nuotr.
 Giedrės Jurevičiūtės nuotr.
 Giedrės Jurevičiūtės nuotr.
 Giedrės Jurevičiūtės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 29, 2017, 5:26 PM

„Gelbėkit vaikus“ kasmet atidaro vis daugiau dienos centrų vaikams, kuriems reikia pagalbos. Tačiau organizacijos vadovė Rasa Dičpetrienė teigia, kad tai – tik lašas jūroje.

„Apie 20 tūkst. Lietuvos vaikų kasdien reikia pagalbos tam, kad jie būtų pakankamai pavalgę, pagal sezoną apsirengę, kad galėtų gyventi pilnavertį jų bendraamžių gyvenimą, kad būtų išklausyti ir suprasti. Šiandien Lietuvoje veikia apie 280 vaikų dienos centrų, kuriuos kasdien lanko apie 5 tūkst. vaikų. Kad padėtume visiems vaikams, kuriems reikia pagalbos, Lietuvoje reikėtų įsteigti dar apie 500 vaikų dienos centrų“, – teigia „Gelbėkit vaikus“ vadovė.

Anot jos, sunkiau gyvenančių šeimų finansinė situacija tampa ypač sudėtinga mokslo metų pradžioje, kai vaikus reikia išleisti į mokyklą – nupirkti jiems būtiniausių mokymosi priemonių, kuprinę, uniformą, o sunkiausiai gyvenančių šeimų vaikų problemos atsiskleidžia ne tik mokslo metų pradžioje, bet ir per mokslo metus.

Tyrimas atskleidė, kad per 15 proc. vaikų pastaruoju metu patyrė̇ nerimą dėl to, kad šeima neturės pakankamai pinigų poreikiams patenkinti. Gerokai daugiau vaikų nurodė, kad yra neabejingi vaikams iš sunkiau besiverčiančių šeimų.

„Labai būna liūdna, kai organizuojama klasės išvyka ar kelionė ir kažkuris mokinys nevažiuoja dėl to, kad tėvai negali sumokėti. Tada galvoju — mes linksminsimės, pramogausim, daug pamatysim, o jis — ne“, — tyrimo metu sakė vienas iš vaikų.

Daugeliui šeimų vaikų dienos centrai, kur suteikiama pagalba ne tik vaikui, bet ir visai šeimai, yra vienintelis išsigelbėjimas. R. Dičpetrienė pripažįsta, kad be rėmėjų ir geranoriško Lietuvos žmonių palaikymo dienos centrai neišsilaikytų.

Ne vienerius metus dienos centrus remia ir prekybos ir laisvalaikio centras „Mega“. Šiemet prieš mokslo metų pradžią apie šimtas vaikų, lankančių dienos centrus, buvo pakviesti smagiai praleisti laiką „Megoje“: pažaisti ir sužinoti daug įdomių dalykų edukaciniame pramogų centre „CurioCity“, paglostyti edukacinio zoologijos sodo „Zoopark.lt“ augintinius, pasivaišinti restorane „Bajorų kiemas“.

„Su organizacija „Gelbėkit vaikus“ bendraujame jau ne vienerius metus. Šį kartą norime vaikams padėti ne tik finansiškai, bet ir dovanodami jiems šventę bei gerą nuotaiką, užpildyti jų prisiminimus apie vaikystę kuo linksmesnėmis spalvomis“, – sako „CurioCity“ projekto autorė, „Megą“ valdančios bendrovės „Baltic RED“ rinkodaros vadovė Rasa Vyšniauskienė.

 

Tyrimą „Jaunas balsas 2017“ galite rasti čia: https://www.gelbekitvaikus.lt/sites/gelbekitvaikus.lt/files/jaunasbalsas.pdf

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.