Būsima pirmokė – vegetarė: dizainerė papasakojo apie savo sprendimą

Vilnietės dizainerės Dianos Paukštytės (35 m.) duktė Adriana (7 m.) nuo mažens nevalgo mėsos, todėl prieš renkantis vaikų darželį, o šį rudenį – jau mokyklą prireikė įspėti pedagogus, kad nebūtų nusižengiama mergaitės valgymo įpročiams. Tad būsima pirmokė mokykloje galės valgyti vegetariškus pietus.

D.Paukštytė ir jos vienturtė duktė Adriana net ir kelionėse dažniausiai valgo daržoves.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
D.Paukštytė ir jos vienturtė duktė Adriana net ir kelionėse dažniausiai valgo daržoves.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
 D.Paukštytė ir jos vienturtė duktė Adriana net ir kelionėse dažniausiai valgo daržoves.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 D.Paukštytė ir jos vienturtė duktė Adriana net ir kelionėse dažniausiai valgo daržoves.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 31, 2017, 9:57 AM

Tokių kaip Adriana klasėje – vos dvi. Darželinukų bei moksleivių tėvai lengviau atsikvėpė, kai Lietuvos kariuomenėje šauktiniams ir profesionaliems kariams nuo šių metų pradžios buvo sudaryta galimybė rinktis vegetarišką maistą.

Anksčiau jiems irgi tekdavo įrodinėti vaikų darželio ar mokyklų vadovams, kad atžalos norėtų rinktis vegetariškų patiekalų pietus. Tačiau tėvai dažniausiai išgirsdavo, kad dėl vieno ar kelių vaikų nebus atskirai ruošiami valgiai.

Tad tekdavo susitaikyti ir geriau likti be pietų arba ieškoti kitos mokymo įstaigos. Kai kurie privatūs vaikų darželiai ir mokyklos į auklėtinių maitinimą žvelgė lanksčiau ir pasistengdavo paruošti patiekalų be mėsos, kiaušinių ar žuvies.

„Kai kalėjime ir kariuomenėje buvo įvestas vegetariškas valgiaraštis, vaikų darželiuose ir mokyklose taip pat buvo priimta, kad šios įstaigos privalo turėti tokį maitinimo pasirinkimą.

Anksčiau laikytąsi nuomonės, kad vaikas būtinai turi valgyti mėsą. Todėl renkantis vaikų darželį mums buvo svarbiausia, kad valgiaraštyje jos nebūtų.

Jeigu suaugusysis ar vaikas yra vegetaras, jis turi teisę rinktis“, – įsitikinusi Adrianos, kuri nuo gimimo nevalgo mėsos, motina D.Paukštytė.

Kai sutuoktiniai teisininkas bei alpinistas Dainius Andrijauskas (45 m.) ir D.Paukštytė vienturtę Adrianą nutarė leisti į vaikų darželį, ten nebuvo lengva patekti ne dėl to, kad trūktų vietų, o dėl to, kad valstybiniuose darželiuose jie išgirdo, jog visi vaikai privalo valgyti mėsą.

Net tėvų siūlymas dukrai įdėti maisto iš namų pedagogų neįtikino. Toks pasiūlymas jiems pasirodė kaip nusižengimas nusistovėjusiai tvarkai.

Tik Valdorfo vaikų darželyje mažylei atsirado vietos ir buvo užtikrintas toks maitinimas, kokio ji norėtų. Dėl to, kad buvo paisyta išskirtinio noro, dizainerės ir teisininko duktė šį rugsėjį pravers Vilniaus Valdorfo mokyklos, kurioje tęsiamos darželio tradicijos, duris.

Vienas pagrindinių ugdymo Valdorfo mokykloje principų – pasitikėjimas prigimtiniu vaiko gebėjimu bei siekiu pažinti ir mokytis.

Vaikai iš prigimties yra smalsūs ir aktyvūs, trokšta pažinti pasaulį ir nori mokytis, todėl siekiama mokykloje sukurti tokią aplinką, kuri žadintų vaiko aktyvumą, padėtų skleistis jame slypintiems gebėjimams.

Be abejonės, tokioje mokykloje neverčiama keisti net vaiko valgymo įpročių. Todėl būsima pirmokė Adriana be streso pravers mokyklos duris.

„Tiek Valdorfo vaikų darželyje, tiek ir mokykloje gali būti veganas, vegetaras ar kuo tik nori.

Darželio grupėje, kurią lankė Adriana, be jos, vegetarė buvo dar viena mergaitė.

Tačiau virėjoms nekilo problemų dėl dviejų auklėtinių paruošti vegetarišką maistą.

Pirmokų klasėje vegetariškas valgiaraštis taip pat bus paruoštas tik dviem mokiniams“, – apie išskirtinį skonį pasakojo mažametės motina.

Mados kūrėja mėsos nevalgo nuo to laiko, kai sukūrė šeimą. Kadangi D.Andrijauskas prieš tai ilgą laiką buvo vegetaras, vyras norėjo, kad juo sektų ir žmona. D.Paukštytė atsisakė tik mėsos, tačiau ji valgo kitus gyvūninės kilmės produktus – kiaušinius, žuvį.

Žuvų bei kiaušinių neatsisako valgyti ir poros duktė. Tačiau tai nėra patys mėgstamiausi jos valgiai.

Kitaip nei daugelis visavalgių vaikų, Adriana su malonumu valgo daržovių troškinius, jai patinka brokoliai, šparaginės pupelės. Mergaitė taip pat mėgsta miltinius blynus.

Neseniai sutuoktiniai su dukra atostogavo Bulgarijoje ir pasirinko viešbutį su maitinimo tipu „Viskas įskaičiuota“.

„Kai kurios mamos skundėsi, kad jų vaikai nieko nevalgo. O mūsų dukra valgė viską – virtus brokolius, kitokias troškintas daržoves, ryžius. Visiems atrodo, kad jeigu nėra mėsos, nėra ko valgyti“, – pasakojo mados kūrėja.

Diana neabejojo, kad jos vyrui nepatiktų, jeigu ji namuose gamintų mėsiškus patiekalus. Todėl šaldytuve niekada nebūna mėsos.

„Nebevalgau mėsos, bet ir nėra poreikio“, – tikino pašnekovė.

O šeimos galva tapusiam D.Andrijauskui mėsa, žuvis ir kiaušiniai veikiausiai strigtų gerklėje, nes vegetariškos mitybos vyras laikosi jau 25 metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.