Tūkstančius sujaudinusios mažosios coliukės gyvenime – netikėtos permainos

2016-ųjų sausio mėnesį pasaulį išvydusi mažoji Smiltė nuo pat gimimo dienas leido ligoninėje. 

 T.Bauro ir asmeninio archyvo nuotr.
 T.Bauro ir asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-09-09 12:54

Mergytė gimė su nesuaugusia pilvo siena, kuri, praėjus keliems mėnesiams po gimimo, buvo užsiūta. Tada medikai pašalino dalį žarnų. Docentas daktaras Vaidotas Urbonas yra sakęs, kad Smiltės prognozės neblogos ir ilgainiui ji galės prilygti sveikiems vaikams.

Vis dėlto mediko prognozės kol kas nepasitvirtino. Mergaitės mama sakė itin dažnai su dukrele besilankanti gydymo įstaigose dėl pasikartojančių žarnyno infekcijų.

Vis dar mina ligoninių slenksčius

Dienas ligoninėje kartu su Smilte nuo pat gimimo leido jos mama Agnė Šumskytė. Tada vos 20-ies sulaukusios moters likimas nepagailėjo – nors namuose jos meilės ir šilumos laukė sūnelis Nojus, visą dėmesį ji turėjo skirti ligų kankinamai Smiltei, kurią vėliau visi dėl mažo svorio ėmė vadinti tiesiog coliuke.

Šiuo metu ligų išvargintai mergytei – metukai ir septyni mėnesiai. Vis dėlto ji su mama vis dar priversta minti ligoninių slenksčius. 

„Tai namai, tai ligoninė“, – pasiteiravus, kaip šiuo metu gyvena abejingų nepalikusi coliukė Smiltė, atsakė mama Agnė. 

Visai neseniai jos grįžo iš Respublikinės Panevėžio ligoninės. Vos tik grįžta į namus, Smiltei prasideda žarnyno infekcijos. Agnė įsitikinusi, kad taip yra todėl, kad jos dukrytė nuolat nesveikuoja, o imunitetas – visiškai nusilpęs.

„Labai stengiuosi ją maitinti pagal gydytojų rekomendacijas. Reikia prisižiūrėti, tačiau to, ką reikia ir ką galima, ji nevalgo. Jai reikėtų maitintis troškiniais, sriubomis, tačiau ji jų nemėgsta. Jokiu būdu negalima valgyti vaisių ir daržovių“, – kalbėjo mama. 

Trūksta finansinio stabilumo

Agnė atvira – auginti sergantį vaiką, kurio ligos perspektyvos nėra džiuginančios, labai sunku. Nors Smiltei netrukus sueis dveji, tikėtina, kad į vaikų darželį ji nepateks. 

„Registravau, tikėjausi, tačiau kai tik paaiškėja, jog ji yra sergantis vaikas, kuriam reikalingas išskirtinis maistas ir daugiau priežiūros, viskas netenka prasmės“, – apgailestavo dviejų vaikų mama. 

Šiuo metu Agnė gyvena kartu su savo mama ir dviem vaikais. 

Puse lūpų ji prasitarė turinti artimą širdies draugą, kuris jai padeda iškęsti skausmą dėl neįgalaus vaiko bei šiek tiek padeda finansiškai. „Man tikrai labai sunku. Buvau palūžusi ne vieną kartą. Dabar apie save jau negalvoju. Svarbiausia susikoncentruoti į vaiką.

Norėčiau ir dirbti, nes sunkiai sekasi su finansais, jų vis trūksta, tačiau neturėčiau kur palikti vaikų, būtų pernelyg sudėtinga. O ir darželio klausimas, deja, neišsisprendžia. Norėčiau gyventi savarankiškai, bet be mamos palaikymo būtų per sunku“, – sakė ji. 

Pasilepinimui – saulės spinduliai

Smiltė negalėjo mėgautis saulės spinduliais ar vasaros gaiva. Diena iš dienos ji privalo būti namuose, nes dėl nusilpusios imuninės sistemos bet kada gali pasigauti vienokį ar kitokį virusą. 

„Kai tik grįžome iš ligoninės, buvo labai šiltas oras. Pamaniau, kad galėtume pabūti lauke, juk turime nuosavą kiemą, tačiau, deja, netrukus ji atkrito, ėmė kilti temperatūra. Smiltę reikia labai saugoti nuo bet kokio vėjelio ar per kaitrios saulės“, – aiškino mama. 

Pasiteiravus, kuo mama palepina savo mažąją princesę, ji sakė negalinti duoti skanėstų, tai bent jau aprengus ir suruošus, išveda į kiemą, kur mažoji puikiai jaučiasi ir smagiai žaidžia.

Sausio mėnesį antrąjį gimtadienį švęsianti Smiltė – aktyvi ir guvi mergaitė. Kaip ir visi vaikai ji nuolat ko nors nori, siekia, prašo. „Jai labai patinka dėmesys, mėgsta bendrauti. 

Aš dėl jos gyvenu. Negalvoju, kaip pati jaučiuosi. Man svarbiausia yra jos gerovė“, – ant rankų laikydama coliukę pasakojo Agnė. 

Maitinimo pompą ketina perleisti kitiems

Praėjusių metų gegužės mėnesį neabejingi skaitytojai rekordiniu greičiu suskubo padėti Agnei, kai ši viešai išdrįso Lrytas.lt skaitytojų paprašyti finansinės paramos mobiliai maitinimo pompai įsigyti. Tada docentas daktaras V. Urbonas patvirtino, kad mobili pompa yra tikrai reikalinga sergančiai mergytei.

Žmonės vos per parą Smiltei suaukojo daugiau nei 3000 eurų reikalingai pompai įsigyti. 

Agnė, sulaukusi paramos, neslėpė džiaugsmo ir tikino esanti dėkinga kiekvienam, kuris prisidėjo prie coliukės gerovės.

Nupirkta mobili maitinimo pompa Smiltei buvo reikalinga du mėnesius. Būtent tiek laiko su ja mergaitė buvo maitinama, tačiau dabar ji jau gali praversti kitiems vaikams. 

„Jai yra suteiktas dešimties metų garantinis periodas, todėl jeigu atsirastų vaikas, kuriam jos reikėtų, mes ją tikrai padovanotume“, – kalbėjo Agnė, kuri pokalbio metu neslėpė noro padėti kitiems. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.