Neregiams ir regintiems vaikams – kvepianti pasakų knyga

Prieš penkerius metus įgyvendinusi kvapų projektą „Kvapų pasaulis neregiams”, leidėja Eglė Jokužytė draugų paraginta tęsia idėją – netrukus bus išleista kvepianti pasakų knyga regintiems ir turintiems regos negalią vaikams. Tačiau smagiausia, kad knygą kuria patys vaikai!

Pasakoms iliustracijas, kurias, beje, netgi galima pačiupinėti, piešia menininkė Nomeda Marčėnaitė. 
Pasakoms iliustracijas, kurias, beje, netgi galima pačiupinėti, piešia menininkė Nomeda Marčėnaitė. 
 Smagiausia, kad knygą kuria patys vaikai.
 Smagiausia, kad knygą kuria patys vaikai.
 Smagiausia, kad knygą kuria patys vaikai.
 Smagiausia, kad knygą kuria patys vaikai.
 Smagiausia, kad knygą kuria patys vaikai.
 Smagiausia, kad knygą kuria patys vaikai.
 Smagiausia, kad knygą kuria patys vaikai.
 Smagiausia, kad knygą kuria patys vaikai.
 Smagiausia, kad knygą kuria patys vaikai.
 Smagiausia, kad knygą kuria patys vaikai.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Oct 9, 2017, 10:15 AM

„Pasakų autoriai – regintys vaikai, dalyvavę pasakų konkurse „Kaip aš matau pasaulį užmerktomis akimis“. Atrinktos šešios pasakos atsidurs unikalioje interaktyvioje knygoje, kuri bus išleista reginčiųjų ir Brailio raštu, – pasakojo E.Jokužytė. – Pasakoms iliustracijas, kurias, beje, netgi galima pačiupinėti, piešia menininkė Nomeda Marčėnaitė. Tačiau įdomiausia tai, kad keturios pasakos – „Boružė Užė“, „Žiogo Spartuko nuotykiai“, „Kaip kurmiukas rožę gelbėjo“ ir „Muzikos karalystė“ kvepės pasakiškais kvapais, kuriuos sukūrė patys regos negalią turintys vaikai.”

„Neregimas kvapų pasaulis” – tai kvapų projektas, kuriame keturi neregiai vaikai ir jaunuoliai kartu su kvapų kūrėju Aisčiu Mickevičiumi, kūrybinėse „FUMparFUM” dirbtuvėse kūrė namams skirtus kvapus... iš pasakų! O kaip kvepia pasakos?

„Nors pasaulio grožį matau akimis, ne sykį bandžiau įsivaizduoti kaip jį reikėtų suprasti, jei niekada nebūčiau regėjusi saulės, dangaus, jūros, pievų, savo mamos ir viso kito ką šiame pasaulyje galima pamatyti, – svarstė menininkė N.Marčėnaitė. – Guodžia tai, jog rega tėra vienas iš daugybės pojūčių ir saulė, kaip ir mama, būna šilta, jūra kvepia sūriu vandeniu, pievos – žolynais. Gal apniukęs dangus kvepia kitaip nei giedras, ežeras kitaip nei upė, gal kiekvienas miestas turi savo kvapą, apie ką dažniausiai nesusimąstau, nes kaip dailininkė pirmiausia viską „pamatau“.

N.Marčėnaitė su regos negalią turinčiais vaikais jau kūrė keramikos darbelius, o šįkart kalbėjosi apie pasakas, iliustracijas ir kvapus. Jai buvo įdomu, kaip neregiai vaikai pajaučia ir supranta iliustracijas, kas jiems labiausiai patinka pasakose.

Prieš kurdami kvapus vaikai pasakojo, kaip jie įsivaizduoja pasakų personažus, kuo kvepia jų pasirinkta pasaka ir kokius pavadinimus jie duos savo kvapams.

„Meilė”, „Žemė”, „Lietaus vanduo” ir „Smuiko raktas” – taip jaunieji kvapų kūrėjai – Saulė Kuprytė, Reinoldas Kelpša, Hermis Kasperavičius ir Silvija Beatričė Petkevičiūtė – pavadino savo pasakų įkvėptus kvapus.

Saulė savo kvapą pavadino „Meilė”. „Mano kvapas kvepia obuoliais, gal dėl to, kad dabar ruduo, o gal dėl to, kad obuolys vadinamas meilės vaisiumi. O pasakoje „Boružė Užė” boružėlė ir agurkėlis taip gražiai bendravo ir agurkėliui nebuvo svarbu, kad boružė Užė nemato. Agurkėliui net patiko, nes ji negalėjo matyti jo negražių spuogų”, – šmaikštavo mergaitė.

Silvija Beatričė – regos negalią turinti pianistė, vokalistė ir kompozitorė. Mergina rašo eiles – leidykla „Verslas ar menas” išleido jos eilėraščių knygą „Sielos preliudai”. Eilėraščiai išspausdinti lietuvių, anglų ir rusų kalbomis ir Brailio raštu.

Silvija jau ankščiau dalyvavo projekte „Kvapų pasaulis neregiams”, o dabar ji pasirinko sukurti kvapą pasakai „Muzikos karalystė”.

„Kai kuriu muziką ir rašau eiles – viską matau vaizdiniais ir mano sukurtas kvapas – „Smuiko raktas” yra kaip muzikanto parašas. Smuiko raktas – tai kelias į natas, į kūrinius, į muziką... Viskas nuo jo ir prasideda, jis turi savo skambesį. Mano sukurtas kvapas taip pat turės savo natas, skambesį ir klasikinį muzikinį sodrumą”, – sakė neregė mergina.

Leidyklos „Verslas ar Menas“ leidžiama naujoji pasakų knyga vaikams bus unikali, nes ją bus galima skaityti keturiais pojūčiais – rega, lytėjimu, klausa ir uosle! Knygos pristatymas įvyks kitąmet Vilniaus knygų mugėje.

Beje, lapkričio mėnesį pasirodys ir neregių vaikų sukurti kvapai namams. Anot E.Jokužytės, tai gali būti puiki Kalėdinė dovana artimiesiems ir kolegoms, taip pat įmonėms, kurios ieško socialinę vertę turinčių dovanų. Dalis pinigų bus skirta labdaros ir paramos fondui „Matau kitaip” – neregių vaikų svajonėms išpildyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.